Hirdetés


Dél-Afrika lesz a világon az első ország, ahol 11 nyelv fog szerepelni a forgalmi érméken, bankjegyeken.


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A történelem során több ország pénzverésében, vagy bankjegy nyomtatásában is találkozhattunk azzal a gyakorlattal, hogy több nyelven is szerepel írás, jelzés az adott címleten. Már a cári Oroszországban is akadt erre példa. Vagyis Dél-Afrika legfrissebb döntése, nem számít egyedinek, azonban valamiben mégis világrekorder lehet.

Az ország érméin eddig is volt rá példa, hogy több nyelven szerepelt írás, azonban a legújabb döntés szerint ezt kiterjesztik, mivel amíg eddig csak 1-3 nyelv szerepelt rotációs rendszerben adott címleteken, addig az elkövetkező 10 évben forgalomba bocsájtott érméken, a Dél-Afrikában hivatalos összes, vagyis 11 hivatalos nyelv fog váltakozva felkerülni.  A 11 nyelv pedig világrekorder, mert erre még egyetlen országban sem volt még példa. Ezek a nyelvek pedig a következők: afrikaans, az angol, a ndebele, az északi szotho, a déli szotho, a szvati, a tsonga, a tswana, a venda, a xhosa és a zulu. Ez lesz a negyedik tizedes érmerendszer, amelyet Dél-Afrika használ a decimális érmék és bankjegyek 1961-es bevezetése óta. A jelenlegi pénzverési rendszert 1989-ben vezették be.

1995-től használnak több nyelvet nyelvet bizonyos címleteken. A jelenlegi 1-, 2- és 5-randos érmék 2002 óta rotációs alapon két nyelven jelenítik meg a feliratokat.  A kabinet közleménye szerint „Három nyelvet fognak használnak az 5-randos érméken; A 2-randos, az 50-es, a 20-es és a 10-es érméken két nyelv lesz található, az 1 randon pedig egy nyelven lesz feltüntetve minden írás.”

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A 14. századi Angliában a futball még egy szabályok nélküli, kegyetlen, játéknak nem igazán nevezhető időtöltés volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

Az új érmék egyéb részleteit  még idén bemutatják, de az már most ismeretes, hogy az új érmék egyik oldalán a Dél-Afrika felirat szerepel majd, ami az összes hivatalos nyelven fog váltakozni. Semmit nem lehet még tudni a Krugerrand-ról, Dél-Afrika legismertebb arany verete, hogy ott lesz-e változás. A Krugerrand hagyományosan Paul Krugert ábrázolja az előlapon, a hátoldalon pedig egy “Springbok”antilop ( Dél-Afrika nemzeti állata ) látható. Az érme 1967-es bemutatása óta 2 nyelven szerepel rajta az ország neve, a “Suid-Afrika” Dél-Afrika neve afrikaans nyelven, amely az angolon kívül az ország egyetlen hivatalos nyelve volt az érmék kibocsátásának idején.

Hivatalos indoklás nincs a változtatás okairól, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a dél-afrikai rand hivatalos törvényes fizetőeszköz a Dél-Afrikából, Eswatiniből, Lesothoból és Namíbiából álló Közös Monetáris Térségben ( CMA ). A több nyelv használata mindennapos az egész régióban. A CMA-országok mindegyikének megvan ugyan a saját pénzneme ( Eswatini a lilangenit, Lesotho a lotit, Namíbia pedig a dollárt használja), de a dél-afrikai randot is gyakran használják ezen pénznemek helyettesítésére. Ezen monetáris rendszerek mindegyike paritáson van a randhoz kötve. A rand 1976-ig törvényes fizetőeszköz volt Botswanában, de ezt követően a pula váltotta fel. A pula szintén a randhoz van kötve. 

Az angol és egy afrikaans nyelvű bankjegy használatának gyakorlata 1961-ben kezdődött.  Az afrikaans lett az első nyelv, amely a 2, 10 és 50 randos bankjegyeken szerepelt 1978-ban. Az angol lett az első nyelv, amely ugyanazon sorozat 5 és 20 randos bankjegyein szerepelt. 2005-ben új bankjegy sorozatot vezettek be, amelyen minden címlet elején az angol, a hátoldalon pedig két másik hivatalos nyelv szerepel, mind a tizenegy hivatalos nyelv felhasználásával. 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések