Hirdetés


Észak-Spanyolországban, egy borz bukkant rá, az ezen a területen valaha talált legnagyobb római kori érmekincsre


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Még mindig sok régészeti lelet, ha úgy tetszik, kincs kerül elő manapság is. Olyannyira gyakran, hogy ez szinte már nem is meglepő. Na de, hogy milyen módon, az már lehet érdekes, vagy érdekesebb 🙂 mint maga a lelet. Az alábbi eset is ilyen.

Még Januárban történ ugyanis, hogy Észak-Spanyolországban, egy éhes borz tárta fel a valaha felfedezett legnagyobb római érmeleletet, amit eddig ezen a területen találtak.

A kincskereső borz, ( a kép csak szemléltetés 🙂 ), A kép forrása: flickr.com

A leletet az állat búvóhelyének közelében fedezték fel, az asztúriai Grado településen. A kutatók, régészek úgy gondolják, hogy az állat, még tavaly télen “tárta” fel a kincset, természetesen 🙂 nem tudatosan, amikor élelem után kutatott. Akkoriban erős havazás sújtotta a régiót, ( Filomena vihar ), és sok állat, és nagy valószínűséggel köztük a borz is, kétségbeesetten kutatott élelem után, beillesztette a lábát a menedékhelye mellett talált repedésbe, és az ásás, keresés közben, régi érméket kapart a felszínre. De azokat nem találta számára hasznosnak 🙂 , és a kiásott darabokat “otthagyta” a búvóhelye előtt. Ezeket fedezte fel 2 régész, akik  egy helyi lakossal éppen ellátogattak a La Cuesta barlangjába, egyéb kutatási céllal.

Hirdetés


Három régész dolgozik azon a helyen, ahol a La Cuesta de Berció (Asztúria) asztúriai-római kincsét megtalálták. A kép forrása: AZ ASZTÚRIAI HERCEGSÉG KULTURÁLIS MINISZTÉRIUMA

A lelet „kivételes leletnek” bizonyult, amely a Kr.u. 3. és 5. század közötti időszakból származik. 209 db római érméből áll. Ez  az eddigi legnagyobb római érmekincs, amelyet egy észak-spanyolországi barlangban találtak. Az érmék távoli londoni vagy antiochiai pénzverdékből származnak, amelyeket valaki a barlangba rejtett a svábok közeli érkezése előtt. A régészek feltételezés szerint, a lelet, egy még nagyobb kincs része lehet, amit a barlangban szétszórtan talált egyéb darabok is bizonyítanak. A víz, ami rendszeresen átmossa ezt a területet, valószínűleg széthordhatta a lelet egy részét.

La Cuesta de Bercióban (Asztúria) talált római érmék. A kép forrása: AZ ASZTÚRIAI HERCEGSÉG KULTURÁLIS MINISZTÉRIUMA 

A borz által talált lelet darabjai nagyon kopottak, kivéve néhány jobb állapotú érmét, mint például a keleti alkotások, és a három folli egyike [az ókori római érme, amelyet 294 körül Diocletianus császár mutatott be ]. Nyolc és 10 gramm közötti, körülbelül 4% ezüstöt tartalmazó bronzdarab, amely a londoni pénzverdéből származik. A többi érme, Antiochiából, Konstantinápolyból, Thesszalonikiből, Arles-ból, Lyonból, Rómából vagy az Adriai-tenger menti pénzverdékből származnak. Az Asztúriai Régészeti Múzeumban jelenleg minden feltárt anyag, tisztítási folyamaton megy keresztül .

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések