Hirdetés


Egy kevésbé ismert ritka notgeld, alumíniumfóliából. ( A Lautawerk márkák, 1922 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Az I. világháború utáni gazdasági helyzettel, főleg Németországban, már foglalkoztunk ebben a cikkben, ahol nem mellékesen, bemutattunk néhány notgeld érmét is. Szükségpénz Németországból ( 1923 ), amin szörnyű, és kegyetlen jeleneteket ábrázolnak, ebben a cikkben pedig egy papír notgeld-et mutattunk be, Egy “pottyantós” szamár, aki sz*rik az inflációra! Majd írtunk egy másik érdekes notgeld-ről is: Meglepődsz majd, ha megtudod milyen anyagból készült ez a notgeld! Az alábbi kis írás ( cikknek rövid lesz 🙂 is egy különleges notgeldet mutat be. 

Azt tudjuk, hogy a notgeld gyűjtés, azért jó mert sosincs vége, és azért rossz, mert sosincs vége 🙂 Tényleg rengeteg szükségpénz létezik, amiket egyesével bemutatni szinte lehetetlen. Könyveket érdemes beszerezni, amennyiben érdekel a téma, mert a világhálón igazán részletes katalógus nem igazán létezik róluk. Az oldalunkon azonban alkalmanként be fogok mutatni egyet-egyet, az alábbi is egy ilyen. Sokat azonban nem tudok írni róla, mert nem tudok sokat róla 🙂 A különlegessége az, hogy alumíniumból készült! Igen, alumíniumból, pontosabban vékony alumíniumfóliából, vagy inkább mondjuk úgy, hogy alumíniumfóliára. Az 1920-as évek ( Weimari köztársaság időszaka ) Németországban, és úgy általában a világban is, a nehéz gazdasági helyzetről szóltak. A helyi hatóságok a készpénzhiányt sok esetben notgeld, szükségpénz kiadással oldották meg, de ezekről olvashatsz részletesen a fenti linkeken. A gazdaság nem igazán akart beindulni, hatalmasra nőtt az infláció. Azonban minden régiónak, városnak akadt valamije, amiből többel rendelkezett mint más. Ha ez valamilyen “speciális” anyag volt, és abból felesleg, többlet volt készleten, sok esetben abból az anyagból készítették el a saját szükségpénzüket. Ezért készült notgeld porcelánból, selyemből, bőrből, vagy akár fából is, papír helyett.

A Brandenburg porosz tartományban ( akkor ) található Lauta ( akkor még Lauta község, 1965-től város ) településen pedig alumínium gyár üzemelt, a Vereinigten Aluminium-werke A.G. ( VAW ). A Vereinigten Aluminium-werke A.G. ( VAW )  1917-ben kezdi meg az alumínium és az erőmű építését. Ezzel egy időben egy hatalmas, fából és részben kőből álló lakótelep is épül. Ez utóbbiak egy része ma is áll, például a munkáskaszinó ( ma: ifjúsági központ ) és a kórház ( ma: DRK helyi egyesület ). A lakótelep a „Lautawerk” nevet viseli. A gyár több további épületet is épít a településen, és nagyban hozzájárul annak működéséhez. 1922-ben pedig, alumíniumot ad 🙂 Lauta pedig elfogadja a felajánlást, és elkészíti saját notgeld sorozatát, alumíniumfóliára. A sorozatban 20, 50, 100 márka címletek készültek. És bár olvastam 500-as címletről is, azonban szerintem az téves információ volt, mert máshol erre nem találtam se utalást, se képet a címletről. A Lautawerk márkák esetben elképzelhető, hogy nem is a település, hanem maga a gyár adja ki ezeket a notgeldeket. A katalógusok sok esetben Lauta község kiadásának tekintik, azonban a rajtuk található felirat “Lautawerk”, vagyis a VAW telephelye. Íme ez az igazán különleges, ritka notgeld kiadás:

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

20 márkás alumínium Lautawerk notgeld, 1922 ( A kép forrása: © Smagly ( CC BY-NC-SA ) )

A rajta olvasható szöveg szerint, a pénzjegy jóváhagyást kapott a Birodalmi Pénzügyminisztériumtól, és a  Vereinigten Aluminium-werke A.G. által kiadott, azonosító szerint a Lautawerk nevű telephelyről származik. A jóváhagyás dátuma 1922. október 8-a, a pénzjegy érvényessége pedig 1922. október 10-étől kezdődik. Ezek a jegyzetek rendkívül törékenyek, és meglehetősen nehéz jó állapotban megtalálni őket. Éppen ezért ritkának, és viszonylag értékesnek számítanak a notgeldek között. Egy példa erre ( nem találtam sokat ). Egy 100 márkás címlet, ezen az aukción  ( Crown Currency Live Auction 19, Banknotes & Coins from around the World, lot 147, 2023, július ), 100 euróért kelt el.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések