Hirdetés


Régen megettük, ma már védett! A réticsík lett az év hala Magyarországon, 2023-ban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Budapest, 2023. december 31., vasárnap ( MTI ) – A védett réticsík lett az év hala, a 15. éve megtartott szavazáson ez kapta a voksok csaknem felét – közölte a Magyar Haltani Társaság vasárnap az MTI-vel.

A réticsík ( A kép forrása: Tiit Hunt, commons.wikimedia.org )

A réticsíkot ( Misgurnus fossillis ) választotta a szavazók 49 százaléka. A kiírásban szereplő másik két jelölt közül a déli 12 óráig beérkezett 3875 voks harminc százalékával a garda ( Pelecus cultratus ) lett a második, a laposkeszeg ( Ballerus ballerus ) pedig a harmadik. A leírás szerint az erősen megnyúlt, vaskos testű réticsíknak okkersárga az alapszíne, a háta sötétbarna, a fejét barnásfekete foltok, az oldalát ugyanilyen színű hosszanti sávok és pettyek díszítik. Alsó állású szája körül öt pár bajuszszál található. Kicsi, lekerekített úszóival gyors, kígyózó mozgásra képes. Jellemzője, hogy oxigénszegény viszonyok közt is megél, mert vérerekben gazdag utóbele képes oxigént felvenni a lenyelt levegőből. A saját maga által kimélyített gödrökben még akkor is életben maradhat, amikor a mocsár vize eltűnik és az iszap felszíne cserepesre szárad.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az aztékok embereket is feláldoztak isteneiknek. 1487-ben 20000 embert mészároltak le, áldozatul a Tenochtitlanban található templom felszenteléséhez.

Még ilyen kiszáradt területen is képes életben maradni, a felszín alatt  ( A kép forrása: Josef Hlasek, hlasek.chom )

Csíkra éhes elődeink” ilyenkor ásóval, kapával forgatták ki a földből; népélelmezési cikknek számított a réticsík – idézték fel a közleményben. Hozzáfűzték: ez a hal a növényekben gazdag, iszapos medrű vizekben ma is sokfelé megtalálható, de állományai kicsik, veszélyeztetettek, ezért védettek. A faj természetvédelmi értéke példányonként tízezer forint.

Egy réticsík, az iszapban ( A kép forrása: Josef Hlasek, hlasek.chom )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések