Forgalomba kerültek az első, III. Károly királyt ábrázoló érmék az Egyesült Királyságban!

Hirdetés

Forgalomba kerültek az első,  III. Károly királyt ábrázoló érmék az Egyesült Királyságban!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

A királyi pénzverde bejelentette, hogy december 8-ától forgalomba kerültek, az új uralkodót ábrázoló új érmék az Egyesült Királyságban. A III. Károly királyt ábrázoló első pénzverés az Egyesült Királyságban található postahivatalokon keresztül került forgalomba.

Az első érme, amelyen a király portréja látható – amely II. Erzsébet királynőről III. Károly királyra való történelmi átmenetet jelzi  – egy 50 pennys érme, amely a néhai II. Erzsébet királynő életnek és hagyatéknak állít emléket a hátoldalon.  Összesen 4,9 millió példányt osztottak ki az új forgalomban lévő érméből a postafiókokba, köztük az aldwychi fiókba, amely közel van a Clarence House-hoz ( III. Károly király rezidenciája ). Az érmét aprópénzként adják ki, amikor a vásárlók az üzletben vásárolnak. Összesen 9,6 millió 50 pennys érme kerül végül forgalomba, a többit a keresletet figyelembe véve szerint osztják majd szét.

Nick Read, a posta vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: „Óriási megtiszteltetés a Posta és a Postamesterek számára, hogy az első III. Károly királyt ábrázoló érme forgalomba kerül kiterjedt fiókhálózatunkon keresztül. December az év legforgalmasabb időszaka, így az érme fokozatosan, de gyorsan  kerül majd be a hálózatunkba. Ha az első postalátogatás alkalmával nem kapja meg az új 50 pennyt a visszajáró, vagy váltott aprópénzben, akkor biztos, hogy egy következő látogatás alkalmával igen, ezért vigyázzon rá.”

Az érméről

A király képmását, amelyet a neves brit szobrász, Martin Jennings készített, a király személyesen hagyta jóvá. A hagyományokhoz híven III. Károly király előlapja balra néz, a II. Erzsébet királynő pénzverés portréival ellentétes irányba. Az 50 filléres érme hátoldalán, az eredetileg az 1953-as koronázási ábra látható, amelyet II. Erzsébet királynő westminsteri apátságbeli koronázásának emlékére terveztek, amelyen a Egyesült Királyság alkotórészeinek ábrázolásai láthatók. Négy lapos tetejű pajzs alkot átlós keresztet Szent Edward koronája körül ; a pajzsokon Anglia  ( bal felső és jobb alsó, három oroszlán ), Skócia ( jobbra fent, egy dupla keretben ágaskodó oroszlán ) és Írország ( bal alsó, hárfa ) látható. A pajzs között virágszimbólumok találhatók: rózsa Angliának, lóhere Észak-Írországnak, póréhagyma Walesnek és bogáncs Skóciának. Anglia pajzsa megismétlődik, mert Walest nem lehet címerrel ábrázolni, mivel nem rendelkezik címerrel.

Hirdetés

Erzsébet királynő képmását viselő összes jelenlegi brit érme törvényes fizetőeszköz marad és aktív forgalomban marad. Történelmileg  megszokott, és elfogadott  volt, hogy a különböző uralkodók képmásait ábrázoló érmék együtt forogtak. Ez biztosítja a zökkenőmentes átállást, minimális környezeti hatással és költséggel. Jelenleg megközelítőleg 27 milliárd érme kering az Egyesült Királyságban, amelyeken II. Erzsébet királynő képmása látható. Ezeket idővel lecserélik, amint megsérülnek vagy elhasználódnak, hogy kielégítsék az új érmék iránti keresletet.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Ki van az érmén? ( Commodus )

Commodus.....egy különc figurája a római császárkornak....nézzünk meg róla néhány érdekes dolgot, amit kevesen tudnak....Az Antoninus dinasztia utolsó sarja,vele együtt kihal >>>

Elkészült a végeleges borító verzió! PÁL JÓZSEF – A HIBÁS PÉNZEK SZÜLETÉSE, ÉRDEKESSÉGEK MAGYARORSZÁGRÓL ÉS A NAGYVILÁGBÓL

Elkészült a végeleges borító verzió, nagyon szép, és igényes lett, keressétek, olvassátok! 🙂

Érme ritkaságok aukciója, 2021. December 16. – 19., Heritage Auctions, Egyesült Államok

Ismét elképesztő ritkaságokra lehet majd licitálni december 16. és 19. között, a Heritage Auctions  US Coins Signature® rendezvényén . A találó elnevezésű  Big >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?