Hirdetés


Bankjegy ritkaság egy brit gyarmatról, ami majdnem nem is volt gyarmat ( Sarawak, 1 dollár, 1935 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Sarawak ma a maláj államszövetség ( Malajzia ) legnagyobb állama, Borneó szigetének északi részén található. Történetének érdekes korszaka az ahogy elkerülte a gyarmati sorsot. Erről mesél az itt bemutatott bankjegy ritkaság, az 1935-ös sarawaki 1 dolláros.

A XIX. század első felében Sarawak a káoszba süllyedő és gyarmati függés felé tartó Brunei Szultánság vazallusállama volt. Egy brit gyarmati kalandor, James Brooke ebben az időben érkezett meg ide, és felajánlotta tehetségét és vagyonát az itteni hadúrnak a rendteremtésben. Ez oda vezetett, hogy 1841-ben kormányzónak nevezték ki, majd a brunei szultánnal kötött szerződésben az Sarawak rádzsájáva emelte. Ezzel alakult meg a sarawaki fehér rádszák dinasztiája, és Sarawak a fehér rádzsák alatt felvirágzott, és Nagy-Britannia fehér gyarmataihoz hasonlóan meglehetős önállóságot élvezett. A Brooke dinasztia hatalmát annak köszönhette, hogy az őslakos dayak törzseknek messzemenő védelmet biztosított, így azok lojalitása biztosított volt mintegy 100 évig. A Brooke dinasztia angol mintájú közigazgatást és közszolgálati rendszert vezetett be, ami meglepően hatékonynak bizonyult, a kereskedelem felvirágzott, és Sarawak befolyása és területe egyre nőtt.

Japán 1941-ben Sarawakot is megszállta, azután, hogy szinte napok alatt elsöpörték a dél-kelet ázsiai európai gyarmatbirodalmakat. A Brit Birodalom 1945-ben “tért vissza” ausztrál csapatokkal a területre, az utolsó fehér rádzsa, Anthony Broooke még visszatért, és megpróbálta családja hatalmát visszaállítani, de a britek ezt már nem engedték meg, és 1946-ban formálisan is Brit Koronához csatolták Sarawakot.

A bankjegyen Sarawak 3. fehér rádzsája, Charles Vyner Brooke of Sarawak látható, bár kétségtelen, hogy az olvasónak talán az első rádzsa, James Brooke a legismerősebb mint gyermekkorunk nagy kedvence, a Maláji Tigris című sorozat Sandokan nevű hősének fő ellensége. A bankjegy fő nyelve angol, de a lakosság összetételének megfelelően malájul, ( latin és arab betűkkel ) és kínaiul is címletezve van.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Egy ilyen bankjegy viszonylag értékesnek számít, főleg a szebb példányok. Egy jobb állapotú, PMG 66-ra minősített darab például 2200 euro-ért ( jelenlegi árfolyamon kb.: 890 ezer Ft ) kelt el 2020-ban, de lehet venni 100 euro körül ( jelenlegi árfolyamon kb.: 41 ezer Ft ) is.

Forrás: banknotes.blog.hu, Mesél a pénz: Sarawak fehér rádzsái

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések