Hirdetés


Láttad a Kutyahideg című filmet? Ez történt valójában, olvasd el a hős kutyák igaz történetét!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Lehet láttad már a Kutyahideg ( eredeti cím: Eight Below ) című 2006-os filmet. Ha pedig még nem, érdemes megnézned. A film tartalma szomorú, de egyben mégsem, és ráadásul valós eseményeket mutat be, ami még különlegesebbé teszi. De vajon valóban megtörtént eseményeket dolgoz fel a film? Nézzük meg, hogy a filmben látottak mennyire  igazak, és mennyire a hamisak is egyszerre.

Így szól a film története: Jerry ( Paul Walker ) egy tudóscsoport túravezetője az Antarktiszon. Nyolc szánhúzó kutyájával teljesíti a küldetéseket, a legkeményebb hidegben, és időjárási körülmények között is. Ám amikor az évszázada vihara közeledik, kénytelenek evakuálni a bázist. Abban a hitben, hogy a kutyákért pár óra múlva visszajönnek, Jerry kiköti a nyolc kutyát. A visszatérést azonban a vihar meghiúsítja, a kutyák hátramaradnak. Jerry képtelen beletörődni ebbe a helyzetbe, és minden követ megmozgat, hogy visszamehessen, ami végül sikerül is neki.

 A pillanat  amikor a két életben maradt kutyus örül az őket megmentő 3. expedíció tagjainak. A baloldali kutya Taro, mellette Jiro 🙂 ( A kép forrása: sankei.com )

A valós történet: Az eredeti eset szerint, a Japán Antarktiszi Kutatói Expedíciós Program ( JARE ) keretein belül, a Japán Nemzeti Sarkkutató Intézet égisze alatt, 1957-ban, egy japán kutató expedíció érkezett  az Antarktiszra. Megalapították a Showa állomást a Kelet Ongul-szigeten. Az állomás személyzete 11 kutatóból és 19 Sakhalin Husky kutyából állót. A huskyk közül hárman elpusztultak az expedíció kezdeti szakaszában, de a fennmaradó 16 kutya közül az egyik, egy Shiroko nevű fehér nőstény kutya nyolc kölyökkutyának adott életet, így a bázison lévő teljes kutyacsapat 24 husky-ra nőtt.

1958 februárjában az eredeti csapatot, egy másik váltotta volna, de a jégtörő hajók nem tudtak eljutni hozzájuk ( hatalmas vihar miatt, ez egyezik a filmmel ). Ezért helikopteres “mentést” indítottak értük, így hagyták el az állomást, ezt a film is így jeleníti meg. A mentés során az emberek, és a fehér nőstény husky Shiroko és nyolc kölyke vett részt. Az ott maradó 15 kutya pedig valóban láncra verve maradt ( ez sem világos miért, hisz lentebb írom majd, hogy megeshet, hogy nem is akartak, hisz nem is tudtak volna visszajönni értük ), néhány napi élelemmel, ebben is egyezik a film. De sajnos az élet közbeszólt… nem tudtak időben visszamenni 🙁  ( vagy nem is akartak, ez az ami nem világos számomra ) Amikor az expedíció tagjai visszatértek Japánba, a JARE-t széles körben kritizálták, amiért hátrahagyta a kutyacsapatot, de a magyarázatok szerint az állatok mentése lehetetlen, és jelentős és veszélyes kockázatot jelentett volna az emberekre, amit a szervezet úgy döntött, hogy nem vállal.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Wrigley nevű cég, eleinte még szappanokat árult, ami mellé kis meglepetéseket adtak. Első körben sütőport, majd rágókat osztogattak a vásárlóknak. A vevők körében olyan nagy népszerűségnek örvendtek azok a rágók, amiket adtak, hogy már csak azért megvették a szappanokat, hogy hozzájussanak. Egy idő után a cég megváltoztatta a profilját és nagyüzemben kezdett el finom gumikat gyártani.

1 évvel!! később, 1959. január 14-én érkezett új expedíció ( a harmadik számú ) az állomásra, ismerték a hátrahagyott kutyák történetét, de amit ott találtak, valóban hihetetlen volt, és senki nem gondolta volna. Hét kutya elpusztult ( Aka, Goro, Pochi, Moku, Kuro, Pesu és Kuma Monbetsuból ) a láncon, a többiek kiszabadultak. Hat eltűnt ( Riki, Anko, Deri, Jakku, Shiro és Kuma Furenből, az ő holttestüket soha nem találták meg ), azonban a 15 kutyából, 2 még életben volt!  Olyan zord, elviselhetetlen körülményeket éltek túl, ami azóta is legendás, és több film is feldolgozta ezt. A két kutyus: “Taro” és a “Jiro”, testvérek voltak, a két legfiatalabb 🙂 A két kutya hős lett! Ez nem túlzás! Jiro 1960-ban az Antarktiszon halt meg, testvére Taro 1970-ben, Japánban!  A láncon elpusztult kutyák nem mutatták a kannibalizmus jeleit, a többiek “tiszteletben” tartották az elpusztult társaik testeit. Ez ilyen esetekben, szintén megdöbbentő, hisz az éhség, elképesztő módon kínozhatta a még élő kutyákat. Taro és Jiro vélhetően úgy élte túl, hogy megtanult pingvinekre és fókákra vadászni, valamint megenni a jégrepedésekben felszínre került fagyott tengeri élőlényeket.

Ebben nem egyezik a film, mert a valóságban sajnos csak 2 kutyus maradt életben, míg a filmben “csak” egy hal meg. Nyilván eladhatóbb lett úgy a film, ha a kutyákat hátrahagyó Jerry ( Paul Walker ) “megmentő” expedíciója sikeresen zárul, de a dráma kedvéért “muszáj” volt néhány, vagy minimum egy kutyusnak meghalnia is…

Taro és Jiro szobrai Nagoyában ( A kép forrása: commons.wikimedia.org )

Kevés hiteles forrás maradt fent, a 15 kutya pontos nevéről, életkoráról, de az alábbi lista az eddigi legteljesebb. A kutyusok mind kan-ok voltak!

 1. Riki: Hét éves, világosszürke “kabátot” viselő és fehér jegyekkel, a csapat vezetője. ( Eltűnt )
 2. Anko: Három éves, barna “kabátot” viselő és fehér csík a mellkason. ( Eltűnt )
 3. Aka: Hat éves, sötétszürke “kabátot” viselő, hajlamos felvenni harcot a csapat többi tagjával. ( Elhunyt )
 4. Kuma származás Monbetsu ( település, Japán ): Öt éves, fekete “kabát” viselő, fehér zokni, fehér mellkas, néha szolgált vezető kutyaként. ( Elhunyt )
 5. Kuma származás Furen ( település, Hokkaido, Japán ): Öt éves, fekete “kabátot” viselő, gyakran feszült fehér a mellkason. Apja Taro és Jiro-nak. ( Eltűnt )
 6. Pesu: Öt éves, barna kabátot viselő, fekete arc és fekete fülek, majdnem hasonlít egy belga Tervurenhez. ( Elhunyt )
 7. Goro: Négy éves,fekete “kabátot” viselő és fehér csík az arcán, majdnem hasonlít egy collie-hoz. A csapat egyik “vezetője”. ( Elhunyt )
 8. Deri: Hat éves, szürke “kabátot” viselő és fekete nyereg. ( Eltűnt )
 9. Pochi: Négy éves, világos barna “kabátot” viselő , falánk mindig éhes  ( Elhunyt )
 10. Moku: Négy éves, fekete “kabátot”  viselő és fehér zokni első lábakon. ( Elhunyt )
 11. Jakku: Négy éves, fekete-fehér “kabátot” viselő, szintén  collie-ra emlékeztető. ( Eltűnt )
 12. Kuro: Öt éves, fekete “kabátot” viselő és fehér jegyekkel az arcon, szájon, a mellkason és a lábakon. ( Elhunyt )
 13. Shiro: három éves, hófehér, néha szolgált vezető kutyaként. ( Eltűnt )
 14. Taro: Három éves, fekete “kabátot” viselő. Az ő apja Kuma  Furenből, és bátyja Jiro. ( Túlélte )
 15. Jiro: Három éves, sötét barna “kabátot” viselő, egy hullámzó fehér csík a mellkason, és fehér zokni. Az ő apja Kuma  Furenből és öccse Taro. ( Túlélte )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések