Sokkal kevesebbet ér egy szándékosan átlyukasztott érme? Igen, de ez nem minden esetben probléma!

Hirdetés

Sokkal kevesebbet ér egy szándékosan átlyukasztott érme? Igen, de ez nem minden esetben probléma!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Azt még a kezdő érmegyűjtök is tudják, vagy “érzik”, hogy a sérült, hiányos érme jóval kevesebbet érhet, vagy akár nullára is redukálhatja az adott érme értékét. Ez logikus, azonban nem lenne a numizmatika, igazán numizmatika ha ne lennének kivételek. Ezek a kivételek altalában történelmi korhoz, vagy konkrét eseményhez köthető narratívák miatt keletkeznek. Vegyük példának a lyukas, átfurt érméket.

Azt tudjuk, hogy szándékosan is gyakran készítettek, és készítenek lyukas érméket. Kínában a 19.századik készítettek lyukas érméket, és ennek egyszerű oka volt. Fel tudták fűzni őket madzagra, kötélre, és így kényelmesebb volt szállítani őket. De készítettek lyukas érméket a brit gyarmatokon is, elsősorban Afrikában. A 2. világháború idején anyagtakarékosság okán készültek így érmék.

De akkor mik is azok a narratívák ez esetben. Íme egy példa. A közelmúltban, Ukrajnában találtak egy 250 db-os római aranypénz leletet. Az összes érme lyukasztott volt, feltételezések szerint a sztyeppei nomád szarmata törzsek harcosai díszként viselték őket, mint egyfajta trófea a legyőzött rómaiak elleni csaták emlékeként.  Ezek közül az érmék közül került aukcióra néhány, de voltak köztük profi ötvös által “betömött” javított példányok is. Nos bár ezeket a javításokat mikroszkóppal is nehezen lehetett észrevenni, a gyűjtök tudtak az eredeti állapotról, és ezesetben, a restaurálás csak ártott az érméket övező történelmi tartalomnak, a történelmi narratívának, ezért a nagy felháborodás miatt, vissza is vonták az aukciórol őket. ( 118. Classical Numismatics Group, CNG-aukció, 2021. szeptember 13–14., 1144–1147., 1149., 1152–1154., 1156. és 1157. tétel. )

Sok eredetileg is, szándékosan lyukasztott érme, jelképezett valamit, vagy emlékeztek általa valamire. Uralkodók szokása volt, hogy adott eseményeken pénzt szórtak a tömegbe, vagy pénzt adományoztak az ünnepség, esemény részvevőinek. Ezek az érmék gyakran nem kerültek többé forgalomba, hanem viselni kezdték őket, mint egy emléket. Amennyiben ezt konkrétan meg lehet állapítani egy érméről, az értéke ugyan nem növekszik, és nem lesz egyenértékű egy hibátlanéval, de jelentősen már nem fog kevesebbet érni.

Íme egy másik példa, egy eredetileg szöggel átütött érme. Agathokles ezüst Tetradrachmája. Egy hibátlan példány 5000 fontért kelt el egy aukción ( Roma Aukció XXI, 2021. március 24., 335. tétel. Realizált 5000 GBP ), de az alábbi példányért is hajlandóak voltak 450 dollárt fizetni egy online aukción. Ennek az érmének a narratívája pedig az, hogy mindig is ezzel a “szögdarabbal” együtt cserél gazdát 🙂 Ha azt valaki kivenné belőle, gyanítom, lehet nem is lenne rá könnyen vevő.

Hirdetés

BAKTRIA, Görög-Baktriai Királyság. Agathokles. Kr.e. 185-180 körül. AR Tetradrachm (31 mm, 16,67 g). Euthydemos I diademed feje jobbra / Héraklész balra sziklára ülve, sziklákra állított bottal; monogram a sziklától jobbra. Bopearachchi Série 16B; SNG ANS 261; MIG 145. VF, áttört és az ókorban szerelt vascsap vagy szög maradványaival. Klasszikus numizmatikai csoport > Elektronikus aukció 170 2007. augusztus 8., tétel: 144, realizált: 450 USD.

Összeségében azonban elmondható, hogy az esetek túlnyomó részében azért jelentősen értékcsökkentő egy érme esetében, ha át van lyukasztva. A fenti példák egyediek, de van bennük valami “szépség”. Számomra mindig is értékesebb, de legfőképpen érdekesebb lesz bármi, amihez  valamilyen történelmi pillanat, esemény, időszak, vagy egyedi történet köthető.

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

Mongol űrhajós egy érmén? Van ilyen? Igen van 🙂

Valamelyik este a "szokásos" érme rendezgetés közben lettem figyelmes valamire. Kedvelem a mongol érméket, van is pár darab. Ezeket nézegettem, >>>

Kincsleletek régen: A bényi kincs ( 1964 )

A Bényi éremkincsleletet 1964 szeptemberében találták Bény (szk. Bíňa) községben egy régészeti feltárás (Jozef Paulík) folyamán. A bizánci solidusok (összesen 108 db) egy bikónikus díszítetlen edényben voltak >>>

Hunyadi Mátyás, pénzreformjával, felére csökkentette a kamatokat, stabilizálta az aranyforint-ezüstdénár árfolyamot

A közgazdaságtanban Kopernikusz-Gresham törvény néven ismert az a tézis, amely kimondja, hogy amennyiben egy gazdasági rendszerben kétféle pénz van forgalomban, >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?