Hirdetés


A bankjegy, amely soha nem lesz a gyűjteményed része!!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Létezik Amerikában egy bankjegy, amely törvényes kibocsátás, és bár technikailag jelenleg is forgalomban van, de törvénytelen magánszemélynek birtokolnia, és amúgy meg már nincs forgalomban. 🙂 Ez a bankjegy az Egyesült Államok szövetségi kormánya által valaha kibocsátott legmagasabb címlet, az 1934-es, 100.000 $-os!

Nyilván vannak páran akik ismerik, és olvastak már róla, de mivel igazi ritkaságról van szó, és numizmatikai szempontból is érdekes témának tekinthetjük, írnék pár szót róla. A nagy gazdasági világválság ( 1929–33 ) idején, vége felé bocsátották ki ( milyen ironikus ), de kizárólag csak a Federal Reserve bankjai közötti hivatalos tranzakciók lebonyolítására. Valójában egy arany bizonyítvány volt, ami azt jelentette, hogy az Egyesült Államok kincstárnoka csak a Pénzügyminisztérium birtokában  lévő azonos mennyiségű aranyrúd ellenében adta ki a Federal Reserve bankjai számára.

Miért bocsátották ki? Kik használták?

A pontos kibocsátás 1934. december 18. és 1935. január 9. között történt. Mivel a bankjegyet kizárólag a Federal Reserve Bankok közötti tranzakciókra szánták, soha nem bocsátottak tényleges forgalomba. Persze minek is tették volna, hisz ekkora címlethez még manapság is kevesen jutnának hozzá, nemhogy akkoriban, pont egy történelmi gazdasági válság idején. Így tehát a 100 000 dolláros bankjegy használata a bankok közötti ( 12 Federal Reserve bank ) nagyobb pénzátutalások, aranytranzakciók megkönnyítésére szolgált, de végül az 1960-as években megszűnt, részben az elektronikus átutalások megjelenése miatt. Azóta a 42 000 nyomtatott példány közül sokat megsemmisített a kormány, és ennek eredményeként ma már csak néhány példány létezik. Az összes fennmaradt darab ( 12 db, amiről tudunk ) kizárólag az Egyesült Államok kormányának tulajdonában van. Az esetlegesen máshol fellelhető jegyzetek magántulajdonlása ILLEGÁLIS. A hamisításuk viszonylag gyakori, olykor még  hamis eredetiségi bizonyítvánnyal is rendelkeznek ezek a darabok. A fent említett okok miatt, ( néhány fennmaradt ismert példány, illegális birtoklás ), gyakorlatilag nulla az esélye, hogy be lehet szerezni eredeti darabot. Azonban megtekinteni őket, meglehet 🙂 Eredeti példányokat őriznek az Amerikai Pénzügy Múzeumában, a Federal Reserve System ( FRS ) néhány fiókjaiban, és a A Smithsonian Múzeumban (  Nemzeti Numizmatikai Gyűjtemény ).

New York-i Central Park, a nagy gazdasági világválság csúcspontján. Nyomorvárosi lakóházak. 1933

Hogyan néz ki egy 100.000 $-os arany certifikát?

Hirdetés


A bankjegy egyik oldalán, középen,  Woodrow Wilson ( 1858–1924 ) portréja látható , aki 1913 és 1921 között volt az Egyesült Államok 28. elnöke, a portréja alatt pedig egy ívelt szalag, amelyen a “WILSON” név látható. Wilson portréjától balra az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának pecsétje látható.

A narancssárga tintával nyomtatott pecsétet “ARANY TANÚSÍTVÁNY” felirat fogja közre. A két szó közül az utóbbi kissé lefelé ívelt, és jókora rés van az “ARANY” és a “TANÚSÍTVÁNY” között. E hely között három külön sorba fekete tintával írt szöveg található: “EZ A TANÚSÍTVÁNY JOGI AJÁNLAT AZ ÖSSZES KÖZ- ÉS MAGÁNTARTOZÁS ÉS TÁJÉKOZTATÁS ÖSSZES MEGFIZETÉSÉRE VONATKOZÓAN”. A pecsét és az azt fedő szöveg felett a bankjegyet nyomtató Federal Reserve Bankot jelképező betű, a pecsét és Wilson képe között pedig a “SERIES OF 1934” szöveg található, a “SERIES OF” szavakkal. felfelé ívelve és az „1934” sorozat dátumától különálló vonalon. A jegyzetek sorozatszáma narancssárga színű tintával van nyomtatva a pecsét ábrázolása alatt, alatta pedig William Alexander Julian (1870–1949) kincstárnok aláírása látható, a “Treasurer of the United States” felirattal, dőlt betűkkel. A „100 000” számérték szürke tintával Wilson portréjától jobbra van írva, a narancssárga színű sorozatszámmal pedig felül. Az érték első néhány számjegye alatt fekete tintával a ” WASHINGTON, DC ” felirat látható a “SERIES OF 1934” szöveg felett, amely fekete színű és viszonylag kis méretű. A Federal Reserve Bank betűje ismét megjelenik az utolsó “0” alatt az értékben, Henry Morgenthau, Jr. (1891–1967) és a “Kincstári titkár” felirat dőlt betűvel. Növényekkel díszített  díszes absztrakt szegély veszi körül az összes fent említett elemet. Az előlap mind a négy sarkába még egyszer beírják a címletet úgy, hogy a felső sarkokban lévők a szegély részét képezik, az alsó sarkokban lévőket pedig külön téglalap alakú keret veszi körül. A bankjegy legtetején egy téglalap alakú szegélyen belül apró  betűkkel pedig az olvasható, hogy “EZ  A TANÚSÍTVÁNY IGAZOLJA, HOGY ENNEK BETÉTJE A KINCSTÁRBAN TALÁLHATÓ”, alul pedig “folytatódik” a szöveg ” AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK, 100 EZER DOLLÁR ÉRTÉKŰ ARANYBAN, A TÖRVÉNY ÁLTAL ENGEDÉLYEZETT VÉDJEGY ELLENÉBEN FIZETENDŐ”.

A 100 000 dolláros bankjegy hátoldalán minden nyomtatott elem narancssárga színű. A „100 000” számérték a jegyzet közepére van írva, fénysugarak és egy dollárjel ($) fölött két függőleges vonallal ( hasonlóan a cifrão-hoz). Az érték jelzése felett a “AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK” állam megnevezés található, a “A” saját sorába írva, a cím többi része pedig egy másikra nyomtatva. A címlet alatt az érték “SZÁZEZER DOLLÁR” van kiírva, és két sorban látható elválasztva az “SZÁZEZER” és a “DOLLÁR” szavak között. Az előlaphoz hasonlóan a hátoldalon található tartalom nagy részét díszes szegély veszi körül a jegyzet oldalain. A jegyzet minden sarkán, a szegélyen belül, a „100 000” számérték látható egy ovális keretben. Ez volt az utolsó kis méretű bankjegy, amelyet színesben nyomtattak az új 20 dolláros bankjegy megjelenéséig 2003-ban.

Érdekesség: Olvastunk valahol egy érdekességet, de hitelességéről nem találtunk semmit. Eszerint pár évvel ezelőtt tűz ütött ki a Kincstár épületében, és egy irattartóban ” véletlenül” kidobtak egy jó pár darabot az ablakon. Ezek a példányok “természetesen” eltűntek, és nagy valószínűséggel magán gyűjtőkhöz kerültek 🙂

Nehéz megbecsülni egy ilyen bankjegy értékét, hisz sosem voltak árverésen, ha pedig mégis üzlet kötődik egy-egy darabra az titokban, illegálisan történik, ezért annak értéke nem ismert. Azonban a numizmatikusok becslése szerint, hozzávetőlegesen 1,6 millió dollár lehet egy ilyen jegyzet értéke ( jelenlegi árfolyamon, ez körülbelül 690 millió Ft ).

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések