Hirdetés


Túl későn, túl sokat szigorít a FED, ezzel még nagyobb bajt csinál! Sík hülye az összes “zseni” !


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Szeptember 1.-én írtam, ezt a cikket:  “RENDKÍVÜLI” HÍR: Feladtam! Semmi értelme aranyat, és ezüstöt venni! Letűnt korok, letűnt befektetései!. Ebben a cikkben, igen pesszimista hangnemet ütöttem meg. A tőzsdék, és arany, ezüst, további esését “jósoltam”.

Nos sajnos ez bejött, azonban relatíve rövid idő alatt estek “túl” sokat az eszközök. Bár teljes összeomlásra számítok, azt valamivel későbbre teszem, amikor a cégek gyorsjelentései is tükrözni fogják a problémákat, vagyis csökkenti fog a nyereségük, és ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is növekedni kezd, hisz leépítések kezdődnek. Mi az oka ennek a nagy esésnek? Erre most nagyon, nagyon egyszerű válaszolni. Aki figyeli a gazdasági híreket, azon belül a FED bejelentéseket, az tudja mire gondolok. Jerome Powell amerikai jegybank elnök, “végre” határozottat kiállt a további szigorítás mellett, még akkor is, ha az recessziót okoz majd Amerikának, vagy az egész világnak. A kamatemelés biztos volt, az maximum akkor okozott volna meglepetést, ha kisebb, vagy jóval nagyobb lett volna. A 0.75%-os “sima liba”…. de a beszéd, amit utána mondott fél órával, na az indította a lavinát.

Egyetlen, a kockázati eszközök számára pozitív mondata volt. Minél magasabbra mennek a kamatok, annál jobban nő annak az esélye, hogy lassul az emelési ütem. 🙂 He, he…. he….he 🙂 Illetve, hogy figyelik továbbra is az adatokat, és arra reagálnak elsősorban. Ez ad némi reményt a tőzsdei bikáknak, hogy minden alkalommal amikor adatközlés jön, az jelentsen számukra valami pozitívumot. Azonban szerintem sokáig ilyen nem fog jönni, szóval készüljön fel mindenki, további fájdalmakra.

Most csak kizárólag váratlan pozitív hír jelenthet reményt. Azonban sokat gondolkodtam, mi lehetne ez. Nos az ellátási láncokkal, és magával a termeléssel senki nem törődik. A kamat emelés ezen egyáltalán nem segít, a keresletet visszafogja ugyan, ezzel hatással van az inflációra, azonban sem a termelés ( kiszáradt, terméketlen földek növekedése  azonban igen ) növekedése, sem a szállítások növekedése nem fog javulni ennek hatására. Az emberek még mindig nem értik mekkora a baj. Csak akkor lehet érdemi javulás, ha mindenki visszamegy dolgozni, a földekre… és gyárakba… El kell engedni a home office-t, és értelmetlen irodai munkákat, meg kell fogni a kalapácsot, és szerszámokat. Konkrétan a FED, most is hibát követ el, úgy mint az utóbbi években folyamatosan. Olyan érzésem van lassan, hogy az okos, elképesztően képzett pénzügyi szakemberek, mind sík hülyék!!!! Igazából nem a dollár leértékelésével, mint 2009-ben Észak-Korea ( a won leértékelése ), hanem a dollár felértékelésével szegényíti el az embereket. Ugyan egyre többet ér az emberek zsebében még lapuló dollár, de egyre kevesebb lesz belőle, és nem lesz mit venni rajta. Amit én is mindig mondtam…. A megtakarításokat kell erőltetni, nem a féktelen fogyasztást, pláne nem felesleges dolgokra, nem kell 0%-os hiteleket szórni, azonban amit most fognak csinálni, az sem megoldás. Akkor akarnak megtakarításra ösztönözni, ( magasabb kamatok ) amikor pont elveszítik majd az emberek a munkájukat, és nem csak a magasabb kamatok miatti  elszegényedés miatt nem fognak vásárolni az emberek, hanem mert nem lesz mit. Vagyis a pénz költsége növekszik, a munkaórák csökkennek, a kamatterhek nőnek, a termelés esik, mitől indulna be újra a gazdaság???

Mit tennék én? A FED, és más központi bankok helyében, elmenekülnék, vagy önként börtönbe vonulnék. Manipuláltak évek óta, és rózsaszín lufikat fújtak. Most meg az átlag emberekkel akarják majd megfizettetni mindennek az árát. Az elit is sokat fog veszíteni…. 100 milliárdos cégből, lesz 50 milliárdos papíron, egy ideig….hatalmas veszteség, pfff….. De ha egy család elveszíti majd vagyonának a felét, azt nem csak papíron fogja, hanem végleg…. Na de akkor mit tennék? Nos egyenlőre nincs megfelelő opció!!! Nincs!! ” Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok. ”  Ebből kell építkeznem, és ígérem szólok majd ha tudom a megoldást. Valakiknek azonban most biztosan el kell buknia, muszáj. Próbálj mindent elkövetni, hogy ne te legyél az…..

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az 1955-től 1975-ig tartó vietnámi háború az Amerikai Egyesült Államok történelmének leghosszabb fegyveres konfliktusa volt, amelyben 58318 amerikai katona esett el.

Akkor mi lehet mégis a fehér hattyú? ( fekete hattyú = váratlan negatív esemény, ami súlyosan befolyásolja gazdaságot ) Véleményem szerint, ez kizárólag az ukrán-orosz háború lezárásával  ( vagy minimum esély a lezárásra ) kapcsolatos pozitív hír. Azonban ezt az orosz mozgósítás szinte lehetetlenné teszi. Kijelenthetjük, hogy Putyin nem akar békét!!!

Mindezek ellenére a jövő hétre, egy kisebb javulást várok a tőzsdei árfolyamokban. Ezzel párhuzamosan pedig az arany, ezüst árfolyamában is. Miért? Túl sokat erősödött a dollár! Most olyan helyzetben vagyunk, amikor bármit is tesznek a központi bankok, vagy kormányok, valakinek tuti rossz lesz. A folyamatok ellentétesek, vagy erősen párhuzamosak. Vagyis ha kamatot emelnek a dollár erősödni fog, az infláció mérséklődik, ha a dollár túl erősödik, akkor az egyéb devizák gyengülni fognak,  mint mondjuk Magyarországon, ezért pedig a üzemanyag, tovább drágul majd. Vagyis csak az oka változik az emelkedésnek. …..és csak mellékesen jelzem, hogy az olaj ára, a háború előtti szintre esett vissza. Ezzel párhuzamosan jelentőset esett az áram, és földgáz ára is. A kutakon az árak ellenben nem…. a szokásos érdekesség.

Van egy gyanúm ezzel kapcsolatban. A rezsi költségek emelkedését, nagy küzdelmek, és majd tüntetések, csődök  árán, de lenyomják az emberek és cégek torkán. Azonban lesz majd egy kereszt pillanat, amikor már kurvára nem kellene magasabb árat fizetni, mégis ilyen számla fog még jönni jó ideig, mivel a világpiaci árak, már régen nem fogják indokolni azt. Na ezt készítik most elő. Az akkor, abban a pillanatban, hatalmas nyereséget fog jelenteni majd a kormánynak.

Na de vissza a tőkepiacokhoz. A jövő héten, már nyitok vételi pozíciókat mind a tőzsdén, és mind az arany, és ezüst piacán. Egy kisebb dollár gyengülést várok, ami egy eddigieknél jóval kisebbet ugyan, de medvepiaci rallyt indíthat. Mindazonáltal a hosszútávú trend innentől, egyértelműen medve.

Semmiképpen ne vedd a fentieket befektetési tanácsnak, ez kizárólag az én véleményem, ha befektetési döntést kívánsz hozni, javaslom, hogy  előtte konzultálj profi befektetési tanácsadóval, én nem vagyok az!!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések