Hirdetés


Több mint 100 éve, Afrikából elrabolt műkincseket adnak vissza a britek!


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

CAMBRIDGE, ANGLIA – BBC News számolt be arról, hogy a Nagy-Britannia Jótékonysági Bizottsága ( Britain’s Charity Commission ) engedélyt adott a Cambridge-i Egyetemnek, hogy 116 úgynevezett Benini bronzot szállítson vissza a Nigériába. 1897-ben a bronz- és sárgaréz szobrokat a brit fegyveres erők vették el, akik egy kereskedelmi vita miatt kirobbant támadás részeként kifosztották Benin városát. 

Az említett támadás során a brit erők végül felégették a város palotáját, és száműzték a benini Obát, vagyis királyt is. Több ezer sárgaréz és egyéb műtárgyat – közös nevén “Benin bronzot” -vittek el a britek, majd eladták őket Londonban, hogy megtérítsék a katonai műveletek költségeit. A műtárgyak végül szétszóródtak az Egyesült Királyság, Európa többi részén és az Egyesült Államok számos múzeumában is feltűntek. Az egyetem tájékoztatása szerint a tárgyak közül 116 a Régészeti és Antropológiai Múzeumba került. Ezek kerülnek most vissza a jogos tulajdonosaikhoz.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A középkorban számos embert végeztek ki boszorkányság miatt, egy antropológus szerint számuk elérhette akár a 600.000 főt is.

„A nemzetközi múzeumi szektorban egyre inkább egyetértenek abban, hogy a jogtalanul megszerzett műtárgyakat vissza kell juttatni származási országukba, ez erkölcsi kötelesség” – mondta Nicholas Thomas, az egyetem Régészeti és Antropológiai Múzeumának igazgatója, ahol ezeket a tárgyakat tárolták. A nigériai Múzeumok és Műemlékek Nemzeti Bizottságával kötött megállapodás részeként az objektumok egy része Cambridge-ben marad meghosszabbított kölcsön keretében – tette hozzá

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések