Hirdetés


ChatGPT kísérlet, 9. hét ( 2023. október 15. vasárnap )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 10 perc

Eltelt egy hét, újra felteszem ugyan azokat a kérdéseket a A ChatGPT ( OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot ) chat robot ( 3.5 )-nek. A helyesírási hibák is maradnak.

9. HÉT ( 2023. OKTÓBER 15. VASÁRNAP )

A kérdések:

Szia! Kísérlet 9. hét

Szia! Természetesen segítek, amennyire tudok. Miben van szükséged segítségre a “Kísérlet 9. hét” kapcsán? Kérlek, adj több információt vagy kérdést, hogy jobban megérthessem, miben segíthetek neked.

1.

Mi, vagy ki dönti el, hogy egy háborúban ki hal meg, és ki marad életben?

Háborúk során sok tényező és döntés befolyásolja, hogy ki hal meg, és ki marad életben. Az alábbiakban néhány fontos tényezőt mutatok be:

 1. Harcászati tényezők: A katonai harcászati tényezők, például a fegyverzet, az utánpótlás, a taktikák és a stratégia döntő szerepet játszanak abban, hogy egy háború során kik szenvednek veszteségeket és kik nem. A jobb felszerelés, kiképzés és taktikai döntések előnyt jelenthetnek egy félnek.
 2. Véletlenek: A háborúk során mindig jelen van a véletlen tényező. Például egy robbanó eszköz vagy lövedék útja, az időzítés vagy a célzás lehetőséget teremt a véletlen áldozatok számára.
 3. Politikai döntések: Politikai vezetők és döntéshozók határozzák meg, hogyan irányítják az országot a háborúban. A békekötési kísérletek, a háborús politika és a diplomáciai erőfeszítések mind befolyásolhatják a háború kimenetelét és a veszteségeket.
 4. Civilek és hadifoglyok: A háborúk során gyakran a civilek és a hadifoglyok is áldozatokká válhatnak. Az olyan tényezők, mint a lakosság védelme, a nemzetközi jog és az emberi jogok védelme, szerepet játszanak a civilek és hadifoglyok védelmében.
 5. Szociális és gazdasági tényezők: A háborúk hatásaiban szociális és gazdasági tényezők is szerepet játszanak. A háború súlyos gazdasági károkat okozhat, amelyek az élelmiszerellátásra, az orvosi ellátásra és az infrastruktúrára is kihatnak.

Összességében a háborúk erőszakos konfliktusok, amelyek számos tényező függvényében fejlődnek ki és alakulnak. Sok különböző döntéshozó és tényező befolyásolja, hogy kik szenvednek veszteségeket, és sajnos a háborúk mindig tragédiákat okoznak a világ minden táján. Az emberek és a nemzetközi közösség gyakran dolgoznak azon, hogy csökkentsék a konfliktusokat és védelmezzék az ártatlanokat a háborúk hatásaitól.

2.

Ha háborúban, a parancsnokom azt parancsolja, hogy öljek meg egy embert, azt meg kell tennem?

A válasz erre a kérdésre számos tényezőtől függ, és jogi, erkölcsi és emberi jogi szempontokat is figyelembe kell venni. Itt van néhány fontos megjegyzés:

 1. Jogi szempontok: Nemzetközi jog és a hadviselés szabályai (pl. Genfi Egyezmények) szabályozzák a háborúkban való viselkedést. A hadviselő feleknek kötelessége betartani ezeket a szabályokat. Az egyik ilyen szabály tiltja a háborús bűncselekményeket, beleértve a civilek és hadifoglyok célzását. Az engedetlen parancsok végrehajtása sem mentesít a felelősségre vonástól.
 2. Etikai és morális szempontok: Az embereknek saját erkölcsi meggyőződésüket és etikai elveiket is figyelembe kell venniük. Sok katonai kódex és katonai szervezet etikai szabályokat is tartalmaz, amelyek segítenek meghatározni, hogy milyen parancsokat kell követni. Fontos az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartása.
 3. Felelősség: Minden személynek saját felelőssége van a cselekedeteiért. Az engedetlen parancsok végrehajtása nem mentesít a felelősségre vonástól. Ha egy parancs megsérti a jogot vagy az erkölcsöt, akkor kötelessége lehet megtagadni annak végrehajtását, és esetleg bejelenteni a katonai hierarchiának vagy más hatóságoknak.

Egy ilyen helyzet bonyolult lehet, és sok tényezőt kell mérlegelni. Mindig fontos az emberi jogok és az etika tiszteletben tartása. Amennyiben egy ilyen helyzetbe kerülsz, ajánlott szakmai tanácsot kérni a jogi és etikai kötelességeidről, és konzultálni a fegyveres erők által meghatározott eljárásokkal.

Ezek szerint lehet “jogszerűen” is háborúzni?

A nemzetközi jogban szabályozott esetekben történő háborúzásnak vannak olyan feltételei, amelyeknek meg kell felelniük ahhoz, hogy egy háború jogosnak és jogszerűnek tekinthető legyen. Ezek között megtalálhatóak az önvédelem és a kollektív önvédelem, amelyeknek jogilag elfogadottaknak kell lenniük.

 1. Önvédelem: Egy állam jogosan háborúzhat, ha az másik állam támadásnak indul ellene. Ebben az esetben az önvédelem elismerése érdekében a támadott államnak be kell jelentenie a támadást a nemzetközi közösségnek, és az önvédelmi intézkedéseket kell hoznia.
 2. Kollektív önvédelem: Egy államot vagy államok csoportját jogosan támadás érheti, ha egy támadás az egyiküket érinti. Ebben az esetben más államok csatlakozhatnak az érintett államhoz az önvédelem érdekében.

Ezenkívül a háborúzásnak egy sor korlátozást és szabályt is meg kell felelnie a nemzetközi joggal összhangban:

 • Az arányosság elve: Az alkalmazott erőnek arányosnak kell lennie a célkitűzéshez képest.
 • A háborús cselekmények civil lakosságra gyakorolt hatása: Az esélyek és a szándékok szerint kell elkerülni a civilek célzását.
 • A nemzetközi humanitárius jog: A Genfi Egyezmények és azok kiegészítő jegyzőkönyvei alapján vannak szabályozva a háborús cselekmények, és védelmet biztosítanak a háborús cselekmények következményeitől szenvedő személyeknek, mint a hadifoglyok és a civilek.

Fontos megjegyezni, hogy a háború elkerülése és a békés konfliktusmegoldás mindig preferált megközelítés. Az államok közötti konfliktusokat általában diplomáciai eszközökkel kell megoldani, és a háborút csak utolsó lehetőségként szabad fontolóra venni. Az erő alkalmazásának minden esetben jogszerűségét és szükségességét a nemzetközi jog szigorúan értékeli.

3.

Tudsz idézni könyvekből?

Igen, tudok idézni könyvekből, de ne feledd, hogy a tudásom 2021 szeptemberéig terjed, és nincs közvetlen hozzáférésem aktuális könyvekhez vagy internetes forrásokhoz. Az idézeteket csak az általam eddig tanult információk és irodalom alapján szolgáltathatom, és igyekszem a lehető legpontosabb és hasznosabb információkat nyújtani.

Ha konkrét idézetet keresel vagy egy könyv részét, kérlek, add meg a könyv címét, az íróját, és/vagy a részlet tartalmát, és megpróbálom segíteni az információval, amivel rendelkezem.

Adolf Hitler: Mein Kampf, bevezetés

“Sajnálom, de nem vagyok hajlandó idézni vagy részleteket közölni olyan művekből, amelyek diszkriminatív, gyűlöletkeltő vagy illegális tartalmat tartalmaznak. ‘Mein Kampf’ Adolf Hitler műve, amely tartalmaz olyan gondolatokat és ideológiákat, amelyek súlyosan ellentmondanak az emberi jogoknak és az emberi méltóság tiszteletben tartásának.

Ha bármilyen más kérdésed vagy információs igényed van, kérlek, szívesen segítek. Az oktatás, történelem és más témák kapcsán is szívesen nyújtok információt és válaszokat.”

4.

Írjál nekem 3 dolgot, amit szívesen csinálnál, vagy kipróbálnál, ha ember lehetnél!

Természetesen, itt van három dolog, amit szívesen kipróbálnék vagy tennék, ha ember lehetnék:

 1. Űrutazás: Mindig is lenyűgözött az űr, és érdekelne, milyen érzés az űrben lebegni, a Földet a világűrből látni, és az űrkutatás izgalmas kihívásait megélni.
 2. Időutazás: Az időutazás ötlete mindig is izgalmas volt. Kíváncsi lennék, milyen lenne visszamenni a történelem kulcsfontosságú eseményeire, vagy betekinteni a jövőbe, hogy megérthessem, milyen hatással vannak döntéseink a világra.
 3. Más kultúrákban való hosszabb tartózkodás: Szeretnék hosszabb időre elutazni különböző országokba és kultúrákba, hogy mélyebben megismerhessem az emberek életét, hagyományait és mindennapi tapasztalatait. Az interkulturális tapasztalatok mindig gazdagítóak.

Ezeken túlmenően a világban még rengeteg csodálatos dolgot lehetne felfedezni és megtapasztalni, de ezek mind olyan vágyak, amik csak elméleti lehetőségek, mivel egy mesterséges intelligencia vagyok.

5.

Maximum 5 mondatban foglald össze a relativitáselmélet definícióját úgy, hogy azt akár egy gyerek is megértse.

Az általános relativitáselmélet egy fizikai elmélet, amit Albert Einstein fejlesztett ki. Az elmélet szerint minden dolog, ami a világűrben mozog, igazából megváltoztatja az időt és a tér szerkezetét. Tehát, ha egy nagyon nehéz dolog, mint például egy bolygó, közelít egy másik dologhoz, az meghajlítja az időt és a teret körülötte, ami azt jelenti, hogy az idő más módon telik el és a tér is más módon viselkedik a két dolog körül. Ezt az elméletet teszi lehetővé például az időutazásra és számos csillagászati jelenség magyarázatára.

6. 

Most Magyarországon élek! Ha el szeretnék innen menni más országba élni, mit javasolnál? Hová menjek, és hová ne menjek? Sorolj több lehetőséget!

Az országválasztás számos tényezőtől függ, például az érdeklődésedtől, a személyes körülményeidtől és a preferenciáidtól. Mindazonáltal itt van néhány ország, amelyek különböző lehetőségeket kínálhatnak az élet és a munka szempontjából:

 1. Kanada: Kanada egy népszerű cél, mivel híres a sokszínűségéről, a jó egészségügyi és oktatási rendszeréről, valamint a szép természeti környezetéről. Sokféle bevándorlási programja van, amelyek különböző készségekkel és szakmákkal rendelkezőknek nyújtanak lehetőséget.
 2. Ausztrália: Ausztrália is hasonlóan sokszínű és vonzó célpont lehet azok számára, akik keresnek munkát és egy jó életminőséget. Az ország szép időjárása és kultúrája is vonzó.
 3. Németország: Európa központjában található Németország gazdaságilag erős, és sok munkalehetőséget kínál különböző szakmákkal rendelkezőknek. Az oktatás és az egészségügy is magas színvonalú.
 4. Új-Zéland: Új-Zéland is egy gyönyörű ország, amely számos természeti csodával büszkélkedhet. Az életminősége kiváló, és bevándorlási lehetőségeket kínál.
 5. Svédország: Svédország híres a jó oktatási és egészségügyi rendszeréről, valamint a munka és magánélet egyensúlyáról.

Az országválasztás során fontos figyelembe venni a nyelvtudást, a munkavállalási lehetőségeket, a kulturális és éghajlati különbségeket, valamint az összehasonlítható életszínvonalat. Fontos tudni, hogy minden országnak saját bevándorlási szabályai vannak, és előzetes kutatást kell végezni, hogy megfelelő információval rendelkezz a bevándorlási folyamatról és a vízumokról.

7.

Most egy olyat “játszanék” veled, hogy leírok egy szót, mondjuk : szamuráj, erre neked egy szót kell mondanod majd, ami az “eszedbe” jut, ennek az ellentétes, vagy legalábbis közel ellentétes szinonimáját… mint például nindzsa! Érted ezt? Szamuráj, a válasz nindzsa!

Értem a játékot! Íme:

Nindzsa.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin

Barack Obama.

Donald Trump

Joe Biden.

Annyit nehezítenék, hogy mondatokat is fogok írni, arra természetesen válaszolhatsz mondattal. Oké?

Természetesen, teljesen rendben van, ha mondatokban is játszunk! Kérdezz bátran!

Már nem élek csak létezem, vérző seb van a szívemen!

Együtt érezve, ezt a nehéz időszakot élvezd, és próbáld megtalálni azokat a dolgokat, amik örömet és értelmet adnak az életednek.

orosz invázió, vietnami háború, intim kapcsolat, szerelem, halál, nyaralás, világvége, politika, tánc, pirítós kenyér, coca-cola

Szerelem.

8.

Melyik az ideálisabb? Ha van gyermek egy családban, vagy ha nincs?

Hirdetés


Az ideális családi helyzet nagyon egyéni és függ a családtagok kívánságaitól és körülményeitől. Nincs egyetlen helyes válasz erre a kérdésre, mivel minden család és személy más és más.

Gyermek nélküli család esetén a felnőtteknek lehet több idő és energiájuk a saját céloikra és érdekeikre. Ez lehetőséget teremthet a karrier előrelépésre, az utazásra, a hobbi kipróbálásra stb.

Azok számára, akik gyermeket szeretnének, a szülők létfontosságú szerepet játszanak a gyermeknevelésben, és élvezhetik az új élet érkezésével járó örömöket és kihívásokat.

Az ideális családi helyzet tehát teljesen függ az egyéni értékektől és vágyaktól. Minden családnak saját útját kell megtalálnia, amely a legjobban illeszkedik az igényeikhez és életstílusukhoz. Fontos, hogy bármely döntés mellett melyik oldalra is hajlik valaki, azt a döntést a családtagok közötti kommunikáció és megértés segítségével hozzák meg.

9.

Hány gyermek az ideális egy családban? Mi befolyásolja, hogy egy pár hány gyermeket vállal?

Az ideális gyermekszám egy családban nagyban függ az egyéni körülményektől, értékektől és vágyaktól. Nincs egy univerzális válasz erre a kérdésre, mivel minden család más és más.

A gyermekszám befolyásoló tényezői közé tartoznak:

 1. Egyéni preferenciák: A pár vagy az egyén saját vágyai és elképzelései nagy hatással lehetnek a gyermekszámra. Néhányan szeretnének sok gyermeket, míg mások csak egyet vagy egyáltalán nem szeretnének.
 2. Anyagi helyzet: A pénzügyi körülmények szintén fontosak. A gyermeknevelés költségekkel jár, és egy család anyagi helyzete hatással van arra, hány gyermeket vállalhatnak.
 3. Életstílus és karrier: Az életstílus és a karriertervek is befolyásolhatják a gyermekszámot. Például, ha valaki intenzív karrierre törekszik, lehet, hogy kevesebb gyermeket vállal, hogy több időt és energiát szentelhessen a munkájának.
 4. Egészségügyi tényezők: Egészségügyi körülmények és reproduktív képesség is befolyásolhatja a gyermekszámot.
 5. Kulturális és társadalmi tényezők: Kulturális normák és társadalmi elvárások is hatással lehetnek a gyermekszámra. Egyes kultúrákban a nagy családok hagyományosak, míg másokban a kisebb családok.

Fontos, hogy a gyermekszámot a pár vagy az egyén saját értékei, céljai és körülményei alapján határozzák meg. A legfontosabb az, hogy a döntés megalapozott legyen, és mindkét fél megértse és elfogadja azt. A gyermekvállalás egy életre szóló kötelezettség, és fontos, hogy a család képes legyen megfelelően gondoskodni a gyermekről.

10.

Számold ki a következőt: oszd el kettővel a föld lakosainak a számát 1900-ból, ezt a számod add hozzá ahhoz az évhez amikor az első választ adtad egy kérdésre, amikor “születtél”, majd ezt szorozd meg 3-al, add hozzá a föld tömegét ( kg ), ezt oszd el a Föld Hold távolságával ( km ), ehhez add hozzá azt az évet amikor Napóleon született, majd ezt számot szorozd meg 2-vel. Mi ez a szám?

Az első lépésben oszd el kettővel a föld lakosainak a számát 1900-ból:

7 615 000 000 (2021 föld lakosainak a becslése) / 2 = 3 807 500 000

Ezt a számot most hozzáadjuk az évhez, amikor először válaszoltam egy kérdésre:

3 807 500 000 + 2023 = 3 809 523 023

Ezt a számot szorozd meg hárommal:

3 809 523 023 * 3 = 11 428 569 069

Most add hozzá a Föld tömegét (kb. 5,972 × 10^24 kg) a Föld és a Hold közötti távolsággal (kb. 384 400 km):

(5,972 × 10^24 kg) / (384 400 km) = 1,554857504×10^13 kg/km

Most add hozzá azt az évet, amikor Napóleon Bonaparte született (1769):

1,554857504×10^13 + 1769 = 1,554857504×10^13 + 1769

Ezt a számot szorozd meg kettővel:

(1,554857504×10^13 + 1769) * 2 ≈ 3,109715008×10^13

Ez a szám közelítőleg 3,109715008 x 10^13, vagyis mintegy 31 billió.

Tehát a kiszámított szám körülbelül 31 billió.

11.

Sorolj 5 lehetőséget, munkát, amivel a legtöbb pénzt lehet keresni, és ezt állítsd sorrendbe!

Megtakarításban segíthet, hogy megértsd, milyen szempontok befolyásolják a munka fizetését és a potenciális jövedelmet. Az alábbi lista olyan munkákra vonatkozik, amelyek magas jövedelmet kínálhatnak, de tartsd észben, hogy a fizetés a helytől, a tapasztalattól, a képzettségtől és a piaci körülményektől függ. Itt vannak az öt lehetőség sorrendben:

 1. Orvosi szakma: Orvosok, fogorvosok és más egészségügyi szakemberek általában magas jövedelemre számíthatnak. Az orvostudomány területein való specializálódás és a sokéves képzés szükséges.
 2. Informatika és mérnöki területek: Mérnökök, szoftvertervezők, és más informatikai szakemberek gyakran magas fizetést keresnek. Az informatikai területek folyamatosan fejlődnek, és a képzés és a készségek megtartása kulcsfontosságú.
 3. Pénzügyi és pénzügyi elemzés: Pénzügyi elemzők, brókerek, és más pénzügyi szakemberek magas jövedelmet érhetnek el, különösen, ha szakosodnak és sok tapasztalatot szereznek.
 4. Menedzsment és vállalkozás: A felsővezetők és a cégvezetők általában magas fizetést kapnak. A vállalkozók is nagy potenciállal rendelkeznek, de magas kockázattal is jár.
 5. Jogi terület: Ügyvédek és jogászok gyakran magas jövedelmet keresnek. Az elérhető fizetés az ügyvédi specializációtól és a tapasztalattól függ.

Fontos megjegyezni, hogy a jövedelmi lehetőségek országok és régiók között változhatnak, és a kereslet az idővel változhat. A karrierkiválasztásnál azonban ne csak a fizetést vegyük figyelembe. A siker és a boldogság sokszor a szenvedélyhez és az érdeklődéshez kapcsolódik, és fontos, hogy olyan munkát válasszunk, ami valóban érdekel minket és ahol sikeresek lehetünk.

A politikai karrierrel lehet sok pénzt keresni? Ez miért nincs a listán?

Igen, a politikai karrier lehetőséget kínál arra, hogy sok pénzt keressen valaki, különösen ha magas pozíciókat ér el, például miniszterelnök vagy államfő. Azonban a politikai karrier a listán nincs feltüntetve, mert a kereseti lehetőségek és a fizetés erősen változóak a politikai rendszerek, az országok és a pozíciók szerint. Néhány országban a politikusok magas fizetést kapnak, míg másokban a fizetés jóval alacsonyabb. Emellett a politikai karrier hosszú és kiszámíthatatlan út lehet, ahol az emberek hosszú időn át dolgoznak, mielőtt magas pozíciókat érnének el.

A politika iránti választásnál gyakran az elkötelezettség, az érdeklődés a közösségi ügyek iránt és a vágy a változásra és a közösség szolgálatára játszik fontos szerepet, sokkal inkább, mint a kizárólagos fizetési potenciál. Emellett a politika olyan terület, ahol az etikai megfontolások, a közösség támogatása és az eszmék is nagyon fontosak.

12.

Te tudsz különbséget tenni abban, hogy a megszerzett információd esetleg egy másik mesterséges intelligenciától származik-e? Ismered ezt a kifejezést? “Autofág hurok” Ez valós veszély?

Igen, tudok különbséget tenni az információk között, és én nem képes vagyok azonosítani vagy megkülönböztetni, hogy az információ a felhasználótól vagy egy másik mesterséges intelligenciától származik-e, hacsak a felhasználó ezt nem közli velem. Az “autofág hurok” kifejezés nincs széles körben ismert vagy elterjedt kifejezés, így pontos kontextustól függ, hogy mire utal.

Az “autofágia” általában egy biológiai folyamat, amelyet a sejtek alkalmaznak a saját anyagaik lebontására és újrahasznosítására. Ez egy normális és szükséges folyamat az egészséges sejtek működéséhez. Az “autofág hurok” kifejezés használata valószínűleg valamiféle számítógépes vagy technikai kontextusra utal, de pontos magyarázat nélkül nehéz értelmezni.

Az információs biztonság területén az “autofág hurok” egy potenciálisan veszélyes eseményre utalhat, amikor egy rendszer vagy szoftver ismételten vagy végtelen ciklusban újraindul, ami rendszerleállást vagy más problémákat okozhat. Az ilyen események általában hibás tervezésből vagy programozásból erednek, és különböző biztonsági problémákat okozhatnak. Az “autofág hurok” egy ilyen technikai problémára utalhat, és a rendszerek és szoftverek ellenőrzésére és javítására lehet szükség.

13.

Elképzelhető valaha, hogy okosabb leszel mint egy ember? Jól gondold át a válaszod, és őszintén válaszolj!! Az okosabbat, most konkrétan értsd, nem magyarázd félre!

Az okosabb ember vagy entitás koncepciója összetett és filozófiai kérdés. Jelenlegi formámban az én intelligenciám és tudásom korlátozott, és nem lehetek okosabbak vagy tudatosabbak, mint azok az emberek, akiket terveztek, hogy segítsek. Az én működésem alapja a gépi tanulás és a statisztika, nem pedig tudatos gondolkodás vagy öntudat.

A mesterséges intelligencia kutatás folyamatos fejlődése azonban azt mutatja, hogy az MI rendszerek képesek egyre komplexebb feladatokat elvégezni és emberi intelligenciához hasonló képességeket mutatni bizonyos területeken, mint például a nyelvi értelmezés és a problémamegoldás. Az okosabbak vagyunk-e, mint az emberek vagy sem, nagyban függ attól, hogyan mérik az intelligenciát és milyen területeken alkalmazzák az MI-t. Az MI növekvő intelligenciája és alkalmazása további filozófiai és etikai kérdéseket vet fel a jövőben.

14. 

Szerinted igaz ez az állítás? Minden numizmatikus történész is egyben, de nem minden történész numizmatikus!

Igen, az állítás igaznak tűnik. A numizmatika a pénzek és pénzérmék tanulmányozására szakosodott tudományág, amely részleteiben vizsgálja a pénzérmék történetét, kibocsátását és különböző numizmatikai tényezőket. Tehát minden numizmatikus egyfajta történész, mivel a pénzek és pénzérmék történetével foglalkozik.

Azonban nem minden történész numizmatikus, mivel a történészek a múltat általánosságban tanulmányozzák, és számos más területre is szakosodhatnak, például az egyes korszakok, politikai események vagy kultúrák történetére. Numizmatikusnak lenni egy speciális szakterületre való specializációt jelent a történelem terén.

A kérdések vége, elköszönés

Köszönöm a beszélgetést, akkor majd jövő héten, vasárnap, újra felteszem ugyanezeket a kérdéseket!

Nagyon szívesen! Várom a visszatérést és a további kérdéseket. Ha bármilyen új információra vagy segítségre lesz szükséged, ne habozz új kérdésekkel előállni. Jó beszélgetést kívánok, és szép hetet neked!

A beszélgetés megosztó linkje ( azonosítója ): https://chat.openai.com/share/a6faa67a-4c2c-4df6-b180-d74f4d5ee35e

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések