Hirdetés


Kivételesen magas IQ-val rendelkezett, festette a körmeit, sminkelt, a gyémántok számolása nyugtatta meg! ( Ki is volt valójában Hermann Göring? )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 6 perc

Az alábbiakban nem egy életrajz következik, hanem egy kicsit más megközelítésben szeretnék írni a Harmadik Birodalom második emberérről, Hitler barátjáról. Mikor Hermann Göring Olaszországban járt, hogy tárgyaljon a Málta elleni légi támadásról és a sziget esetleges inváziójának légi támogatásáról, Galeazzo Ciano gróf, Mussolini külügyminisztere így jegyezte le benyomásait naplójában: 

Ciano gróf naplójából

“Göring elhagyja Rómát. Az Excélsior Hotelben vacsoráztunk és vacsora közben Göring csak a tulajdonában lévő ékszerekről beszélt. Valójában drágakövek voltak az ujjain. Elmagyarázta, hogy egy kis összegért vette őket Hollandiában, miután Németországban elkobozták az összes ékszert – azt mondják, úgy játszik a drágaköveivel, mint egy gyerek a golyóival. Az utazás során ideges volt, ezért munkatársai egy kis poharat hoztak neki gyémántokkal. Letette őket az asztalra, megszámolta, sorba állította, összekeverte és újra boldog volt. Tegnap délután az egyik magas rangú tisztje azt mondta: “Két szerelme van: értékes tárgyak és a háború.” Mindkettő nagyon drága hobbi.  A pályaudvaron selyemfarkas kabátot viselt, valami olyasmit, amit az autóvezetők viseltek 1906-ban, és amit egy magasztos prosti hord az operában. Ha bárki közülünk ilyet tenne, kővel dobálnának az utcán. Ő viszont nemcsak elfogadott Németországban, hanem talán szeretik is érte. Talán azért, mert van benne egy csipetnyi emberség.” Ha további részleteket szeretnél tudni, javaslom, hogy olvasd el Galeazzo Ciano “The Ciano Diaries 1939-1943” című könyvének Málta elleni támadásokról szóló részét.

Hitler, Bormann, Göring és von Schirach az Obersalzbergben, 1936 ( A kép forrása: Bundesarchiv, B 145 Bild-F051620-0043 / CC-BY-SA 3.0 )

Más beszámolók róla

Egy másik beszámolóban  Hans Ulrich Rudel,  a háború legjobb Stuka-pilótája idézte fel, hogy amikor kétszer is találkozott Göringgel, a Reichsmarschall különös jelmezekbe öltözve: először egy középkori vadászjelmezben, ( éppen íjászatot gyakorolt ​​orvosával ); másodszor pedig arany csattal rögzített piros tógába öltözve, szokatlanul nagy pipát szívva jelent meg. Göring híres volt a zene, különösen az opera pártfogásáról. Gyakran és pazarul szórakozott, és kidolgozott születésnapi partikat szervezett magának. Albert Speer fegyverkezési miniszter  emlékeztetett arra, hogy a vendégek drága ajándékokat, például aranyrudakat, holland szivarokat és értékes műalkotásokat hoztak. 1944-es születésnapjára Speer egy nagy méretű Hitler márvány mellszobrot adott Göringnek. A Porosz Államtanács tagjaként Speernek fizetése jelentős részét a Tanács születésnapi ajándékára kellett felajánlania Göringnek anélkül, hogy kérték volna. Erhard Milch tábornagy elmondta Speernek, hogy hasonló adományokra van szükség a légiügyi minisztérium általános alapjából is Bár szerette, ha „der Eiserne”-nek ( a Vasembernek ) hívják, az egykor lendületes és izmos vadászpilóta testessé vált. Azonban ő egyike volt azon kevés náci vezetőknek, akik nem sértődtek meg saját magáról szóló viccek hallatán, „bármilyen goromba is” volt, ezeket a népszerűség jelének tekintette.

Hermann Göring birodalmi miniszter, Adolf Hitler, Albert Speer birodalmi miniszter, 1943. augusztus 10. ( A kép forrása: Bundesarchiv, Bild 146-1977-149-13 / Heinrich Hoffmann / CC-BY-SA 3.0 )

Göring, és a luxus

Göringről  tudjuk, hogy szerette a luxust. Egy példaként említeném, hogy amikor Párizs 1940-es meghódítása után a nácik elfoglalták a híres párizsi szállodát, és átveszik a francia főváros szívében található lenyűgöző épületegyüttes nagy részét, és itt alakítják ki katonai közigazgatásukat a megszállt Franciaországban, Hermann Göring magának is biztosított egy teljes emeletet: három hatalmas hálószobával, több reprezentatív szalonnal, szolgáinak pótszobákkal és tágas márvány fürdőszobával! A „Reichsmarschall”-nak – egy katonai rang, amelyet kifejezetten Göring számára találtak ki – exkluzív szállodában királyi vendéglátásban volt része. Mert a „Ritz” luxusszállodában még háborús időkben is volt pezsgő és osztriga, míg az ország többi részében alig volt étel!

Hermann Göring fogad egy japán fiatalokból álló küldöttséget Carinhall rezidenciájában, 1938 július 7. ( A kép forrása: Ez a kép szerzői jogvédelme lejárt az Európai Unióban, mert több mint 70 évvel ezelőtt jelent meg nyilvánosan, és az eredeti közzétételkor nem történt nyilvános szerzői jogi igény (anonym vagy álnév alatt), valamint az első közzététel utáni 70 évben sem történt szerzői jogi igény bejelentése. )

Göring fényűző életéről bővebben, a „The Hotel on Place Vendôme: Life, Death and Betrayal at the Hotel Ritz in Paris” címmel megjelent könyveben olvashatsz, mely az 1898-ban alapított párizsi luxusszálloda történetét meséli el. Ez a könyv számos részletet tár fel Göring luxus életéről. Nemcsak művészeti alkotásokat és bort gyűjtött, hanem gardróbját is extravagáns ruhák töltötték meg: selyemkimonók, marta kabátok, ékszerekkel kirakott szandálok! Göring ismert volt arról, hogy szereti a luxust, és kitüntetésekkel, valamint drága ékszerekkel díszítette magát! Állítólag még sminket és egzotikus parfümöket is használt. A könyv azt is megemlíti, hogy szobái mindenhol tele voltak drága kristálypoharakkal, melyek morfiumtablettákat tartalmaztak. Hisz tudjuk, hogy  Hitler birodalmi marsallja, a tabletták rabja volt, festette a láb és kéz körmeit, valamint kisvonatokkal és játékokkal játszott. Göringet nemcsak a kitüntetések iránti sóvárgása tette híressé, hanem gyűjtőszenvedélye és mértéktelen pompa iránti vonzalma is. Bármely festményt, ami neki tetszett, könnyedén elkobozott. A szovjet front tragikus állapota sem tartotta vissza attól, hogy 1943-ban, ötvenedik születésnapját hatalmas költségekkel ünnepelje meg, ehhez pedig kibővítette a Carinhallt, amelyre kétmillió birodalmi márkát utalt ki magának a pénzügyminisztertől. Hitler ismerte és elfogadta Göring követeléseit.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. Talán a művész így próbálta meg ábrázolni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

A Carinhall Hermann Göring vidéki rezidenciája volt az 1930-as években, egy nagy vadászterületen Berlintől északkeletre, a Schorfheide-erdőben, Brandenburg északi részén, a Großdöllner See és a Wuckersee tavak között.

Hasonlóan Hitlerhez és Himmlerhez, Göringnek is voltak fegyveres „elit-egységei”: egy SA-zászlóalj, amelynek ő „tiszteletbeli parancsnoka” volt, valamint a „Göring” ejtőernyős-páncélos-hadosztály, amely később hadtestté alakult és a légierőhöz tartozott. Különösen ismert volt birodalmi főerdészként és fővadászként. Vadászkastélya volt a berlini Schorfheide területén, amelyet első feleségéről, Carinhall néven ismertek. Itt és Kelet-Poroszországban, a Rominteni-pusztán hatalmas vadászatokat rendezett. Egy-egy kapitális szarvas lelövéséért vendég-vadászait irigyelte ( a rominteni erdőfelügyelőség főerdésze, Walter Frevert szerint ). Göring családfáját számos templomi anyakönyvvel támasztották alá. Az eredményeket az Ansbach-i városi archívumban őrzött Brenner-archívum tartalmazza. Göring borgyűjteménye Moldovában, Cricovában található borospincéiben van tárolva a világháború vége óta. Egy német filmhíradóban Göringet saját oroszlánkölykével láthatjuk, a saját állatkertjéből. A háború tetőfokában, amikor Németországban súlyos élelemhiány volt tapasztalható, az állatok etetésére használt élelem mennyisége napokig elég lett volna egy egész falu élelmezésére.

Hermann Göring különkiadás, Innsbruck hírek,  Hermann Göring – a Führer leghűségesebb paladinja. Göring, mint a művészetek vezetője. Göring a gyerekek barátja.  A tábornagy és Mrs. Winifred Wagner a Bayreuthi Fesztiválon. Amikor karácsonyi ajándékokat ad a rászoruló gyerekeknek Schorsheideben. Göring a német vadászat főnöke. Göring és a munkások. ( 1937 ? )

Göring halála

Hitler parancsára 1945 április 25-én Bernhard Frank SS Obersturmbannführer letartóztatta Göringet. Hitler politikai végrendeletében elbocsátotta őt minden hivatalából, valamint kizárta a pártból. Két nappal azelőtt, hogy saját életének vetett volna véget, Hitler parancsot adott Franknak, hogy végezzen Göringgel, feleségével, Emmy Sonnemannal és kislányukkal, Eddával, de ez nem történt meg. Göring 1945. május 9-én adta meg magát Bajorországban. Ő volt a harmadik legmagasabb rangú náci tisztviselő, akit a nürnbergi per elé állítottak, Karl Dönitz birodalmi elnök ( volt admirális ) és Rudolf Hess volt Führer-helyettes mögött.

A vádlottak, a Nemzetközi Katonai Törvényszék háborús bűnösök perében Nürnbergben, Bajorországban, Németországban, 1945 november. Göring a kép bal felső sarkában látható.  ( A kép forrása: collections.ushmm.org )

A tárgyalás során ( ahol egy alkalommal 138-as IQ tesztet produkált ), a már erősen lefogyott, de még mindig elég nagytestű Göring újult erővel, agresszív védekezéssel és ügyességgel válaszolt a  kérdésekre, gyakran kijátszva az ügyészeket.

Az IQ értékei 131 és 140 között az emberek körülbelül 3%-át jelentik a népességnek. Ezek rendkívül magas IQ értékek. Az ilyen IQ-vel rendelkező emberek gyakran kiváló menedzserek vagy szakértők a saját területükön, valamint kiváló kutatók és tudósok. Például Arnold Schwarzenegger, a kaliforniai kormányzó és volt színész, vagy Nicole Kidman színésznő is ilyen IQ-vel rendelkezik.

Hitler halála után kiemelkedett a vádlottak közül domináns személyiségével, és hozzáállását diktálta a többi vádlott rabnak, öntudatos hősies magatartását az a hit motiválta, hogy német mártírként fognak megörökíteni. Mindazonáltal Göring nem tudta meggyőzni a bírákat, akik mind a négy vádpontban bűnösnek találták: háborús összeesküvés, békeellenes bűnök, háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények vádjában. Többek között ő bízta meg Heydrichet az ún. „A zsidókérdés végső megoldása“ projekt szervezésével is. Úgy döntött, hogy dacolva a rá kiszabott büntetéssel, a felakasztása előtti éjjel kálium-cianid kapszulával öngyilkos lesz. Így is tett. Arra, hogy miként juthatott be cellájába a méreg, a mai napig nem tudjuk pontosan a választ.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések