Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Ritka tárgyakat, és szinte tökéletes állapotban fennmaradt érméket találtak Olaszországban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

HirdetésElképesztő, milyen kincseket adományoztak az emberek abban a reményben, hogy elnyerhetik az istenek tetszését. „Kivételes állapotban” találtak fogadalmi ajándékként használt ritka tárgyakat az olaszországi Toszkánában, az ünnepelt San Casciano dei Bagni etruszk fürdőben. A Krisztus előtti 4. században kialakult termálforrás-komplexumban dolgozó régészek fogadalmi felajánlásokból, érmékből és kőfaragványokból álló kincset fedeztek fel.

Fogadalmi felajánlások, érmék és a termékenység szimbólumai

A toszkánai lelőhelyen talált ritka ókori fogadalmi felajánlások mellett 3000 ősi érmét is találtak, amelyek közül a negyedik frissen verett és még mindig fényes – írja a CNN . Ezeket az aranyból, ezüstből, orichalcumból ( Az Orichalcum egy legendás fém, amelyet különböző ókori görög írások említenek. ) és bronzból készült érméket Augustus, a flavius ​​császárok, Traianus, Hadrianus és Marcus Aurelius uralkodásának idejére datálták. A legnagyobb fürdőben orichalcum érméket, az arany és réz értékes sárga ötvözetét, az ókori görögök és rómaiak által nagyra értékelt érméket találtak.

A toszkánai San Casciano már az ókorban is híres fürdőváros volt, ( A kép forrása: TOSCANA-TUSCANY )

A toszkán lelet a legnagyobb ősi valutaszállítmány, amelyet a Földközi-tenger termálforrásainál találtak. És szinte mindent, amit felfedeztek, szinte tökéletes állapotban találtak meg, beleértve az eredeti színeket is. Ez a kiváló állapot a víz kémiai tulajdonságainak és a medencék alján lévő iszaprétegek oxigénhiányának az eredménye.

“Még mindig csillogó barnák és csillogó sárgák – ilyen élénk színeket még soha egyetlen ásatási helyen sem találtak” – mondta Jacopo Tabolli régész, az ásatási projekt tudományos igazgatója és a Sienai Egyetem külföldiek etruszk professzora. Továbbá „csodának” minősítette.

Az aranyból, ezüstből, orikalkumból és bronzból készült érméket Augustus, a flavius császárok, Traianus, Hadrianus és Marcus Aurelius uralkodásának idejére datálják. ( A kép forrása: Emanuele Mariotti / SABAP-SI )

Találtak még egy bikafejet ábrázoló márványdomborművet, egy bronz puttót, öt bronz fogadalmi áldozatot, miniatűr lámpákat, egy bronz fóliaövet és más vallási felajánlásokat. És ezek a leletek valóban diadal érzést keltettek a régészek számára, akik az elmúlt három évben hat ásatási szezonban dolgoztak a helyszínen.

“Ami az egész Földközi -tengeren egyedülállóvá teszi ezt a helyszínt, az a kivételesen megőrzött állapot, és a [bizonyítékok] arról, hogy az orvosi melegvizes gyakorlatokat isteni oltalma alatt gyógyítónak tekintették… A megtalált tárgyak mennyisége és minősége is elképesztő. – tudtuk, hogy valami van odalent, de nem számítottunk ekkora meglepetésre” – mondta Tabolli.

Hirdetés


Az unicumnak nevezett bronzból készült anyaméh, amely egy másik utalás a termékenységre, az elmúlt két hét leletei közül az egyik legkiemelkedőbb volt. A római köztársaság végére és a Római Birodalom kezdetére datálják. Ezt a termékenységi istentiszteletet és fogadalmi ajándékozást a termálfürdőkben Olaszországban még 50 évvel ezelőtt is gyakorolták! A fogantatási nehézségekkel küzdő falusi asszonyok a termálforrásokhoz érkeztek abban a reményben, hogy a víz gyógyító ereje segít ellazulni a méhükben.

Az ókori termálfürdő feltárt romjai, ( A kép forrása:  MUNICIPALITY OF SAN CASCIANO DEI BAGNI / STRANOTIZIE )

A másik kiemelkedő felfedezés egy szent medence felszínén talált „lábnyomok” voltak, amelyeket ólomba és ezüstbe martak. Ezeket a különböző méretű lábnyomokat gyerekek, tinédzserek és felnőttek által hordott szandálokkal készítették. Itt találtak bikapatákat és emberi füleket is, amelyek Íziszhez és Szerapishoz kötődnek. A régészek azt feltételezik, hogy a fogadalmi felajánlás során  körbejárták a medencék kerületét, hogy jó egészséget és jó közérzetet kérjenek ezektől az istenektől.

Az etruszkok és a rómaiak: Hit a gyógyító termálfürdőkben

A fogadalmi felajánlásokat az etruszkokra datálták, akik a rómaiak elődei voltak ezen a vidéken. Sok kulturális gyakorlatot, köztük a termékenységgel, a halállal és az imádattal kapcsolatos szertartásokat, a többistenhívő rómaiak kölcsönözték az etruszkoktól. Az etruszkok a rómaiakat is „megtanították” a fürdőzés egészségügyi előnyeire és élvezetére. Az etruszkok kedvelték Toszkánának ezt a részét, mivel a víz gazdag kalcium-, magnézium-, klorid- és szulfátkoncentrációjából adódó gyógyító tulajdonságait. A rómaiak később a legtöbb etruszk termálforrás komplexumot nagyobbá és pazarabbá tették.

„A felfedezések sokat elárulnak Olaszország ősi közösségeiről, és elősegítik a kutatásainkat társadalmi, kulturális és vallási tájukon a forró víz szent természetével kapcsolatban” – mondta Tabolli.

A San Casciano dei Bagni fürdőkomplexum a rómaiak idején gazdag vallási szentélyévé és virágzó termálfürdővé váltFénykorában a természetes meleg gyógyvíztől pezsgő medencék vizuálisan sokrétűek voltak. A fürdő mind a négy oldalán lélegzetelállító tájak voltak, különböző magassággal és domborzattal, szökőkutakkal, oszlopsorokkal és vízi jellemzőkkel. Ez az oka annak, hogy a termálfürdő-turizmus továbbra is kulcsfontosságú iparága ennek a kis toszkán falunak.

Kutatásaikból Tabolli és munkatársai arra jutottak, hogy az ősi termálfürdők kórházi klinikaként is működtek. Ezek a „klinikák” vonzották a termékenységi problémákkal küzdőket, de azokat is, akik légzési problémákkal, ízületi fájdalmakkal és egyéb fájdalmakkal kapcsolatban kerestek segítséget. A gyógyulási folyamat után „személyes” fogadalmi felajánlásaikat az isteneknek adták örömmel, amelyek a faágaktól és a fenyőtobozoktól a drága fémből készült tárgyakig terjedtek.

Egy új falumúzeum fogja bemutatni ezeket a leleteket, és a régészek arra számítanak, hogy további kiegészítéseket fognak találni ehhez a burjánzó gyűjteményhez. “Remélem, hogy teljes egészében feltárom az alapító szentélyt. Máris felfedezhetünk egy pre-római réteget” – zárta gondolatait Tabolli.

Írta: Sahir Pandey

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?