Bankjegy ritkaság egy brit gyarmatról, ami majdnem nem is volt gyarmat ( Sarawak, 1 dollár, 1935 )

Hirdetés

Bankjegy ritkaság egy brit gyarmatról, ami majdnem nem is volt gyarmat ( Sarawak, 1 dollár, 1935 )
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Sarawak ma a maláj államszövetség ( Malajzia ) legnagyobb állama, Borneó szigetének északi részén található. Történetének érdekes korszaka az ahogy elkerülte a gyarmati sorsot. Erről mesél az itt bemutatott bankjegy ritkaság, az 1935-ös sarawaki 1 dolláros.

A XIX. század első felében Sarawak a káoszba süllyedő és gyarmati függés felé tartó Brunei Szultánság vazallusállama volt. Egy brit gyarmati kalandor, James Brooke ebben az időben érkezett meg ide, és felajánlotta tehetségét és vagyonát az itteni hadúrnak a rendteremtésben. Ez oda vezetett, hogy 1841-ben kormányzónak nevezték ki, majd a brunei szultánnal kötött szerződésben az Sarawak rádzsájáva emelte. Ezzel alakult meg a sarawaki fehér rádszák dinasztiája, és Sarawak a fehér rádzsák alatt felvirágzott, és Nagy-Britannia fehér gyarmataihoz hasonlóan meglehetős önállóságot élvezett. A Brooke dinasztia hatalmát annak köszönhette, hogy az őslakos dayak törzseknek messzemenő védelmet biztosított, így azok lojalitása biztosított volt mintegy 100 évig. A Brooke dinasztia angol mintájú közigazgatást és közszolgálati rendszert vezetett be, ami meglepően hatékonynak bizonyult, a kereskedelem felvirágzott, és Sarawak befolyása és területe egyre nőtt.

Japán 1941-ben Sarawakot is megszállta, azután, hogy szinte napok alatt elsöpörték a dél-kelet ázsiai európai gyarmatbirodalmakat. A Brit Birodalom 1945-ben “tért vissza” ausztrál csapatokkal a területre, az utolsó fehér rádzsa, Anthony Broooke még visszatért, és megpróbálta családja hatalmát visszaállítani, de a britek ezt már nem engedték meg, és 1946-ban formálisan is Brit Koronához csatolták Sarawakot.

A bankjegyen Sarawak 3. fehér rádzsája, Charles Vyner Brooke of Sarawak látható, bár kétségtelen, hogy az olvasónak talán az első rádzsa, James Brooke a legismerősebb mint gyermekkorunk nagy kedvence, a Maláji Tigris című sorozat Sandokan nevű hősének fő ellensége. A bankjegy fő nyelve angol, de a lakosság összetételének megfelelően malájul, ( latin és arab betűkkel ) és kínaiul is címletezve van.

Egy ilyen bankjegy viszonylag értékesnek számít, főleg a szebb példányok. Egy jobb állapotú, PMG 66-ra minősített darab például 2200 euro-ért ( jelenlegi árfolyamon kb.: 890 ezer Ft ) kelt el 2020-ban, de lehet venni 100 euro körül ( jelenlegi árfolyamon kb.: 41 ezer Ft ) is.

Hirdetés

Forrás: banknotes.blog.hu, Mesél a pénz: Sarawak fehér rádzsái

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Mongol űrhajós egy érmén? Van ilyen? Igen van 🙂

Valamelyik este a "szokásos" érme rendezgetés közben lettem figyelmes valamire. Kedvelem a mongol érméket, van is pár darab. Ezeket nézegettem, >>>

Kincsleletek régen: A bényi kincs ( 1964 )

A Bényi éremkincsleletet 1964 szeptemberében találták Bény (szk. Bíňa) községben egy régészeti feltárás (Jozef Paulík) folyamán. A bizánci solidusok (összesen 108 db) egy bikónikus díszítetlen edényben voltak >>>

Ami Magyarországon lehetlen volna, az a Fülöp-szigeteken nem az 🙂 Mi mindenre jó a pénzfeldobás?

Ha azt gondolod, hogy nem fogsz újat, érdekeset, meglepőt hallani, olvasni ami a pénzzel kapcsolatos akkor tévedsz :)... és mivel >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?