Hirdetés


Középkori vár romjaira bukkantak Franciaországban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Egy északnyugat-franciaországi ásatási projekt során középkori kastély romjaira bukkantak, amelynek vizesárka még mindig érintetlenül áll, valamint ékszereket és más műalkotásokat is találtak – közölték a tisztségviselők. A mintegy 600 évesnek tartott kastélyt nem teljesen ismeretlenként találták az archeológusok, amikor tavaly korai fázisú ásatást kezdtek egy bezárt hotel udvarán, Vannes városában, ahol egy szépművészeti múzeum építését tervezik.

Azonban az ásatás során, amelyet 2023. február és április között végeztek, a romok valós mérete és összetettsége váratlan volt – mondta az Inrap, Franciaország nemzeti régészeti kutatóintézete, egy keddi bejelentésben. A Château Lagorce néven ismert volt magánszálloda udvarán, az ásatások során a régészeti kutatók két emeletnyi, viszonylag jól megőrzött ősi, erőd-szerű kastélyt találtak. A földszint, amely esetenként akár 4 méterrel is a töltés alatt volt, széles területen terült el a telken, összesen 43 méter hosszú és 17 méter széles volt. A kastélyt, amelyet Château de l’Hermineként azonosítottak, IV. Hódító János építtette az 1380-as években. A kastély az övé volt, és az építési vágya valószínűleg a “hatalmának kifejezéséhez” kötődött. Az előrehaladott építészeti megoldások, a szerkezeti bonyolultságok és a hatalmas méret azt jelzik, hogy a herceg komolyan vette a lakhely építését. A régészek szerint az építés valószínűleg rendkívül szervezett folyamat volt, mivel az ősi köveken olyan jelöléseket találtak, amelyeket a munkások használhattak az építkezés során.

A telek lecsupaszítva, délnyugati nézet. ( A kép forrása: © Emmanuelle Collado, Inrap )

A kastély romjain belül olyan bizonyítékokat találtak, amelyek arra utaltak, hogy az eredeti szerkezetnek három, vagy akár négy emelete is volt, például több lépcsőmaradványt. Egy lépcsőt különösen díszesnek és “rendkívül jól megőrzöttnek” írtak le, három jellegzetes lépcsőfokkal és helyet egy ablak ülőnek. A kastély funkcionális elemeinek maradványai is felfedezésre kerültek, többek között egy sor illemhely és vízelvezető csövek mindkét végén a területen, amelyek valószínűleg a felső emeletek egy részére szolgáltak. A latrinák és csövek manuális átvizsgálása során, más 15. vagy 16. századi tárgyakat is találtak. Közöttük voltak érmék, ékszerek és főzőeszközök, mint fazekak és serpenyők, valamint fa tálak és fa hordók töredékei, amelyeket a régió páratartalma segített megőrizni.

Hirdetés


Rengeteg érmét találtak a malom elhagyott töltésében. ( A kép forrása: © Emmanuelle Collado, Inrap )

Az ásatás során egy malom is előkerült, amelyet az Inrap szerint “nagyon eredeti módon” építettek be a kastély lakórészébe. A malom egy olyan helyiségben volt elhelyezve, amit a régészek “négyzet alakú toronynak” neveztek, és ez az épület egyik végén állt, a vizesárok mentén, amely az egész szerkezetet körbeölelte. A malomról szóló legtöbb feljegyzés nem maradt fenn az évszázadok során, de a régészek megtalálták azt a teret, ahol a kerék be volt illesztve a szerkezetbe.

A malom műszaki tere feltáráskor hidromorf üledékekkel feltöltve, a háztól keletre. ( A kép forrása: © Emmanuelle Collado, Inrap )

A kerék vízzel működött, amely egy csatornán keresztül folyt a kastély alatt, majd egy rácsos nyíláson át ömlött a malom helyiségébe. A csapat emellett felfedezte egy híd maradványait is, amely átívelte a vizesárkot, és összekötötte a kastélyt a külvilággal – egy olyan elem, amely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a kastély lakói hozzáférhessenek a városhoz – mondták a régészek.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések