Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


A világ első forgalmi érméi, amiket “modern” technológiával vertek! ( 1 penny, és 2 pence 1797 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

1797-re, Nagy-Britanniában széles körben elterjedt a pénzhamisítás. Olyannyira állítólag, hogy egyes vélemények szerint, már több hamis érme volt forgalomba, mint hivatalos. Ez a tendencia, 1775 után indult be, amikortól is a Királyi Pénzverde nem tudott, vagy nem akart érméket verni, a leromlott pénzverde gépezet, sima hatósági “közömbösség”, vagy mindkettő kombinációja miatt.

2 penny, 1797

Az elkeseredett kereskedők közül, végül voltak olyanok, akik saját kezükbe vették a dolgokat, és saját jelzéseiket ütöttek az érmékbe. A helyzet egyre kaotikusabb volt, mindenféleképpen megoldásra volt szükség.  Az egyik ilyen iparmágnást, aki a megoldáson fáradozott, Matthew Boulton-nak ( sok numizmatikus által a modern pénzverés atyjának tartott ember ) hívták, és Birmingham-ban élt. Boulton-t nagyon bántotta, hogy a hamisítás egyik központja, pont a szülővárosában volt. Sok időt, és energiát fordított a hamisítok felkutatására, a hamisítványok darabszámának csökkentésére.  De már az igazi megoldás is a sarkon volt, ugyanis Boulton több éves tapasztalattal rendelkezett zsetonverésben ( Boulton’s Soho Factory ), és egy forradalmi érmegyártási technológiát is irányított, amelyet üzleti partnerével, a legendás James Watt-tal fejlesztettek és tökéletesítettek az 1780-as és 90-es években. Boulton első rézpénze egy keping, két keping és három keping érme volt, amelyet 1786-ban és 1787-ben vertek a Kelet-indiai Társaság Szumátra szigetén lévő birtokára, Bencoolen-ra. Az elkövetkező néhány évben a Soho számos ország számára készített érméket, köztük Bermudára, a Kelet-Indiai Társaság gyarmataira Madrasban, az Afrikai Aranyparti Kereskedők Bizottságára, valamint az akkoriban Nagy-Britanniában használható zsetonok széles körét ők verték.

Boulton és Watt gyára az Egyesült Királyságban, Birminghamben

Ezzel párhuzamosan Boulton már hosszú ideje próbált a kormánytól engedélyt szerezni, hogy új, hamisítás biztos legális réz érméket verhessen. Végül engedélyt kaptak, 1 penny ( fillér ), és 2 penny ( pence, fillér ) címletek verésére. Az érmék gyártása 1797. június 19-én kezdődött a Sohóban. Egy 1797. július 26-i kiáltványban pedig, ( proklamáció ) 1 shilling  összegig törvényes fizetőeszközzé tették őket, amely azt is meghatározta, hogy a penny egy uncia ( 1⁄12 shilling (1⁄240) ), a két penny pedig két uncia  ( ⅙ shilling (1⁄120) ) legyen, amely szorosan megegyezett a tiszta réz belső értékével.

A király által. Kiáltvány egy új, egy fillérből és két fillérből álló rézpénz pénznemének átadásáról. George R….mivel a Nagy-Britannia Közgyűlésének egyhangú beszéde következtében a Parlamentben összegyűltek és imádkoztak, hogy örömmel adjunk útmutatást az olyan rézérmék azonnali szállítására vonatkozó intézkedések megtételére vonatkozóan, amelyek a legjobban alkalmazhatók A munkásszegények fizetése a jelenlegi szükséghelyzetben; Úgy gondoltuk, hogy célszerű megrendelni, hogy bizonyos rézdarabokat készítsenek, amelyek egy Pennyre és két Pennyre menjenek, és hogy mindegyik ilyen Egy Penny darab egy uncia Avoirdupois legyen, és hogy mindegyik ilyen két fillér darab legyen. két uncia Avoirdupois súlyúnak kell lennie; az ilyen egy fillérből és két krajcárból álló darabok belső értéke, beleértve a kivitelezést is, amely a lehető legközelebb megegyezik ezek névleges értékével; minden ilyen darab, ilyen Penny Darab egy Penny értékben, és ilyen Két Penny Darab Két Penny Értékében minden Fizetésben és Pénztranzakcióban; feltéve, hogy egyetlen személy sem köteles többet felvenni az ilyen rézpénzből egyetlen Fizetésben sem, mint amennyi egy shilling értéke a fent említett árfolyam után. Adva a St. James’s-i Udvarunkban, Ezerhétszázkilencvenhetedik július huszonhatodik napján, Uralkodásunk harminchetedik évében. Isten óvja a királyt. Ezerhétszázkilencvenhét július huszonhatodik napja, Uralkodásunk harminchetedik évében. Isten óvja a királyt. Ezerhétszázkilencvenhét július huszonhatodik napja, Uralkodásunk harminchetedik évében. Isten óvja a királyt.

Az avoirdupois rendszer a súlyok mérési rendszere, amely fontokat és unciákat használ egységként. Először a 13. században használták, és 1959 -ben frissítették. 1959 -ben nemzetközi megállapodás alapján a font és uncia definíciói szabványosodtak azokban az országokban, amelyek a fontot tömegegységként használják

Hirdetés


Boulton és Watt forradalmi gépezete sokkal hatékonyabban, jövedelmezőbben és magasabb kidolgozási színvonalon tudta előállítani ezeket a kiváló minőségű érméket, mint amire a Királyi Pénzverde leromlott berendezései képesek voltak.

A felütés minősége és az egymáshoz szorosan illeszkedő belső érték rendkívül megnehezítette a hamisításukat a hamisítók számára. Illetve érmék kiváló kialakításúak voltak, ami miatt az akkori időkben hamisítás biztosak lettek. Aki nem rendelkezett ( márpedig nem ) ilyen gépekkel, az nem tudott ilyen érméket verni. Az erős gépekkel az érmék peremén található írásokat, belemélyítették az anyagba, illetve magasított volt az érmék pereme. A 2 penny-s impozáns mérete, és kialakítása miatt kapta végül a “kocsikerék”, “szekérpenny” elnevezést. Konkrétan hasonlít egy kerékre, szekérkerékre, plusz hatalmas méretű! Azonban ezeknek a gyönyörű érméknek a széles körű elerjedése nem történt meg. Mégpedig a réz áremelkedése miatt, amely miatt belső értékük idővel meghaladta névértéküket. 1805-re a fém belső értéke körülbelül 30%-kal haladta meg a névértéket. Illetve a gyártási költségek is magasra rúgtak. Mindazonáltal ezek az érmék a világ numizmatikai történetének egyik legfontosabb állomásai, mivel ők voltak az első hivatalos érmék, amelyeket modern ipari módszerekkel állítottak elő. Tulajdonképpen az ipari forradalom részeként tekinthetünk rájuk. A rézpennyket még két-három évig verték, de továbbra is csak az 1797-es dátummal. Az érméket kisebb bankok kezdték forgalomba hozni, elsősorban a fegyveres erők és beszállítóik fizetésére. A 18. század végén egy ilyen 1 fillérért ( penny )  egy hétre elegendő gyertyát lehetett vásárolni, a 2 filléres ( penny, pence ) „kocsikerekek” közül háromért  pedig egy hétre elegendő szappant lehetett venni. Egyébként hatalmas méreteik miatt, akkoriban nem voltak túl népszerűek, de mára ez megváltozott 🙂 , a gyűjtők egyik kedvencének is nevezhetjük.

Úgy gondolják, hogy körülbelül 720 000 ( 722 180 )  két pennyt és közel 44 000 000 ( 43 969 204 ) egy pennyt adtak ki, mindegyiken az 1797-es dátum szerepel. Következésképpen a penny nagyon elterjedt darab, de a két penny-t, pláne jó állapotban, nehéz beszerezni. Ilyen formán értékes érmének számítanak.

A két érme paraméterei, a numista.com oldal adatai alapján:

 

A két érme hasonló rajzolatú. Az egyik oldalon III. György király ( 1760-1820 )   portréja látható,  jobbra néző pozícióban, koszorút viselve, valamint a GEORGIUS III.D:G.REX felirat. A drapéria legalsó hajtásán, az alakzat tövében a K kezdőbetű látható, jelezve, hogy a mintát Kuchler német metsző munkája. A másik oldalon ( szintén Kuchler gravírozásával ) Britannia ülő alakja látható, a BRITANNIA szóval és az 1797-es dátummal együtt. Illetve a hullámokban, a pajzs alatt olvasható a SOHO felirat, ami értelemszerűen a Soho Pénzverdére utal.

Az 1 penny-s érme állapottól függően, olyan 4-5 ezer Ft-tól, 15-20 ezer Ft ig terjedhet, de természetesen ezt befolyásolhatja sok minden, mint ahogy az általában is lenni szokott. Egy hivatalos minősítés, extra állapot, kialakult “licit háború”,…stb. A 2 penny-s, már más kategória. Ez esetében fokozottan fontos az állapot is, mivel maga az érme igen sérülékenynek bizonyult. ( bár ez igaz az 1 penny-re is ). Nagy tömege, és kialakítása miatt, ha elejtették, vagy megütődött, az azonnal meglátszódott rajta, főleg a peremén. Ezért a nem kopott, nem sérült peremű példányokért akár 50-60 ezer Ft-ot is adnak. De minősített darabok esetén, mint például ezen az árverésen,  Stack’s Bowers és Ponterio, 2021. augusztus ANA aukció 2021. augusztus   16-21. 40507. tétel, a megvalósult ár, 1700 $ lett,  ami jelenlegi árfolyamon, kb.: 676 ezer Ft . Egyéb esetben a kisebb kopásokkal, illetve szinte “törvényszerű” perem sérülésekkel rendelkező példányokat 15-30 ezer Ft körüli összegért is be lehet szerezni. A Vaterán nemrég ( 2022.04.22 ), egy egész jó állapotú példány 10955 Ft-ért kelt el. Véleményem szerint, a vevő szerencsésnek érezheti magát 🙂

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?