A híres “Lucky Penny”, ami az I. világháborúban megmentette egy katona életét!

Hirdetés

A híres “Lucky Penny”, ami az I. világháborúban megmentette egy katona életét!
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 3 perc

Néhány cikkemben már használtam a “történelmi narratíva” kifejezést ( Sokkal kevesebbet ér egy szándékosan átlyukasztott érme? Igen, de ez nem minden esetben probléma! vagy a Miért olyan értékesek a Báthory érmék? Miért keresik őket ennyire a lengyel gyűjtök? ), amit ha mélységében vizsgálunk, lehet sokkal nehezebb összekapcsolni a numizmatikával, vagy legalábbis sokkal összetettebb. Az elbeszélés ami egy adott érme, papírpénz történetét meséli el, lehet fikciónális narratíva, vagy valós, történelmi tényeken alapuló narratíva. Az alábbi érme amit bemutatok, talán mindkettő, de mivel valós, bizonyítható történet kapcsolható hozzá, az aukcióra kerülésekor, a végső magas licit ( egy önmagában jelentéktelen érmére ) bizonyítja, hogy a történelmi narrativája tette értékessé. De mi is volt ez? Melyik is ez az érme?

Az Anglia keleti részén, Lincolnshire-ben élő 3 Trickett-fivér ( Horace, Billy és John ) az I. világháború idején, a hazáját ment szolgálni, de haza csak egyikük tért, John. John ( 1899-ben született, 18-19 éves lehetett ekkor ) élete is csak a szerencsén múlott, ugyanis őt is lövés találat érte, azonban életét egy apró, jelentéktelen tárgy, megmentette. Ez a tárgy egy 1889-es évjáratú  Viktória királynős penny, amit a fiatalember inge bal mellzsebében hordott.

Adrian Stevenson a Hansons Auctioneers nevű aukciósház ( itt került árverésre az érme ) katonai szakértője, szerint az eset 1917-ben a nyugati fronton történt, bár ezt pontosan meghatározni nem lehet. A német katona által kilőtt lövedék (  feltételezhetően pisztolygolyó )  jól láthatóan deformálta a pennyt, azonban át nem ütötte. Maureen Coulson, Trickett unokája elmondása szerint a golyó ekkor felfelé pattant John orrába, azonban az agyát elkerülve bal fülénél távozott. A férfi ugyan erre a fülére elvesztette a hallását, azonban szerencsésen túlélte a háborút, és 1918 szeptemberében hzatérthetett. Később megnősült, és 8 gyermeke született. Végül postamesterként, majd a technológia fejlődésével telefonközpont-kezelőként dolgozott. 1962-ben hunyt el.

Kép forrása: ITV News

Hirdetés

A Hansons Auctioneers aukciósház által szervezett árverésen, több más örökölt katonai tárgyal együtt került licitre. Az előzetes becslések alacsonyak voltak, mivel nehéz megfelelő értéket meghatározni egy ilyesmi tárgy esetében. Úgy döntöttek, hogy alacsony árról indul majd a licit, és 100 és 200 angol font körüli ( jelenlegi árfolyamon kb.: 45 000 és 90 000 forint) végső eredményre számítottak. Az árverésen végül ( 2019. március 22. ) a “szerencsét hozó penny” 5445 fontért ( jelenlegi árfolyamon kb.: 2,5 millió Ft ) talált gazdára, úgy tudni, hogy a családon belül (  Nigel Trickett ).

Adrian Stevenson szakértő megjegyezte még, hogy pályafutása alatt, sokszor találkozott hasonló esettel, amikor tárgyak mentették meg katonák életét. ( vastag zseb-Bibliák, borotválkozáshoz használt zsebtükrök, fém cigarettatartók ) A katonák a mellzsebükben tartottak tárgyakat, hogy megvédjék magukat az ellenséges lövedékektől, és elképzelhető, hogy John Trickett is szándékosan tartotta ott ezt az érmét.

„Fura belegondolni” – mondta el Coulson, „hogy ha nem lett volna ez a penny, nagyapám gyermekei sem születtek volna meg, és én sem lennék itt.” Minden bizonnyal sokan élnek még a világon, akik hasonló szerencsének köszönhetik életüket”

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Ki van az érmén? ( Commodus )

Commodus.....egy különc figurája a római császárkornak....nézzünk meg róla néhány érdekes dolgot, amit kevesen tudnak....Az Antoninus dinasztia utolsó sarja,vele együtt kihal >>>

A Magyar Nemzeti Bank Bankjegy- és Éremgyűjteménye

Világszerte általánosan bevett gyakorlatnak számít, hogy a jelentősebb bankok műgyűjteménnyel rendelkeznek. Ennek a nemzetközi trendnek megfelelően folytat ilyen irányú tevékenységet >>>

Az 1930-as évek Magyarországon, ( 100 év gazdaságtörténete, 2. rész )

10 részes videó sorozat, amit a Magyar Nemzeti Bank készített. Az 1920-as évektől kezdve, 10 éves bontásokban mutatja be Magyarország >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?