Hirdetés


Tudtad? Moammer Kadhafi majdnem támadást indított Tunézia ellen, egy Star Wars forgatás miatt?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A Csillagok háborúja ma már Hollywood egyik ( ha nem a leg ) legismertebb filmsorozata, azonban a megjelenése előtt, sőt, még az első rész forgatásának befejezése előtt majdnem valódi háború tört ki miatta. A történet visszarepít minket régmúlt időkre, egy messzi-messzi galaxisba, pontosabban 1976-ba és Tunéziába. George Lucas és csapata itt, a tunéziai homokdűnék között találták meg a tökéletes helyszínt a sivatagos Tatooine bolygónak, ahol Ben Kenobi húzta meg magát, és ahol Luke Skywalker először találkozott hűséges droidjával, C-3PO-val. Érdekesség, hogy eredetileg Lucas egy dzsungellel borított bolygót képzelt el Luke hazájaként, de később rájött, hogy ott nem a legkényelmesebb forgatni, ezért változtatott a terven, és így született meg a sivatagos környezet.

A gondot nem Kenobi és Skywalker jelentette, hanem a sivatagban dolgozó jawák, akik a roncsok szétszedéséből éltek, és felújították, majd értékesítették a droidokat és különféle eszközöket. Ők egy hatalmas, lánctalpas járművel közlekedtek, amit a Homokkúszónak ( Sandcrawler ) neveztek. A film forgatása közben a valóságban megépített Sandcrawler egy jelenetben túl közel került a tunéziai-líbiai határhoz, ahol Moammer Kadhafi hadserege katonai járműnek nézte a lánctalpas, páncélozott járművet. Ez azért történhetett meg, mert a Sandcrawlert valódi méretben is megépítették ( ezt látták a katonák ), bár több jelenetben makettet használtak belőle, és az első beállításokhoz csak a jármű alját rakták össze a lánctalpakkal és az első pár méterrel. De azért valljuk be őszintén. Megeshet, hogy hasonló katonai viszony esetén, egy ilyen “járművet” mi is komoly fenyegetésnek tekintenénk. Nézzétek csak:

A Sandcrawler ( A kép forrása: starwars.com )

Kadhafi hivatalosan is felszólította Tunéziát, hogy azonnal távolítsák el a határ közeléből az odavezényelt hatalmas harci járművet, mivel ha nem tesznek eleget ennek a kérésnek, az súlyosabb incidensekhez vezethetett volna az 1970-es években amúgy sem túl jó viszonyban lévő két ország között. Egyik Lucas életrajzi könyvében említik, hogy még egy vizsgálócsoportot is küldtek a forgatás helyszínére, hogy meggyőződjenek arról, hogy nem egy álcázott harci géppel állnak szemben. Lucasék természetesen eleget tettek a kérésnek, és a határtól távolabb, békésebb területre irányították a Sandcrawlert, hogy elkerüljék a valós konfliktusokat a forgatás során. Ugyanakkor, a tunéziai sivatagban Lucasék számára nem ez volt az egyetlen, a forgatást hátráltató kihívás, sőt. Azonnal a forgatás kezdetén komoly késés alakult ki a folyamatosan meghibásodó kellékek és berendezések miatt. A helyzetet tovább nehezítette, hogy egy rendkívül ritka esőzés sújtotta a sivatagi helyszínt. Ahogy Gilbert Taylor operatőr visszaemlékezéseiben ezt írta, “szinte lehetetlen volt megkülönböztetni, hol ér véget a föld és hol kezdődik az ég. Az egész egy szürke káosz volt, a robotok csak homályos foltokként látszottak.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Végül Lucas és csapata két hétig dolgozhatott az elkészült díszletekkel és járművekkel, de alig valami ment a tervezett úton. Anthony Daniels ( C-3PO ) jelmezének korrózióvédelme miatt alig látott ki belőle, R2-D2 áramkörét pedig a homok károsította meg. A film azonban végül elkészült, és hatalmas siker lett. Bemutatása után rövid idő alatt 550 millió dolláros bevételt hozott, azóta pedig összesen 775 millió dollárt termelve. Maga a Csillagok háborúja-franchise már 4,2 milliárd dollár mozis bevételnél jár, de a sok sorozat, könyv, képregény és játék eladása miatt a teljes Star Wars-birodalom értékét nagyjából 70 milliárd dollárra becsülik.

Felhasznált források:

ommonplacefacts.com, How Did Star Wars Nearly Cause a Real War?

winteriscoming.ne, How Star Wars nearly sparked a real-life war between Tunisia and Libya

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések