Hirdetés


Valóban léteznek szerencsét, és egészséget hozó úgynevezett “rizshúzó érmék”?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

Most egy olyan rövid cikk következik, aminek tartalmáról olyan 70%-ban, fogalmam sincs 🙂 Kizárólag az internetről összegyűjtött információk  alapján tudok írni bizonyos állításokat, érdekességeket a témával kapcsolatban. Próbálok majd nem szakértőnek tűnni a témában, mert nem is vagyok az, és igazából szerintem nem is nagyon van ilyen 🙂

Nos mi is lenne az amit bemutatnék? Az úgynevezett “rizshúzó érmék”. Maga a rizshúzás mára egy összefoglaló kifejezéssé vált, főleg az indiai szubkontinensen. Azokat a fémtárgyakat hívják így, amelyek állítólag vonzzák a rizsszemeket. És kb ennyi 🙂 Bár ahogy videókat kerestem, találtam többet, ahol már nem csak a rizshúzást mutatják be, hanem egyéb “trükköket” is. Ennek a jelenségnek, hívjuk így, egy kialakult narratíva az alapja. Az említett kultúrában az emberek mágikus tulajdonságot tulajdonítanak az ilyen tárgyaknak, és abban hisznek, ha van a birtokodban ilyen tárgy, akkor szerencsés, egészségben teli, gazdag életed lesz. Nos ez gyakran pont elég ahhoz, hogy iparág alakuljon ki egy ilyen legenda, mítosz köré, és ez esetben sincs másként.

Indiában “rizshúzó maffiák” alakultak, amik minden vagyoni rétegből szedik az áldozataikat. A gazdagabb “kuncsaftoknak”, rizshúzó hajókat adnak el, a szegényebbeknek pedig tálakat, érméket. A szélhámosok azt állítják, hogy a fém ezeket a tulajdonságokat akkor szerzi meg, amikor villám csap bele, éppen ezért rendkívül ritkának számítanak!

Nos itt jön a csavar. Innentől fogva tekintsetek úgy a cikkre, hogy fogalmam sincs 🙂 van-e valós alapja annak amiket írni fogok. Mivel hogy a fent említett jelenségeknek, elvileg valóban van valós alapja. Ugyanis léteznek rézötvözetből, és irídium ötvözetből készült tárgyak aminek valóban lehet ilyen tulajdonsága. A feltételezések szerint, ehhez egy megfelelő ötvözet arány szükséges, és a tárgy képességének “feljavulását” segítheti, ha földben volt eltemetve évekig. Így kerülnek elő olykor érmék, amik elvileg valóban képesek a trükkökre. Ezekről fogok majd videókat mutatni. Ha lehet hinni a fellehető információknak, néhány konkrét típusú érméről beszélünk csak. Ezeket pedig a Kelet-indiai Társaság ( Brit Kelet-indiai Társaság ) készítette.  A “hiteles” évjárat pedig az 1818. Ezeken az érméken istenségeket ábrázolnak, illetve az anna, rúpia címletek jelzés látható. Nos itt máris zavar van a térben 🙂 , mert ezek az érmék mind csak fantázia érmék. Ilyeneket nem bocsátott ki a Kelet-indiai Társaság ( csak néhány valamennyire hasonlót ), ezek mind modern tokenek, amiket turistáknak készítettek. ( jellemzően 1970, és 2000 között ) De ettől függetlenül, a “rizshúzó” képességgel még rendelkezhetnének ha rendelkeznének 🙂 Egyébként ugye létezik lehetőség fém mágnesezésére, de ebbe a témába tényleg nem megyek bele, mert egyáltalán nincs fogalmam róla.

Azonban ha a jelenség mégis valós, léteznek tesztek, amikkel ezt bizonyíthatjuk, vagy vizsgálhatjuk. Nézzünk meg néhány ilyen teszt lehetőséget. Ha úgy gondoljuk rizshúzó tárgy ( RT ) van a birtokunkban, az alábbi módon készítsük fel azt, a tesztek előtt.

  • Először mossa le a fémet vagy tárgyat mosószerrel és vízzel, majd sós vízzel.
  • Ismét mossa le tiszta vízzel, és hagyja megszáradni.
  • Tisztítsa meg az elemet pamuttal és újságpapírral.
  • Mielőtt elkezdené a rizslehúzó tesztet, hagyja, hogy a tétel visszatérjen a normál szobahőmérsékletre.

1. TŰZŐTŰ TESZT

Vegyen egy vas tűzőtűt, és vigye közelebb a rizslehúzó elemhez. A tű nem tapadhat az RT fémhez, és nem is taszíthatja el. Ha a tűzőtű tapad vagy taszított, akkor az RT hamis.

2. AZONNALI HÚZÁSI TÁVOLSÁG TESZT

Vegyünk rizst, lehetőleg hántolt rizst. Tartsa közelebb a rizst a tételhez, hogy húzza/vonzza-e. Jegyezze fel a vonzás idejét, a távolságot és a rizs színét. Színváltozás: Jegyezze meg, mennyi idő alatt változtatja meg a rizs színét a vonzódás után. Minél rövidebb idő alatt, annál erősebb a képesség, ha nem történik semmi, se vonzás, se szín változás, az RT hamis.

3. A) ÜVEGVÍZ TESZT:

Töltsön meg egy nem fémes poharat vízzel, és tegyen 4-5 vizsgált rizst a pohárba (a sarkokba). Egy idő után ezek a rizsek felhalmozódnak a központ felé. A rizs sárgás vagy barna színű lesz.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A 14. századi Angliában a futball még egy szabályok nélküli, kegyetlen, játéknak nem igazán nevezhető időtöltés volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

Most vigyen egy vasdarabot a víz közepe fölé; a rizs el fog távolodni. Távolítsa el a vasdarabot, és a rizs középre kerül. Ha a rizs kék színűvé válik, akkor az RT-tárgya hamis.

B) VÍZ-RIZS TESZT:

Töltsön meg egy nemfémes poharat 1 hüvelyk vízzel, és tegyen a vízbe friss, hántolt, nem vizsgált rizst; alul fognak letelepedni. Most szórjon el néhány tesztelt rizst/rizsport a vízen.

Ha a RT fém nem hamis, a sima rizs függőlegesen kezd állni alul. Az is előfordulhat, hogy felbukkannak, és hozzátapadnak a tesztelt rizsporhoz; lóg a víz alatt.

4. RÉZHUZAL TESZT

Vegyünk egy vékony rézhuzalt, és tekercseljünk 2-3 fordulatot az RP elemen, majd hagyjuk lógni a végét. Most végezze el a rizshúzási tesztet a rézhuzallal. A huzalnak ugyanúgy kell vonzania a rizst, mint az RT fémnél

Ne aggódj, én sem értem. Azonban most jött el a pillanat, hogy mutassak néhány videót:

Szóval igazából nem tudok választ adni a nagy kérdésre, hogy létezik-e “eredeti”, ” rizshúzó érme”. Az biztos, hogy érdekes téma minimum abból a szempontból, hogy az érmék hamisítása milyen határokat feszeget. Nem csak ritkaságokat hamisítanak, hanem legendákat, spirituális narratívákat is képesek felépíteni a csalók, hogy a hiszékeny emberektől igazi, eredeti 🙂 pénzhez jussanak.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések