Hirdetés


Ezüst szabványok ( LISTA )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az ezüst szabványok az ezüsttárgyak gyártásához vagy megmunkálásához használt ezüstötvözet ezrelékes finomságára vonatkozó szabványokra vonatkoznak. Ez a lista a legmagasabbtól a legalacsonyabb ezrelékes finomságig vagy az ezüst tisztaságáig van rendezve.

A finom ezüst 999 ezrelékes finomságú. A tiszta ezüstnek vagy háromkilenc finomságúnak is nevezik . Ezt az ezüstminőséget nemesfém rudak készítésére használják nemzetközi árukereskedelemhez és ezüstbe történő befektetéshez . A modern világban a finom ezüst túl puha az általános használatra. 

A Britannia ezüst ezrelékes finomsága legalább 958. Az ötvözet 95,84% tisztaságú ezüstből és 4,16% rézből vagy más fémekből áll. A Britannia szabványt 1697-ben fejlesztették ki Nagy- Britanniában , hogy megakadályozzák a brit sterling ezüst érmék megolvasztását és ezüstlemez készítését. Nagy-Britanniában kötelező volt 1697 és 1720 között, amikor visszaállították a sterling ezüst szabványt. Ezt követően opcionális szabvány lett. 

francia 1. szabvány finomsága 950. A francia 1. ötvözet 95% ezüst és 5% réz vagy más fémek. 

91 zolotnik Az orosz ezüst ezrelékes finomsága 947. A zolotnik ( oroszul золотник, az orosz zoloto szóból vagy золото, azaz arany származik ) Oroszországban már a 11. században használták az aranyérmék súlyának jelölésére. Legkorábbi használatában a zolotnik 1/96 font volt, de később megváltoztatták, hogy 1/72 fontot képviseljen. Kilencvenegy ( 91 ) zolotnik 947 ezrelékes finomságú. Így az ötvözet 94,79% tiszta ezüstöt és 5,21% rezet vagy más fémet tartalmaz. 

Az ezüst 925 ezrelékes finomságú. Az ezüstötvözet 92,5% tisztaságú ezüstből és 7,5% rézből vagy más fémekből áll. Ezt az ötvözetet az Egyesült Királyság a 12. század elejétől, Kanada, Ausztrália és más, a Brit Birodalomhoz ( és később a Nemzetközösséggel ) társult országok pedig a 19. századtól a 20. század közepéig használták, amikor a lealacsonyítás megtörtént. ; Az ezüst réztartalma azt jelenti, hogy az érmékben használt egyéb ötvözetekhez képest erősebben hajlamos a foltosodásra.  A 20. század eleje-közepe leértékelési programját követően a forgalomban lévő kanadai pénzverések ( a nikkel kivételével ) 1968-ig 800 ezred finomságúak voltak. A felhasznált ötvözet 80,00% ezüstöt és 20% rezet tartalmazott. 


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Oxfordi Egyetem régebbi, mint az Azték Birodalom. Az Oxfordi Egyetem már 1096-ban fogadta az első hallgatókat. Ezzel szemben Tenochtitlán városát a Texcoco-tónál, amely az Azték Birodalom fővárosa lett, "csak" 1325 táján alapították.

88 zolotnik Az orosz ezüst 916 ezrelékes finomságú. Az ötvözet 91,66% tiszta ezüstöt és 8,34% rezet vagy más fémet tartalmaz. ( A zolotnik leírása fent. ) 

Az érmeezüst 900 ezrelékes finomságú. Az „érmeezüst” kifejezés onnan ered, hogy nagy részét ezüstérmék olvasztásával készítették. Itt fontos megjegyezni, hogy különbségek vannak az érme-ezüst szabvány és az ezüsttárgyak gyártásához használt érme-ezüstötvözet között. Az Egyesült Államokban az érme-ezüst szabvány 90% ezüst és 10% réz volt, az Egyesült Államok FTC – irányelvei szerint. Az ezüstművességben azonban az Egyesült Államokon kívül más nemzetekből is származhattak az érmék, így az érme ezüst tárgyak 750 ezreléktől (75% ezüst) 900 (90% ezüst)ig terjedhetnek. Az érméket ezüstforrásként használták az Egyesült Államokban 1868-ig, röviddel a comstocki ezüstládák felfedezése után. Nevadában, amely jelentős ezüstforrást biztosított. Ez idő tájt a sterling szabványt az amerikai ezüstipar átvette.

A 84 zolotnik orosz ezüst 875 ezreléknek megfelelő finomságú. Az ötvözet 87,5% tiszta ezüstöt és 12,5% rezet vagy más fémeket tartalmaz. ( A zolotnik leírása fent. ) 

A skandináv ezüst ezrelékes finomsága 830. A skandináv ezüstötvözet 83% tiszta ezüstöt és 17% rezet vagy más fémet tartalmaz.

A német ezüst 800 vagy 835 ezrelékes finomsággal lesz jelölve (80% vagy 83,5% tisztaságú ezüst). Az egyszerűen “német ezüst”, “nikkelezüst” vagy “alpaka” jelzéssel ellátott tárgyak egyáltalán nem tartalmaznak ezüstöt, hanem csupán más fémek ötvözetei.

A Decoplata 720 ezreléknek megfelelő finomságú. Az ötvözet 72% tiszta ezüstöt és 28% rezet tartalmaz. A 19. század és napjaink között számos országban használták, de leginkább a 20. század közepén Mexikóban és Hollandiában készült érmékhez kötik.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések