Extrém ritka mexikói érmére bukkant egy neves gyűjtő!

Hirdetés

Extrém ritka mexikói érmére bukkant egy neves gyűjtő!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 5 perc

Nem túl gyakran, de megesik, hogy felbukkan egy addig még nem látott nagyon ritka, vagy ” extrém ” ritka érme, vagy bankjegy. Bizonyos esetekben konkrét régészeti kutatások után, vagy mint amiről most is írni fogok, ” elveszett “, elfeledett gyűjteményekből. A gyűjteményes darabokra általában az a jellemző, hogy az előző tulajdonosa vagy nem akarta felfedni, hogy milyen ritkaság van a birtokában, vagy egyszerűen nem tudta :). Mikor gyűjteménye ( általában halála után 🙁 ) máshoz kerül, netán másik figyelmesebb, vagy hozzáértőbb gyűjtőhöz, akkor kerülnek elő ezek a kincsek. Nos az alábbi is egy ilyen eset. 

Egy Adrian Coro ( díjnyertes numizmatikai újságíró és író, aki elsősorban a modern amerikai és világpénzekre szakosodott. ) nevű gyűjtő, kereskedő vásárolt egy gyűjteményt, és ezek között akadt egy ” extrém ” ritka ezüst érmére. Nem túlzás azt mondani, hogy extrém ritka, hisz tulajdonképpen eddig a pillanatig nem is tudtak a létezéséről. Coro megkeresett mindenkit akit lehetett, hogy információkat gyűjtsön. Felvette például a kapcsolatot a Casa de Moneda-val ( Szövetségi kormányzati iroda, Mexikó ) akik találtak egy rendeletet ( 1947. szeptember 19- jelent meg ) amiben szerepel leírás, egy ezüst érméről, a Coro érmeképének jellemzőivel. Az 50 centavos érméket azonban nem bocsátották forgalomba. Így ez a darab, tulajdonképpen egy mintadarab lehet. Ezenkívül 2 mexikói pénzverésről szóló könyvben leírják, hogy „csak öt és egy pezós darabokat vertek, és ezek kibocsátása nem sokkal a fentebb említett rendelet kihirdetése után kezdődött. Felfigyeltek a portréja vállán megjelenő „Juarez” feliratra is, amelyről az érme erős tónusa és a küldött kép minősége miatt azt hitték, hogy kézzel írták, de Coro hangsúlyozza, hogy gravírozott. Ez is hasonlóságot jelzett, az említett információkkal.

A Krause Standard Catalog of World Coins ( 1901–2000  ) ellenőrzése hasonló mintát mutat – egy 1 pesós ezüstérmén 1947-ből, amely a leírás szerint megegyezik a szóban forgó darabéval. De nincs utalás egy 50 centavos ezüst érmére 1947-ből ezzel a mintával. Az egyetlen minta 50 Centavos ebből az időszakból 1945-ből való, de az réz-nikkelből készült.

A darab szintén nem található meg az NGC online World Coin Price Guide -ban, és nem szerepel a PCGS oldalon a mexikói minta pénzverés alatt .

Coro beadta az NGC -nek minősítésre, és amikor visszatért, az NGC azt mondta, hogy egy ezüst mintás darabról van szó, amely MS64 minősítést kapott, és az érme hátoldalán a 19. századi mexikói politikai vezető, Benito Juarez balra néző mellszobra látható. Vannak még „50 Centavos” feliratok; “7 gr.” a „7 gramm” esetében; „0,500”, az ezüst finomság; „Mo”: „Mexikó”; és „1947”.

A fellelt érme, egy 1947-es, 0,500-ös finomságú ezüst 50 centavos. 1905-ös mexikói pénzverési reform óta, a két leggyakrabban vert címlet az 50 centavos, és 1 pesos. Ezek az érmék mindig is fontosak voltak a mexikóiak számára, akik jellemzően „ nem szeretik a papírpénzt ” 🙂 ez az érzés azonban nem meglepő egy olyan országban, amely a világ legnagyobb ezüsttermelője.

Országok listája ezüst kitermelés alapján 2017-ben 

No. ország/régió ezüst
(tonna)
világ 38,223
1  Mexikó 5,600
2  Peru 4,500
3  Kína 2,500
4  Oroszország 1,600
5  Lengyelország 1,400
6  Chile 1,200
7  Bolívia 1,228
8  Ausztrália 1,200
9  Egyesült Államok 1,020

Azonban mindezek ellenére, a mexikói pénzverde ettől az időszaktól kezdve folyamatosan csökkentette az érmék ezüst tartalmát. Ez a változó gazdasági feltételek, különösen a növekvő infláció és a gazdasági tevékenység, II. világháborút követő hanyatlása miatt történt, amikor a mexikói cégek az Egyesült Államoknak a háborús erőfeszítésekhez szükséges anyagi javak előteremtésével voltak elfoglalva.

1905-ben a mexikói ezüst 50 centavo 0,800 finom ezüstből és 1 peso érme 0,9030 finom ezüstből készült. 1919-re Mexikóban az úgynevezett „ decoplata ”-t, vagyis 72% ezüstből és 28% rézötvözetből készült érméket használtak, amelyek a világ számos más részén is népszerűek voltak.

A Decoplata 720 ezreléknek megfelelő finomságú ezüst szabvány megnevezése. Az ötvözet 72% tiszta ezüstöt és 28% rezet tartalmaz. A 19. század és napjaink között számos országban használták, de leginkább a 20. század közepén Mexikóban és Hollandiában készült érmékhez kötik.

Hirdetés

1918-tól 1919-ig az 1 peso akkor 0,800, de 1920-ra az 1 peso 0,720 volt. 1947-ben mindkét címletnél bevezették az 0,500 ezüst finomságot, amit aztán 1950-ben 0,300-ra, végül 1957-ben 0,100-ra csökkentették. Jellemzően az effajta változtatások, a valuta leértékelődése miatt történik. Ez egy módja annak, hogy a polgárok fizessenek a kormány túlzott kiadásaiért és rossz költségvetési gazdálkodásáért.

Mexikó esetében a peso volt az egyik legstabilabb valuta a XX. században, és az ország akkoriban nem tapasztalta a Latin-Amerikában tapasztalt hiperinflációt . Mindez azonban megváltozott az 1970-es évek olajválságai után, és amikor 1982-ben az ország nem teljesítette külső adósságát, az egy elhúzódó tőkekivonást indított el az országból.

Ezek ismeretében ismeretében, hogy Coro úgy gondolja, hogy a mexikói ezüstérmék ezüst tartalmának csökkentése,  valószínűleg az érmék előállítási költségének emelkedése miatt következett be. Úgy véli továbbá, hogy az 1947-es rendeletben engedélyezett 50 centavos 0,500 ezüstből álló 50 centavos soha azért került forgalomba, mert a címletet az előző években tízmilliós nagyságrendben verték, és ekkor már nem volt szükség több ilyen érmére.

Ugyanakkor szükség volt új peso érmékre, amelyeket 1947-ben kezdtek verni 0,500-as finomságban, José Maria Morelos katolikus pap, a szabadságharc mozgalmát vezető forradalmi lázadó vezérré váló portréjával.

Coro úgy véli, hogy a fellelt darab, még soha nem volt látható sehol, és mivel egyedi darab, valószínűleg ez az időszak ( amit képvisel ) egyik legritkább mexikói érméje. Értékét szinte lehetetlen megbecsülni, hisz még nem volt rá precedens. Coro állítása szerint, már kereset meg magángyűjtő ajánlattal, de ő inkább aukciós ( Stack’s Bowers Galleries ) értékesítésen gondolkodik. Az érme fizikai bemutatója, és az aukció, 2022. augusztus 22–26. között kerül megrendezésre.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Ki van az érmén? ( Commodus )

Commodus.....egy különc figurája a római császárkornak....nézzünk meg róla néhány érdekes dolgot, amit kevesen tudnak....Az Antoninus dinasztia utolsó sarja,vele együtt kihal >>>

Ahogy pár napja jósoltuk, “mozgolódik” az arany, és ezüst 🙂 Végre 🙂

Mint azt ahogy pár napja említettem, nagyon úgy néz ki, hogy a trendforduló megtörtént! Az okokat nem próbálom most részletezni, mivel >>>

Kereskedelmi dollár, Nagy-Britannia ( 1895 – 1935 )

Biztos láttatok már, vagy esetleg gyűjteményetekben is van, kereskedelmi dollár, az úgynevezett "trade dollár", "trade pénz". Ha még nem hallottál >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?