Hirdetés


Akkora az extrém hőség és vízhiány Szicíliában, hogy már a WC-ket sem lehet lehúzni!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Szicília, amely gyönyörű tengerpartjairól és történelmi emlékeiről híres, az utóbbi időben súlyos vízhiány miatt is reflektorfénybe került. Agrigento városában, amely a híres Templomok Völgyének otthona, a helyiek és a turisták egyaránt szenvednek az aszály következményeitől – olvasható a CNN-n.

Agrigento alatt egy még ma is működőképes ősi, labirintusszerű vízvezetékrendszer található. Ennek ellenére, a régi és a modern vízvezetékek is annyira kiszáradtak, hogy a város szállodái és panziói kénytelenek elküldeni a turistákat, mivel nincs elegendő vizük az alapvető szolgáltatások, mint az öblítős WC-k vagy a zuhanyzók biztosításához. Szicília februárban az aszály miatt szükségállapotot hirdetett, ami több mint 1 millió embert érint. Néhány településen akár 45%-kal is csökkenteni kell a vízfogyasztást, így a csapok időszakosan kiszáradnak, és éjszakára teljesen elzárják a vízellátást. A TripAdvisor és más utazási fórumokon egyre több turista kérdezi, érdemes-e Szicíliába utazni. A szállodák előre figyelmeztetik vendégeiket a lehetséges vízhiányra, és segítenek átfoglalni szállásaikat olyan területekre, ahol kevésbé súlyos a helyzet vagy nincsenek korlátozások. A szicíliai regionális kormány segítséget kért Rómától, hogy szárazföldi vízimporttal enyhítsék a helyzetet. A gazdáknak is nehézségekkel kell szembenézniük: Luca Cammarata biofarmján a kecskék iszapból próbálnak inni, ahol egykor egy tó volt. A citrustermelők is küzdenek, mert narancsaik elsorvadnak. Renato Schifani regionális elnök szerint Szicília veszteségei már meghaladják az 1 milliárd eurót.

Olaszország, Szicília, Agrigento, Templomok Völgye, Concordia-templom ( A kép forrása: Berthold Werner, wikipedia.org )

A szicíliai nyarak egyre elviselhetetlenebbek sokak számára. Tavaly a szigetet súlyos erdőtüzek sújtották, amelyek miatt a turistákat evakuálni kellett, vagy elhalasztaniuk látogatásukat. Most a szárazság miatti vízhiány okoz újabb aggodalmakat. Az ember okozta éghajlatváltozás gyorsabban melegíti fel Európát, mint bármely más kontinenst, és Szicília ennek a változásnak a középpontjában áll. Itt dőlt meg Európa hőmérsékleti rekordja 2023 augusztusában, amikor Syracuse városában 48,8 Celsius-fokot ( 119,8 Fahrenheit-fokot ) mértek.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Oroszországban kifogyott a vodka a második világháború végének ünneplésekor. A háború befejeztével az emberek elözönlötték az utcákat, és addig buliztak, amíg a nemzet összes vodkatartaléka el nem fogyott.

Turisták hűtik magukat Olaszországban ( A kép forrása: © Agenzia Nova )

Olaszország más részein is tapasztalható szárazság, de az olasz Nemzeti Környezetvédelmi és Kutatóintézet ( ISPRA ) szerint csak Szicíliát minősítik “extrém” területnek, a legmagasabb szintnek. Az ISPRA szerint a szokásos téli esőzéseknek kevesebb mint negyede hullott a szigeten, ami a földalatti víztartó rétegek mintegy 20%-át vízhiányos állapotba hozta. Februárban a regionális kormányzat “válság- és vízvészállapotot” hirdetett az öntözés és az ivás tekintetében Agrigentóban és négy másik tartományban, amely legalább az év végéig tart. Marco Maccarrone, az agrigentói Caico Trattoria e Cantina étterem tulajdonosa szerint a szigetet hagyják önállóan megküzdeni a problémákkal. „Hamarosan itt a nyári szezon, és aggódunk. Senki nem adott nekünk alternatív megoldásokat a vízszállító tartályhajókra, amelyeket mi magunk fizetünk” – mondta a CNN-nek. „Ez azt kockáztatja, hogy elpusztítjuk az egyetlen erőforrásunkat: a turizmust.


Kombinált szárazságmutató 2024. január második 10 napos időszakára ( A kép forrása: JRC )

Mit hoz a jövő? Ezt nehéz pontosan megjósolni, de egyes vélemények szerint, nincs már visszaút. „2030-ra Szicília területének egyharmada sivataggá válik, amely Tunéziához és Líbiához hasonlítható” – mondta Christian Mulder, a szigeten található Catania Egyetem ökológia és klímavészhelyzet professzora. „A Szicíliai-csatorna felé néző teljes sáv [ Szicíliát Afrikától elválasztó vizek ] elsivatagosodásra van ítélve. Az ókori arabok, akik egykor lakták a szigetet, sikeresen kidolgozták a vízgazdálkodás módját. Ezeket a régi vízvezetékeket azonban nem karbantartották vagy frissítették. Szicília most szembesül a vízkészletekkel való több évtizedes helytelen kezelés konkrét következményeivel.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések