Hirdetés


Volt még valami, amiben legyőzte Sztálin, Hitlert! ( Emlékérmék az “acél ember” portrájával, 1949 )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 5 perc

Történnek a világban érdekes dolgok, amikre nem tudjuk a magyarázatot, vannak dolgok, amik csak úgy vannak, de nem tudjuk miért. Hitlerrel és Sztálinnal kapcsolatban is van ilyen. A kezdeti “barátokból”, halálos ellenségek lettek. Ezzel kapcsolatban, már több dokumentumfilm és történelmi tanulmány is rámutatott arra, hogy a két diktátor között több hasonlóságot is fel lehet fedezni. Ha pedig egy kicsit is vizsgáltad már a két vezető numizmatikai “múltját”, láthattad, hogy ezen a téren is van valami, amiben “hasonlítottak” egymásra. Azonban a katonai győzelmen kívül, ez volt az amiben végül Sztálin ismét “legyőzte” ellenfelét. 

A numizmatikai hasonlóság a két vezető között az volt,  hogy portréjuk, arcképük, életük során, nem került rá forgalmi érmére, vagy bankjegyre ( illetve igen, de erről később ). Nézzük meg a két vezetőt kicsit részletesebben. Kezdjük Adolf Hitlerrel. Medálok, jelvények, kampány zsetonok ( ezek főleg a 30-es években ) “természetesen’ készültek a Führer portrájával, hisz hívei büszkén hordták, vagy birtokolták ezeket. Vagyis a propagandagépezetnek a részei voltak, de ahogy fentebb említettem, forgalmi pénzeken nem szerepel Hitler arcképe. Kevés információt találtam arról, hogy miért. Olvastam olyat, hogy Hitler csak azután ment volna bele ebbe, ha megnyerik a háborút, vagyis győz a Harmadik Birodalom. Ez egy “feltétele” volt ezzel kapcsolatban. Mutatok alább egy jelvényt, vagyis hordózható kitűzőt, ami az úgynevezett “Winterhilfe”  kategóriába tartozik. Ezt a jelvényt azok kapták, akik adományoztak ( vagy aktív tagjai voltak? ) “A német nép téli segélyszervezetén”  ( Winterhilfswerk des Deutschen Volkes ) keresztül valamilyen segélyezési, vagy a közjót szolgáló célra. Ez a fajta adománygyűjtés egyúttal a „nemzeti közösségi” összetartozás érzésének ápolását is célozta, és végül rendkívül sikeres lett. Az adományok összege az 1939/1940-es pénzügyi évtől majdnem teljesen fedezte az állam teljes szociális kiadását. Íme a kitűző:

Németország Harmadik Birodalom, hordozható érem Adolf Hitler arcképével, 1934 Winterhilfe; Hitlers Dank; Gau Westfalen-Nord; Rs. Hersteller Paulmann & Crone; Lüdenschei. Bronz-ezüstözött. Súly kb.: 13,79 g Átmérő: 35 mm ( A kép forrása: onebid.pl )

Nos azt hiszem nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy a Harmadik Birodalomban, egy ilyen, vagy hasonló kitűzőt hordani, vagy emlékérmét, magadnál tartani, mekkora “dicsőség” lehetett. Az pedig, hogy a Führer portréja is szerepelt némelyiken, propaganda szempontból, szenzációs ötlet volt. A fenti jelvény pedig még csúcsra is járatja ezt, hisz a felírat “HITLER”S DANK”  vagyis “HITLER KÖSZÖNETE” azt sugallja, hogy ő személyesen üzent, vagy üzen a jelvény tulajdonosának, vagy egész Gau Westfalen-Nord ( Gau Vesztfália-Észak )-nak. Ez az akkori náci Németország közigazgatási felosztásának a megnevezése volt ( Gau ( többes szám Gaue ) rendszer )

Sztálinnal kapcsolatban kevesebb arcképes korabeli medálról, vagy kitüntetésről tudunk. Alább mutatok egyet, egy rendkívül ritka, úgynevezett “A Szovjetunió Sztálin-díjas 1. osztályú kitüntetést”, 1946-ból. Ezeket kitüntetéseket a kimagasló tudomány és mérnöki, valamint irodalmi és művészeti tevékenységek elismeréseként adományozták.  Íme:

Íme pedig a hozzátartozó dokumentáció fényképe ( A két kép forrása: katzauction.com )

Ha jól fordítottam, ez a 215. sz. Kaszein Nyikolaj Grigorjevics számára, a A TUDOMÁNY ÉS TALÁLMÁNY TERÜLETÉN adományozott kitüntetés. Ezekről létezik lista, mivel nem túl sokan kaptak ilyen elismerést. Próbáltam megkeresni Grigorjevics “urat”, de nem találtam. Talán nektek sikerül, itt nézhetitek meg:  List of recipients of the Stalin PrizeSzóval a fenti Hitler jelvényhez hasonlóan, Sztalin portréjával is erősítették a Szovjetunióhoz tartozás érzését. A vezető arcképe pedig megerősítette az elkötelezettséget, és dicsőséggel töltötte el a díjazottat ( gondolom 🙂 )

De miben is győzte le ( ebben is ) Sztálin, Hitlert? Nos abban, hogy végül az arcképe rákerült egy forgalmi érmére, bár erről elviekben ő nem nagyon tudott. Ez amolyan “meglepetés” volt, és nem is Szovjetunióban történt. 1949-ben a Szovjetunió és a szocialista tábor országai Sztálin hetvenedik születésnapjának ünneplésére készültek. Ennek az eseménynek a tiszteletére Csehszlovákia vezetése úgy döntött, hogy az ő portrájával ellátott érméket bocsát ki.  50 és 100 koronás címleteket vertek, 0.500%-os ezüstből, címletekként 1-1 millió darabot. Az érméket egy évvel azután bocsátották ki, hogy a kommunisták “puccsal” átvették a nemzet uralmát, és leváltották Edvard Beneš miniszterelnököt. Nemsokkal a hatalomátvétel után, az ország neve Csehszlovák Köztársaság helyett Csehszlovák Népköztársaság lett. Majd pont jött a kommunista “nagyvezér” születésnapja, és ezt az új vezetés méltóképpen szerette volna megünnepelni. Ez alkalomból kerültek kiadásra a fent említett érmék. Bár nem forgalmi érméknek készültek, hanem emlékérméknek, hivatalos fizetőeszköznek számítottak. Ezzel tulajdonképpen teljesült az ami addig a pillanatig nem. Sztálin portréja fizetésre is alkalmas érmére került. Arcképének ábrázolás egyébként egész jól sikerült, a tervezést Otakar Španiel cseh szobrászra és metszőre bízták. Íme a két érme:

 50 Korun 1949 ( A kép forrása: numisbids.com )

Hirdetés


100 Korun 1949 ( A kép forrása: numisbids.com )

Ezek az érmék egyébként nem számítanak ritkának. Viszonylag sokszor látni őket, azonban az az érzésem, hogy idővel kikerülnek majd az aukciós forgalomból. Sok gyűjtő szívesen látja a gyűjteményében ezeket a darabokat, ezért a megvásárolható mennyiség folyamatosan csökken. Úgy is mondhatnánk, hogy “jó befektetések” ( saját vélemény ), esetükben árnövekedés várható ( saját vélemény ).

További érdekességképpen engedjétek meg, hogy mutassak még egy Sztálin ( több is van ) emlékérmét, Olaszországból. A numista.com oldalon a származási helynél “Italy” szerepel, ne kérdezzétek, hogy miért 🙂 Erről nem találtam semmit. Sztálin 1953-ban elhunyt. Ez az érme ( és még néhány ) ennek az emlékére készült ( ? ). Gondolom 1953-ban ( erről sem találtam túl sok mindent ), azonban az ma-shops.co.uk oldalon található darabnál 1975-es dátum szerepel. Ez azt jelentené, hogy a 22-éves fordulóra készült? Vagy csak egyszerűen Sztálint jelenítik meg, és pusztán egyszerű “információ” a születési, és halálának a dátuma? Szóval nézzétek el, ezekről biztosat nem tudok. Íme egy olasz emlékérme Sztálinról:

J.V. STALIN emlékérme ( A kép forrása: numisbids.com )

Illetve olyannyira “szerették” a készítők az “acél ember”-t, hogy az egyik fajtánál ( láttam a cikk megírása óta egyéb darabokat is, ahol elírt dátum szerepel ), elírták a halálának évszámát. Adtak még neki 2 évet. Íme az ( egyik ) elírt dátumos olasz emlékérme Sztálinról ( elég masszív megnevezés 🙂 )

J.V. STALIN emlékérme, elírt dátum ( A kép forrása: ma-shops.com )

Egyébként napjainkban, amennyiben a két vezető arcképével ábrázolt fantázia, vagy “emlék” érmét, bankjegyet, tárgyat szeretnél venni, megteheted. Viszonylag sok helyen lehet beszerezni ilyet. Sztálin arcképével még “égetési” pénzt is nyomtatnak.Vagyis el is égetheted a “daduskát”, ( hogy egy másik becenevét is említsem ) ha szeretnéd 🙂 Íme:

 Sztálin “pokol bankjegy”, 1 000 000 címletű ( A kép forrása: numista.com

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések