Hirdetés


Ijesztő jóslat érkezett: 2025-től olyan hideg lehet Európában, hogy nem tudunk majd lélegezni a szabad levegőn!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A klímaváltozás alatt, sokaknak a felmelegedés, az extrém hőség jut eszébe. Azonban ez nem helyes feltételezés. Lesznek, lehetnek ugyanis olyan területek, ahol extrém hidegre változik az éghajlat.  Ezzel kapcsolatban érkezett a napokban egy súlyos figyelmeztetés. Az Atlanti-óceáni Meridionális Áramlási Rendszer ( AMOC ), melynek része a Golf-áramlat is, a figyelem középpontjába került egy friss jelentés szerint, mely arról számol be, hogy összeomlás fenyegeti. Ez a rendszer, mely gyakran globális szállítószalagként is emlegetett, kulcsfontosságú a trópusi meleg víz szállításában az Atlanti-óceán északi részébe. A tanulmány szerint fejlett modellezési módszerekkel sikerült azonosítani az összeomlás korai jeleit, mely komoly hatással lehet a globális éghajlatra.

Az AMOC létfontosságú a hő és tápanyagok elosztásában világszerte, különösen az északi félteke mérsékelt éghajlatának fenntartásában. Azonban a klímaváltozás okozta óceánfelmelegedés és jégolvadás veszélyezteti ezt az egyensúlyt. A kutatók most azt vizsgálták, hogy ez az esemény megismétlődhet-e. A tanulmányban három hónapos időszak alatt futtatott összetett éghajlati modellekkel vizsgálták az édesvíz-bevitel hatását az AMOC-ra. A modellek szerint az áramlat fokozatosan gyengült, majd hirtelen összeomlott, ami az első részletes előrejelzést jelentette erre vonatkozóan.

Hirdetés


Amikor a szélhűtés ( az a hőérzetet, amit a szél és a hőmérséklet kombinációja határoz meg ) 0 fok Fahrenheit alatt ( kb. -18 Celsius-fok ) van, a tüdők sérülhetnek, akár már 15-30 perc alatt. ( A kép forrása: Getty Images )

René van Westen, a tanulmány egyik társszerzője és az Utrechti Egyetem munkatársa, fontos áttörésnek nevezte az eredményeket. Bár konkrét határidőt nem állapítottak meg, jelezte, hogy a jelenlegi klímaváltozási tendenciák mellett közelednek egy ilyen fordulóponthoz. Az AMOC összeomlása súlyos következményekkel járna, mint például Európában akár 30 Celsius-fokos hőmérséklet-csökkenés ( vagyis “télen” akár -40, vagy akár -50 Celsius-fokos hidegek is lehetnek ) egy évszázad alatt, más területeken pedig felmelegedés tapasztalható lenne. Az Amazonas vidékén zavarok léphetnének fel az ökoszisztémákban, és akár 1 méterrel is emelkedhetne a tengerszint. A tanulmány jelentőségét más szakértők is elismerték. Stefan Rahmstorf, a Potsdami Egyetem munkatársa “jelentős előrelépésnek” nevezte az AMOC stabilitásának tudományos vizsgálata terén. Joel Hirschi, a brit Nemzeti Oceanográfiai Központ munkatársa pedig kiemelte annak fontosságát, hogy bemutatták: már kis mennyiségű édesvíz is képes lehet kiváltani az AMOC instabilitását. Bár továbbra is bizonytalanság övezi azt, hogy mikor vagy bekövetkezik-e egy hirtelen változás, egy 2021-es tanulmány szerint már most is gyenge állapotban van az AMOC, és néhány jelentés szerint már 2025-ben bekövetkezhet egy összeomlás.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések