Dél-Afrika lesz a világon az első ország, ahol 11 nyelv fog szerepelni a forgalmi érméken, bankjegyeken.

Dél-Afrika lesz a világon az első ország, ahol 11 nyelv fog szerepelni a forgalmi érméken, bankjegyeken.
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

A történelem során több ország pénzverésében, vagy bankjegy nyomtatásában is találkozhattunk azzal a gyakorlattal, hogy több nyelven is szerepel írás, jelzés az adott címleten. Már a cári Oroszországban is akadt erre példa. Vagyis Dél-Afrika legfrissebb döntése, nem számít egyedinek, azonban valamiben mégis világrekorder lehet.

Az ország érméin eddig is volt rá példa, hogy több nyelven szerepelt írás, azonban a legújabb döntés szerint ezt kiterjesztik, mivel amíg eddig csak 1-3 nyelv szerepelt rotációs rendszerben adott címleteken, addig az elkövetkező 10 évben forgalomba bocsájtott érméken, a Dél-Afrikában hivatalos összes, vagyis 11 hivatalos nyelv fog váltakozva felkerülni.  A 11 nyelv pedig világrekorder, mert erre még egyetlen országban sem volt még példa. Ezek a nyelvek pedig a következők: afrikaans, az angol, a ndebele, az északi szotho, a déli szotho, a szvati, a tsonga, a tswana, a venda, a xhosa és a zulu. Ez lesz a negyedik tizedes érmerendszer, amelyet Dél-Afrika használ a decimális érmék és bankjegyek 1961-es bevezetése óta. A jelenlegi pénzverési rendszert 1989-ben vezették be.

1995-től használnak több nyelvet nyelvet bizonyos címleteken. A jelenlegi 1-, 2- és 5-randos érmék 2002 óta rotációs alapon két nyelven jelenítik meg a feliratokat.  A kabinet közleménye szerint „Három nyelvet fognak használnak az 5-randos érméken; A 2-randos, az 50-es, a 20-es és a 10-es érméken két nyelv lesz található, az 1 randon pedig egy nyelven lesz feltüntetve minden írás.”

Az új érmék egyéb részleteit  még idén bemutatják, de az már most ismeretes, hogy az új érmék egyik oldalán a Dél-Afrika felirat szerepel majd, ami az összes hivatalos nyelven fog váltakozni. Semmit nem lehet még tudni a Krugerrand-ról, Dél-Afrika legismertebb arany verete, hogy ott lesz-e változás. A Krugerrand hagyományosan Paul Krugert ábrázolja az előlapon, a hátoldalon pedig egy “Springbok”antilop ( Dél-Afrika nemzeti állata ) látható. Az érme 1967-es bemutatása óta 2 nyelven szerepel rajta az ország neve, a “Suid-Afrika” Dél-Afrika neve afrikaans nyelven, amely az angolon kívül az ország egyetlen hivatalos nyelve volt az érmék kibocsátásának idején.

Hivatalos indoklás nincs a változtatás okairól, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a dél-afrikai rand hivatalos törvényes fizetőeszköz a Dél-Afrikából, Eswatiniből, Lesothoból és Namíbiából álló Közös Monetáris Térségben ( CMA ). A több nyelv használata mindennapos az egész régióban. A CMA-országok mindegyikének megvan ugyan a saját pénzneme ( Eswatini a lilangenit, Lesotho a lotit, Namíbia pedig a dollárt használja), de a dél-afrikai randot is gyakran használják ezen pénznemek helyettesítésére. Ezen monetáris rendszerek mindegyike paritáson van a randhoz kötve. A rand 1976-ig törvényes fizetőeszköz volt Botswanában, de ezt követően a pula váltotta fel. A pula szintén a randhoz van kötve. 

Hirdetés

Az angol és egy afrikaans nyelvű bankjegy használatának gyakorlata 1961-ben kezdődött.  Az afrikaans lett az első nyelv, amely a 2, 10 és 50 randos bankjegyeken szerepelt 1978-ban. Az angol lett az első nyelv, amely ugyanazon sorozat 5 és 20 randos bankjegyein szerepelt. 2005-ben új bankjegy sorozatot vezettek be, amelyen minden címlet elején az angol, a hátoldalon pedig két másik hivatalos nyelv szerepel, mind a tizenegy hivatalos nyelv felhasználásával. 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Nemzeti kincsünk az agár

Folytatódik a sikersorozat, és egy újabb magyar kutyát ábrázoló emlékérmével bővült a paletta. A vizsla és a komondor után megjelent >>>

Változni fog a francia 1, és 2 eurós előlapja, 2022. Január 1-től

A Monnaie de Paris bemutatta az új pénzforgalmi típusú euróérméket. Az emlékkiadás 2022. január 1-jén kerül forgalomba. Az alkalom pedig, annak >>>

Jutalmat kaptak, a simontornyai érmelelet ( 2020, szeptember ) megtalálói

XVI. századi ezüstpénzleletre bukkant egy férfi Simontornyán a kertjében. A lelet becsült anyagi értéke 12 millió 794 ezer forint. Fotó: >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?