Hirdetés


Földünk egyik legelzártabb országának, a Bhutáni Királyság valutájának rövid története


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A bhutáni kereskedelmet hagyományosan a rizs, vaj, sajt, hús, gyapjú, kézzel szőtt szövet és más helyi termékek cserekereskedelem rendszerén keresztül bonyolították le. Bhután a 18. század vége felé kezdett először ezüst érméket gyártani, amiket főleg a síkvidéki kereskedelemben használták.

Dzong of Bhutan, forrás: wikipedia.org

Bhután Ázsiában, India és Kína tibeti régiója által közrefogott ország, amely a Himalája keleti nyúlványától délre helyezkedik el. Területe kb. Magyarország felét teszi ki.  Óind eredetű nevét ( „Bod vége” ) Tibet-határvidéki elhelyezkedésének köszönheti. Helyi, dzongkha ( bhutáni ) nyelven Drukjul azaz „Sárkányország”. ( A nemzeti lobogón is sárkány látható. ) Felszínének nagy része magas hegyvidék, déli része alacsonyabb, medencékkel tagolt, erdős dombvidék. Földünk egyik legelzártabb országa. Soha nem gyarmatosították a történelem során.

A képen: Ugyen Wangchuck király – Punakhában, Bhután régi fővárosában, 1905-ben., forrás: wikipedia.org

Ezt követték az ötvözött ezüstbe, rézbe vagy sárgarézbe vert érmék, amelyeket kisebb helyi vásárlásokhoz használtak. Ezeket a „Ma-trum” vagy „Chhe-trum” néven ismert darabokat több helyi vezető bocsátotta ki, nem pedig a központi kormányzat. Az érmegyártás a 20. században is folytatódott az első király, Druk Gyalpo Ugyen Wangchuck ( 1907-26 ) uralkodása alatt, aki fokozatosan javította a verés minőségét.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az Amerikai Egyesült Államok történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

1928/29-ben, a második király, Druk Gyalpo Jigme Wangchuck ( 1926-52 ) uralkodása alatt, finom gépveréses technikával ezüst és réz érméket bocsátottak forgalomba, ezzel kezdetét vette a modern pénzverés Bhutánban. Azonban ebben az időszakban az érmék használata korlátozott maradt, és a barter továbbra is a tranzakciók lebonyolításának meghatározó eszköze maradt, és még a kormánytisztviselőket is gyakran nem forgalmi pénzzel fizették ki. Az 1950-es évek közepén, a harmadik király, Druk Gyalpo Jigme Dorji Wangchuck ( 1952-72 ) uralkodása alatt a gazdaság fokozatosan egyre szélesebb körben monetizálttá vált, és elkészültek az első érmék, nikkelötvözetből. 1968-ban megalakult a  Bank of Bhutan ami mérföldkőnek számított, ekkor kezdték a teljes monetizáció felé tett további lépések bevezetését. Ekkorra a legtöbb fizetést már készpénzben fizették ki, nem pedig egyéb módon.

Kingdom of Bhutan. Ni 1/2 Rupee 1950.

A teljes monetáris reform 1974-ben, a 4. király, Druk Gyalpo Jigme Singye Wangchuck uralkodása idején indult meg, amikor a Pénzügyminisztérium 1974-ben bocsátotta ki az első bankjegyeket, ami egybeesett Őfelsége koronázásával. A pénzegységet ennek megfelelően szabványosították úgy, hogy 100 Chhetrum egyenlő 1 Ngultrummal. 1982-ben megalakult a Bhutáni Királyi Monetáris Hatóság ( RMA ), amely Bhután központi bankjaként működik. Az RMA 1983-ban kezdte meg működését, amikor a Pénzügyminisztérium által korábban kibocsátott összes bankjegyért és érméért felelősséget vállalt. A bankjegyek és érmék címlete Bhutánban. Jelenleg Bhutánban a bankjegyeket Nu.1, Nu.5, Nu.10, Nu.20, Nu.50, Nu.100, Nu.500 és Nu.1000 címletekben bocsátják ki. A Nu.2 címletű bankjegyek nyomtatása megszűnt, a Nu. 1 címlet került összeállításra. A még forgalomban lévő, korábban kibocsátott bankjegyek azonban továbbra is törvényes fizetőeszköznek minősülnek. Az érmék Ch.5, Ch.10, Ch.25, Ch.50 és Nu.1 címletekben kaphatók.

Forrás: ༄༅ །། རྒྱལ་གཞུང་དངུལ་ལས་དབང་འཛིན།།, Royal Monetary Authority of Bhutan 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések