Hirdetés


Sikerült régészeknek bizonyítani azt, amit eddig csak feltételeztek!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Linearbandkeramik kultúra közép-európai településeiről származó edények falán, tejzsírok nyomait fedezték fel a régészek .

A Linearbandkeramik kultúrából származó dekoratív kerámia edény része, amelyet élelmiszer tárolására használtak ( Franciaország, elzászi Ensisheim ). A kép forrása: Emmanuelle Casanova.

A Linearbandkeramik kultúra ( más néven Bandkeramik vagy Linear Pottery Ceramic Culture vagy egyszerűen csak LBK)  az, amit F. Klopfleisch német régész Közép-Európa első igazi gazdálkodó közösségeinek nevezett, körülbelül ie 5400 és 4900 közé datálható. Így az LBK az első neolitikus kultúra az európai kontinensen. A Linearbandkeramik szó arra a jellegzetes sávos díszítésre utal, amelyet Közép-Európában, Délnyugat-Ukrajnától és Moldovától a nyugati Párizsi-medencéig terjedő helyszíneken találtak kerámiaedényeken. Az LBK kerámia általában meglehetősen egyszerű tál formákból áll, amelyek szerves anyaggal temperált helyi agyagból készülnek, és sávokba bekarcolt íves és egyenes vonalakkal díszítettek. Az LBK-emberek a mezőgazdasági termékek és módszerek importőrei, akik a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából Európába szállítják az első háziasított állatokat és növényeket.

A kérődző állatok tartásán alapuló mezőgazdaság korai újkőkori földművesek általi bevezetése és elterjedése alapvetően befolyásolta a mezolitikum-neolitikum átmenetét Európában, teljesen átalakítva a történelem előtti európai kultúrát, biológiát és gazdaságot, a modern élet alapját képező módon. Ezek a változások alapvetően hozzájárultak a tejgazdaságok globális elterjedéséhez és a laktáz-perzisztencia fejlődéséhez az európaiakban.

„Elképesztő, hogy pontosan meg tudjuk datálni az emberi tejkihasználás kezdetét a történelem előtti időkben” – mondta Dr. Emmanuelle Casanova, a párizsi Muséum National d’Histoire Naturelle kutatója.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az ébresztőórák előtt voltak „kopogtatók”. Az 1970-es évekig felbérelhettél, úgynevezett kopogtatót, hogy megkopogtassa az ablakot, és reggel felébresszen. Hosszú botokat, csörgőket, puha kalapácsokat vagy borsólövőket használtak a "munka" elvégzéséhez. A szabály szerint addig nem hagyhatták el az ügyfél ablakát, amíg meg nem bizonyosodtak arról, hogy fel nem ébredt. A fizetésük kevés volt, csak az eredeti munkájuk kiegészítésére volt elég. Általában időseb férfiak vagy nők végezték ezt a munkát, de volt rá példa, hogy járőröző rendőrök is így egészítették ki a keresetüket.

“Az agropásztorkodás fejlődése megváltoztatta a történelem előtti emberi táplálkozást azáltal, hogy új élelmiszereket, például tejet és tejtermékeket vezetett be, ami a mai napig tart. Ezek a délkelet-, kelet- és nyugat-európai telepesek Közép-Európa legkorábbi neolitikus gazdálkodói csoportjai voltak, amelyeket a Linearbandkeramik kultúra néven ismertek. Az eredmények azt mutatták, hogy a régió legelső telepesei nagy mennyiségben használtak tejet.”

Az európai NeoMilk projekt részét képező tanulmányukban a szerzők több mint 4300 kerámiaedényt elemeztek 70 Linearbandkeramik településről élelmiszer-maradványok szempontjából. Az eredmények azt mutatták, hogy a tejfelhasználás jelentős eltéréseket mutat a régióban, és csak a helyszínek 65%-án mutattak ki tejzsírt a kerámiaedényekben, ami arra utal, hogy a tejhasználatot, bár gyakori, nem alkalmazták általánosan ezek a korai gazdák.

A tejtermékmaradványokat tartalmazó lelőhelyekre és kerámiákra összpontosítva a kutatók körülbelül 30 új radiokarbon dátumot állítottak elő, hogy feltérképezzék a Linearbandkeramik gazdálkodók tejtermék-kitermelésének megjelenését. Ezek az új dátumok az időszámításunk előtti 6. évezred közepén keletkezett legkorábbi Linearbandkeramik településeknek felelnek meg.

“Ez a kutatás rendkívül jelentős, mivel új betekintést nyújt az emberi élelmiszer-beszerzési gyakorlatokban bekövetkezett jelentős változások időzítésébe, ahogyan azok Európa-szerte fejlődtek” – mondta Richard Evershed professzor, a Bristoli Egyetem Kémiai Karának kutatója. Egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tejtermékek széles körben elterjedtek a kora neolitikumban ( kb.: 7400 évvel ezelőtt ), annak ellenére, hogy a tevékenység mértéke eltérő volt.”

ForrásProceedings of the National Academy of Sciences folyóirat

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések