A bank, ami nem élte túl a trianoni “békeszerződést” ( Az osztrák-magyar bank végnapjai 1918-1924 )

Hirdetés

A bank, ami nem élte túl a trianoni “békeszerződést”  ( Az osztrák-magyar bank végnapjai 1918-1924 )
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az Amerikai Egyesült Államok történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

Az Osztrák-Magyar Bankot ( OMB ) 1878-ban hozták létre, hogy Európa akkori egyik legnagyobb kiterjedésű állama számára a központi bank szerepét ellássa. 1892-től megkapta az új, arany alapú korona bankjegyek kibocsátási monopóliumát, és ezek 1900-tól Ausztria-Magyarország ( Osztrák–Magyar Monarchia ) egyetlen törvényes fizetőeszközévé váltak, mely közös pénz a birodalom gazdasági egységének egyik kulcsa volt.


A bank az I. világháború alatt nagy nyomás alá került, hogy a háború költségeit finanszírozandó indítsa be a bankóprést, és ugyan magántulajdonú társaság volt, de a 10 évente megújítandó kibocsátási monopólium a kormány kezében megfelelő eszköz volt  a bank zsarolására, így 1918-ra a forgalomban lévő pénz mennyisége több mint megtízszereződött az utolsó békeévhez képest.


1918-utolsó hónapjaiban Ausztria-Magyarország darabjaira hullott. A bank vezetése azonnal megkezdte a tárgyalásokat az új országok kormányaival a közös pénz és a bankjegykibocsátási monopólium fenntartásáról. Az új utódállamok többsége azonban a OMB-t is az őket állítólag elnyomó birodalom maradványának tekintette, és a bank által a háború finanszírozására kibocsátott kötvények visszafizetéséről sem igen akartak hallani, így  már 1919. januárjában az új Szerb-Horvát-Szlovén királyság megkezdte a korona bankjegyek felülbélyegzését és a továbbiakban nem fogadta el a felülbélyegezetlen pénzeket. Ez azonnali reakciót váltott ki a többi utódállamból is, hiszen így az inflációs bankjegyek mennyisége rájuk zúdult volna, és mindenki elkezdte a felülbélyegzést. A megszállók Ausztriát és Magyarországot kötelezték a felülbélyegzés nélküli bakjegyek elfogadására is, sőt a román megszálló hatóságok a saját maguk által felülbélyegzett pénzt is “kényszerforgalmazták” Magyarország általuk megszállt területein, azaz gyakorlatilag a szabad rablást ilyen értéktelen, egyébként is rabolt pénzel való fizetéssel palástolták.

Az OMB először a felülbélyegzéseket, majd a saját kibocsátásokat hamis pénznek titulálta és megpróbálta megtagadni az elfogadásukat, de az új országok kormányai rá sem hederítettek, és a győztesek rövidesen ellenőrzésük alá vonták a bankot, amely 1919 végére maga is csak az új Osztrák Köztársaság területére korlátozta tevékenységét. Az 1919-es St. Germain-en-Laye-i majd az 1920-as Trianoni békeszerződések elrendelték a bank szövetséges ellenőrzés alá vételét, és felszámolását, megtiltották mind Magyarországnak mind Ausztriának, hogy közös pénzt bocsássanak ki, és kötelezték őket a teljes pénzmennyiség felülbélyegzésére, majd kicserélésére saját bankjegyekre.

Az OMB hosszú agóniája azonban még nem ért véget, felszámolása lassan haladt, és az Osztrák Köztársaság tiszteletben tartotta bankjegykibocsátási monopóliumát, így a bank 1921-ben megbízást kapott új osztrák korona bankjegyek kibocsátására ( addig is bocsátott ki bank osztrák korona bankjegyeket, a régi osztrák-magyar koronák német nyelvű oldalát felhasználva ), az új sor 1922-ben jelent meg, és forgalomban maradt a Schilling 1924-es bevezetéséig, bár a bank maga addigra már megszűnt.

Hirdetés

A bank közgyűlése utolsó ülését 1921. július 14-én, igazgatósága 1922. december 15-én tartotta, utolsó kormányzója Alexander Spitzmüller elnökletével.

A szövegben illusztrációként láthatók az utolsó bankjegysor képei, mely bankjegyek a gyűjtők körében gyakran félreértés tárgyai, úgy jelölik őket mint “osztrák típusú” koronák, vagy “osztrák-magyar koronák”, mintha lett volna magyar párjuk, vagy mintha még mindig a letűnt birodalom pénzei lettek volna. Ezek nem mások, mint osztrák koronák, az első és utolsó sorozat mely ilyen néven került be a bankjegytörténetbe. ( Érdekesség, hogy a sorozat egyetlen darabját, a 10000 koronást, már az Osztrák Nemzeti Bank bocsátotta ki 1924-ben ).

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Háborús érmék ( II. világháború )

Bizonyára sokan találkoztatok már Cinkből ( régies magyar nevén horgany ) készült érmével! A Cink egy fémes elem, ugynevezett átmenetifém. Neve a >>>

Az 1920-as évek Magyarországon, ( 100 év gazdaságtörténete, 1. rész )

10 részes videó sorozat, amit a Magyar Nemzeti Bank készített. Az 1920-as évektől kezdve, 10 éves bontásokban mutatja be Magyarország >>>

Sokkal kevesebbet ér egy szándékosan átlyukasztott érme? Igen, de ez nem minden esetben probléma!

Azt még a kezdő érmegyűjtök is tudják, vagy "érzik", hogy a sérült, hiányos érme jóval kevesebbet érhet, vagy akár nullára >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?