Hirdetés


Szenzációs bejelentés! Megtalálták THOR kalapácsát!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Nos elismerem, hogy a cím figyelemfelkeltő, azonban nem egészen fedi a valóságot 🙂 , de azért mindezek ellenére, van valós alapja.

A délnyugat-svédországi helyszínen egy lakóépület építésének megkezdése előtt, a régészek egy Mjölnir, a skandináv isten, Thor kalapácsa alakú fém amulettet találtak- írja a, Live Science Az i.sz. 9. és 11. század közötti időszakra datálható amulett az első ilyen jellegű amulett, amelyet ezen a vidéken találtak.

Thor: “Fő feladata a keleti járőrözés volt, és az óriások [a Jötnar] távoltartása az emberek és az istenek földjétől a kalapácsával.”

Dombor nyomott mintákkal díszített, eredetileg arany vagy ezüst borítású lehetett. A kalapács markolatán áthaladó lyuk lehetővé tette  az amulett felfűzését és ékszerként való viselését. Per Wranning, a Halland Kultúrtörténeti Múzeum régésze szerint az emberek a viking kor végén, amikor a kereszténység elkezdte kiszorítani a régi skandináv istenek imádatát, gyakran viseltek ilyen tárgyakat, hogy jelezzék vallási beállítottságukat. A kutatók tűzrakókat, lyukakat, kerámiákat és egyéb fémtárgyakat is feltártak a helyszínen.

Hirdetés


A régészek úgy vélik, hogy az amulettet a nyakban viselték, talán egyfajta védelmezőként. Úgy gondolják, hogy a Thor kalapácsának kialakítása inkább a skandináv istenek régi vallásához való ragaszkodást jelezheti, nem pedig az „új” keresztény valláshoz. ( Kép jóváírása: Copyright Kulturmiljö Halland, Stiftelsen Hallands länsmuseer )

Az isteni kalapács, amelyet az amulett ábrázol, a Mjölnir harci kalapács, amelyet a legenda szerint törpék készítettek Valhalla istenei számára a legcsodálatosabb kincs megalkotásáért folytatott versenyben.

Egyszerre van pusztító és szent ereje. Úgy tűnik, hogy arra használták, hogy megszenteljék a dolgokat, megszenteljék azokat. Amikor amulettként hordták, Mjölnir ábrázolásait a spirituális védekezés egyik formájaként is felfoghatták: Nagyon pozitív módon megvéd. Thor az időjárás istene is volt, és ezen keresztül a tengeri hajózás istene is. Ha Norvégiából Izlandra hajózik, tisztességes időjárásra vágyik, nem akar vihart – és Thor erősen összefügg ezzel – mondta Carolyne Larrington , az Oxfordi Egyetem középkori európai irodalom professzora.

A Thor’s Hammer amulettet a délnyugat-svédországi Ysby városában találták meg ezen a nyáron. Feltételezések szerint ólomból készült, és a Kr. u. 10. vagy 11. századra datálják  ( Kép jóváírása: Copyright Kulturmiljö Halland, Stiftelsen Hallands länsmuseer )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések