Hirdetés


Csak erős idegzetűeknek! Egy kevésbé ismert monetáris rendszer amiben az arany és ezüst, együtt adta volna a pénzegységek értékét!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Az alábbi téma nem biztos, hogy túlságosan “szórakoztató” olvasmány. Mindazonáltal fontos erről is néhány szót szólni, hisz a monetáris múlt része, vagy legalábbis majdnem része lett. Ezért írtam a címben, ” Csak erős idegzetűeknek! “

A szimmetalizmus a monetáris rendszerek olyan típusa, amelyben egy szabványos pénzegység egy meghatározott számú uncia aranynak felel meg, amelyhez meghatározott számú uncia uncia ezüst társul. A standard pénzegység két nemesfém ötvözetének felel meg, rögzített, változatlan arányban kombinálva. Példaként, a dollár 0,0242 uncia aranynak és 0,3878 uncia ezüstnek felel meg. Vagyis tehát az arany, és ezüst egység, együtt adja meg a dollár értékét. A szimmetalizmus kifejezést Alfred Marshall, a századforduló prominens közgazdásza alkotta meg, aki szimmetallikus rendszert javasolt a világ monetáris gondjaira válaszul. A szimmetallikus rendszerek azonban nem voltak példa nélküliek, mivel az ősi Lydia királyság ( A világ legrégebbi érméje ( Lüd Birodalom ) ) nevéhez fűződik az első érmék verése egy elektrum nevű fémből, amely természetes állapotban talált arany és ezüst keveréke volt.

Alfred Marshall ( 1842. július 26. – 1924. július 14. ) brit közgazdász , a neoklasszikus közgazdaságtan egyik megalapítója.

A tizenkilencedik század utolsó felében a világ fő kereskedelmi partnerei monetáris kötélhúzást folytattak az aranyon és ezüstön alapuló bimetál rendszer és a szigorúan aranyra támaszkodó monofémes rendszer között. Anglia az aranystandardot részesítette előnyben, amely végül felváltotta a kétfémes szabványt, amelyet Franciaország és az Egyesült Államok sikertelenül harcolt ki. A bimetál rendszer, akárcsak a szimmetallikus rendszer, két fémet használt, de mindegyik fémhez rögzített értéket a másik fém tekintetében. A bimetál rendszerben a kormány hivatalosan meghatározhatja 15 uncia ezüst értékét 1 uncia arannyal, és készen állna arra, hogy az aranyat ezüstre cserélje ebben az arányban. Mivel a hivatalosan rögzített értékek gyakran eltértek a szabadon ingadozó piaci értékektől, a bimetál rendszer a gyakorlatban kevésbé működött sikeresen, mint az elméletben. A bimetál rendszerrel ellentétben a szimmetallikus rendszer nem két fém közötti értékarányt rögzít, hanem egy két fém ötvözet fix mennyiségéből álló összetett egység értékét rögzíti. A monometallikus rendszer megkerüli két fém komplikációit, és egy pénzegység értékét egyetlen fém fix súlyában rögzíti. A második világháború utáni monometallikus aranystandard értelmében az Egyesült Államok hivatalosan 35 dollárban rögzítette egy uncia arany árát.

Szimmetalizmus: 1. definíció: két vagy több fém, például arany és ezüst felhasználása meghatározott arányban kombinálva monetáris standardként. 2. definíció: két vagy több fém fix relatív értékű ötvözetének használata érték- és pénznemként


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Wrigley nevű cég, eleinte még szappanokat árult, ami mellé kis meglepetéseket adtak. Első körben sütőport, majd rágókat osztogattak a vásárlóknak. A vevők körében olyan nagy népszerűségnek örvendtek azok a rágók, amiket adtak, hogy már csak azért megvették a szappanokat, hogy hozzájussanak. Egy idő után a cég megváltoztatta a profilját és nagyüzemben kezdett el finom gumikat gyártani.

A tizenkilencedik század utolsó negyedében az enyhe defláció terjedő hulláma zajlott a világméretű aranystandard szigorú fegyelemével szemben, amelyben a világ aranykészlete nem tartott lépést a bővülő világgazdaság monetáris szükségleteivel. Alfred Marshall a szimmetallikus rendszert javasolta a bimetál szabvány helyett, amely véleménye szerint, növelte volna a világ monetáris fémkészletét, és csökkentette volna a deflációs nyomást. Azzal is érvelt, hogy az arany és ezüst összetett mennyiségének értéke kisebb mértékben ingadozna, mint az arany és az ezüst értéke külön-külön. Javaslatát 1888-ban nyújtotta be az Egyesült Királyság Arany- és Ezüstbizottságának.

Marshall javaslata láthatóan csekély benyomást tett az akkori politikai döntéshozókra, de az akadémiai közgazdászok érdekes, és alkalmazható ötletnek találták, amelyet idővel ki lehet terjeszteni. Nem látták okát, hogy az összetett szabványban az áruk számát miért kell kettőre korlátozni, vagy miért kell az áruknak nemesfémeknek lenniük. Vagyis Marshall koncepcióját olyan sémákba extrapolálták, amelyek a nagykereskedelmi árindexben szereplő összes árut tartalmazták az összetett monetáris árucikk részeként. Marshall elképzelésének ilyen jellegű kiterjesztései az 1980-as években kerültek felszínre, amikor az inflációellenes politika a közgazdasági kutatási napirendek élén állt

Forrás: encyclopedia-of-money.blogspot.com, Symmetallism

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések