Hirdetés


2 eurós emlékérmét bocsát ki Monaco, I. Albert monacói herceg halálának 100. évfordulója alkalmából.


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Monacói Hercegség a következő hetekben bocsát ki egy 2 eurós emlékérmét 2022-es verdejellel, I. Albert monacói herceg halálának 100. évfordulója alkalmából. A 2022 eleji megemlékezéseken II. Albert herceg felidézte elődje, I. Albert herceg belső munkájának fontosságát a XX. századi Hercegség építésében.

Külön említette a kórház, a kikötő és a gimnázium létrehozását. II. Albert ellátogatott a községi könyvtárba is, amelyet ma „ I. Albert hercegnek ” hívnak. Nagyméretű fényképes portrét mutatott be üknagyapjáról, aki a városi könyvtárat is alapította és a hercegi palota könyvtárát felújította. Kiemelte azt is, hogy a tegnapi kérdések gyakran keresztezik a ma és a holnap kihívásait, sürgetve I. Albert herceg hagyatékának folyamatos újjáélesztését és a magunkévá tételét, a jogállamiság követelményei és a változásokhoz való folyamatos alkalmazkodás alapján. világ. A várható verési darabszám 15.000 érme, prof állapotban.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1887-ben néhány politikus férfiember úgy döntött, hogy poénból felkérik Susanna M. Salter-t, hogy induljon ő is a közelgő polgármester választáson. A férfiak ezzel a megmozdulással azt akarták bizonyítani, hogy a város polgárai nem fogják hagyni, hogy egy nő irányítsa őket. A tervük azonban nem jött össze, ugyanis a nő a szavazatok 2/3-t megszerezte, amivel meg is nyerte a választást.

I. Albert monacói herceg, becenevén “a tudós herceg” ( Párizs, 1848. november 13. – Párizs, 1922. június 26. ) monacói uralkodó, természettudós, oceanográfus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 1889. szeptember 10-étől 1922. június 26-án bekövetkezett haláláig volt országa uralkodója.

1869-ben Albert herceg megkezdi a kiképzését, hogy tiszt legyen a francia császári haditengerészetnél Lorientban. 1869-ben  vásárol egy kis hajót. „ Isabelle II ”-nek nevezi el, és végighajózik vele a francia és az olasz partokon. Idővel egyre tapasztaltabb tengerésszé vált. 1870-ben 22 éves volt, amikor szenvedélyesen érdeklődni kezdett a tenger élővilágának tudományos feltárása iránt. Számos mélytengeri oceanográfiai és térképészeti tudományos expedíciót szervezett vagy támogatott. Maga is részt vett többek között a Spitzbergák tudományos feltárásában. Többször látogatást tett Carladès grófjánál, ahol egyes feltárásokat vezetett, továbbá a hercegség történelmi archívumában kutatott.

1889-ben megalapította az Oceanográfiai Intézetet, 1899-ben a Monacói Oceanográfiai Múzeumot, 1906-ban a párizsi Oceanográfiai Múzeumot, 1919-ben pedig a párizsi Ősembertani Intézetet. Tagja volt a Földrajzi Társaságnak és a Brit Akadémiának, külső tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. 1909-ben elnyerte az aranyérmet a számos tudományos hozzájárulásárt. – wikipedia.org

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések