Ritka tárgyakat, és szinte tökéletes állapotban fennmaradt érméket találtak Olaszországban!

Ritka tárgyakat, és szinte tökéletes állapotban fennmaradt érméket találtak Olaszországban!

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Bábel tornya valóban létezett, de senki sem tudja, miért. A tudósok úgy vélik, hogy Bábel tornya nem csak egy mítosz. Legendáját összekötik az ókori Mezopotámiában lévő magas torony tempomok, az úgynevezett zikkuratok építésének hagyományával. Hogy ezeket az építményeket milyen célból hozták létre, azt máig nem tudni. A legmagasabb zikkurat Babilonban volt. Etemenankinak hívták, ami azt jelenti: "a ház, ahol az ég találkozik a földdel". A legenda szerint magassága elérte a 91 métert, de a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a szerkezet nem lehetett magasabb 66 méternél.

Hirdetés


Elképesztő, milyen kincseket adományoztak az emberek abban a reményben, hogy elnyerhetik az istenek tetszését. „Kivételes állapotban” találtak fogadalmi ajándékként használt ritka tárgyakat az olaszországi Toszkánában, az ünnepelt San Casciano dei Bagni etruszk fürdőben. A Krisztus előtti 4. században kialakult termálforrás-komplexumban dolgozó régészek fogadalmi felajánlásokból, érmékből és kőfaragványokból álló kincset fedeztek fel.

Fogadalmi felajánlások, érmék és a termékenység szimbólumai

A toszkánai lelőhelyen talált ritka ókori fogadalmi felajánlások mellett 3000 ősi érmét is találtak, amelyek közül a negyedik frissen verett és még mindig fényes – írja a CNN . Ezeket az aranyból, ezüstből, orichalcumból ( Az Orichalcum egy legendás fém, amelyet különböző ókori görög írások említenek. ) és bronzból készült érméket Augustus, a flavius ​​császárok, Traianus, Hadrianus és Marcus Aurelius uralkodásának idejére datálták. A legnagyobb fürdőben orichalcum érméket, az arany és réz értékes sárga ötvözetét, az ókori görögök és rómaiak által nagyra értékelt érméket találtak.

A toszkánai San Casciano már az ókorban is híres fürdőváros volt, FORRÁS: TOSCANA-TUSCANY

A toszkán lelet a legnagyobb ősi valutaszállítmány, amelyet a Földközi-tenger termálforrásainál találtak. És szinte mindent, amit felfedeztek, szinte tökéletes állapotban találtak meg, beleértve az eredeti színeket is. Ez a kiváló állapot a víz kémiai tulajdonságainak és a medencék alján lévő iszaprétegek oxigénhiányának az eredménye.

“Még mindig csillogó barnák és csillogó sárgák – ilyen élénk színeket még soha egyetlen ásatási helyen sem találtak” – mondta Jacopo Tabolli régész, az ásatási projekt tudományos igazgatója és a Sienai Egyetem külföldiek etruszk professzora. Továbbá „csodának” minősítette.

Az aranyból, ezüstből, orikalkumból és bronzból készült érméket Augustus, a flavius császárok, Traianus, Hadrianus és Marcus Aurelius uralkodásának idejére datálják. (Emanuele Mariotti / SABAP-SI)

Találtak még egy bikafejet ábrázoló márványdomborművet, egy bronz puttót , öt bronz fogadalmi áldozatot, miniatűr lámpákat, egy bronz fóliaövet és más vallási felajánlásokat. És ezek a leletek valóban diadal érzést keltettek a régészek számára, akik az elmúlt három évben hat ásatási szezonban dolgoztak a helyszínen.

“Ami az egész Földközi -tengeren egyedülállóvá teszi ezt a helyszínt, az a kivételesen megőrzött állapot, és a [bizonyítékok] arról, hogy az orvosi melegvizes gyakorlatokat isteni oltalma alatt gyógyítónak tekintették… A megtalált tárgyak mennyisége és minősége is elképesztő. – tudtuk, hogy valami van odalent, de nem számítottunk ekkora meglepetésre” – mondta Tabolli.

Az unicumnak nevezett bronzból készült anyaméh, amely egy másik utalás a termékenységre, az elmúlt két hét leletei közül az egyik legkiemelkedőbb volt. A római köztársaság végére és a Római Birodalom kezdetére datálják.

Ezt a termékenységi istentiszteletet és fogadalmi ajándékozást a termálfürdőkben Olaszországban még 50 évvel ezelőtt is gyakorolták! A fogantatási nehézségekkel küzdő falusi asszonyok a termálforrásokhoz érkeztek abban a reményben, hogy a víz gyógyító ereje segít ellazulni a méhükben.

Az ókori termálfürdő feltárt romjai, FORRÁS: MUNICIPALITY OF SAN CASCIANO DEI BAGNI / STRANOTIZIE

A másik kiemelkedő felfedezés egy szent medence felszínén talált „lábnyomok” voltak, amelyeket ólomba és ezüstbe martak. Ezeket a különböző méretű lábnyomokat gyerekek, tinédzserek és felnőttek által hordott szandálokkal készítették. Itt találtak bikapatákat és emberi füleket is, amelyek Íziszhez és Szerapishoz kötődnek. A régészek azt feltételezik, hogy a fogadalmi felajánlás során  körbejárták a medencék kerületét, hogy jó egészséget és jó közérzetet kérjenek ezektől az istenektől.

Az etruszkok és a rómaiak: Hit a gyógyító termálfürdőkben

A fogadalmi felajánlásokat az etruszkokra datálták, akik a rómaiak elődei voltak ezen a vidéken. Sok kulturális gyakorlatot, köztük a termékenységgel, a halállal és az imádattal kapcsolatos szertartásokat, a többistenhívő rómaiak kölcsönözték az etruszkoktól. Az etruszkok a rómaiakat is „megtanították” a fürdőzés egészségügyi előnyeire és élvezetére.

Az etruszkok kedvelték Toszkánának ezt a részét, mivel a víz gazdag kalcium-, magnézium-, klorid- és szulfátkoncentrációjából adódó gyógyító tulajdonságait. A rómaiak később a legtöbb etruszk termálforrás komplexumot nagyobbá és pazarabbá tették.

„A felfedezések sokat elárulnak Olaszország ősi közösségeiről, és elősegítik a kutatásainkat társadalmi, kulturális és vallási tájukon a forró víz szent természetével kapcsolatban” – mondta Tabolli.

A San Casciano dei Bagni fürdőkomplexum a rómaiak idején gazdag vallási szentélyévé és virágzó termálfürdővé váltFénykorában a természetes meleg gyógyvíztől pezsgő medencék vizuálisan sokrétűek voltak. A fürdő mind a négy oldalán lélegzetelállító tájak voltak, különböző magassággal és domborzattal, szökőkutakkal, oszlopsorokkal és vízi jellemzőkkel. Ez az oka annak, hogy a termálfürdő-turizmus továbbra is kulcsfontosságú iparága ennek a kis toszkán falunak.

Kutatásaikból Tabolli és munkatársai arra jutottak, hogy az ősi termálfürdők kórházi klinikaként is működtek. Ezek a „klinikák” vonzották a termékenységi problémákkal küzdőket, de azokat is, akik légzési problémákkal, ízületi fájdalmakkal és egyéb fájdalmakkal kapcsolatban kerestek segítséget. A gyógyulási folyamat után „személyes” fogadalmi felajánlásaikat az isteneknek adták örömmel, amelyek a faágaktól és a fenyőtobozoktól a drága fémből készült tárgyakig terjedtek.

Egy új falumúzeum fogja bemutatni ezeket a leleteket, és a régészek arra számítanak, hogy további kiegészítéseket fognak találni ehhez a burjánzó gyűjteményhez. “Remélem, hogy teljes egészében feltárom az alapító szentélyt. Máris felfedezhetünk egy pre-római réteget” – zárta gondolatait Tabolli.

Írta: Sahir Pandey

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
18. századi spanyol hajóroncson fedeztek fel, 17 milliárd dollár értékű érmét és drágakövet

A fantasztikus bejelentésre idén került sor, még júniusban, szóval kicsit elkésve mutatjuk be, de jelentősége miatt mindenféleképpen érdemes róla beszélni. >>>

A csapda teljesen bezárult! Nehéz időszak vár mindenkire!! Nem lesz “Na gyerünk a tálba!”

Régen " jelentkeztem " gazdasági, arany, ezüst árfolyam elemzéssel. A legutóbb, akkor írtam, amikor még " friss " volt az >>>

A pénzverde, ahol mindenki túlélte a pestis járványt! Matthias Mittermayer von Waffenberg legendája ( Bécs, 1679 )

A pestis járványok hosszú évszázadokig megkeserítették az emberek életét. Jellemzően a középkorban jelentek meg és pusztítottak a leggyakrabban. Magát a >>>

Valóban léteznek szerencsét, és egészséget hozó úgynevezett “rizshúzó érmék”?

Most egy olyan rövid cikk következik, aminek tartalmáról olyan 70%-ban, fogalmam sincs 🙂 Kizárólag az internetről összegyűjtött információk  alapján tudok >>>

Hirdetés