Hirdetés


Hiperinfláció újra Magyarországon? Lehetséges volna?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 8 perc

Tudjuk, látjuk, tapasztaljuk, érezzük. Infláció van, nem is akármilyen. Hosszú évek óta tart a jólét, és ingyen pénz korszaka. A központi bankok elképesztő pénzteremtése, mennyiségi lazítása, monetáris politikája beérett… 

De miét nem volt eddig?

A 2008/09-es válság megoldására egyszerű módot választottak akkor. Az akkori vezetőknek ( a maiaknak sem ) nem volt gyomra felelősséget vállalni, és elviselni a majd rájuk zúduló népharagot, ezért gyors pénzteremtésbe kezdtek, és megmentettek minden bankot, multit a csődtől. Így közvetve az embereket is, legalábbis a többséget. Akik ez alatt az 1, 2 év alatt bukta a hitelét, vesztett jelentős összeget, bukta a megtakarítását, az ma már vagy nem él, vagy még ma is azt az időszakot nyögi ( több ismerősöm van így ). De bármennyire is fájdalmas ezt hallani, ennek nem így kellett volna történnie. Sajnos minden egészséges gazdaság velejárója a visszaesés, ezt el kell viselni, mint egy evolúciós folyamat, az életképtelen cégeknek el kell bukniuk, hogy teret engedjenek az életképeseknek. Nem a spekulációt kell táplálni, és kockázat vállalásra “kényszeríteni” az embereket, a fogyasztást irreálisan stimulálni, hanem a megtakarítást kell támogatni, az oktatást, és szakmai képzéseket kell fejleszteni. Az egészségügy tökéletes működésének biztosítása pedig, véleményem szerint evidens lenne egy országban, akármennyibe is kerül.

Felnőtt azonban egy generáció, aki hál istennek jólétben élt, és nem kellett túl sok válsággal, olyan igazi válsággal szembenéznie. A 2020-as COVID válság, amit így neveztek el, nem az volt. Maga a világjárvány lehetett volna kiváltó ok, de az azonnali reakciók miatt elkerültük azt. Az újabb pénzteremtés, ami az eddigieknél is elképzelhetetlenebb mértékben zajlott, a negatív kamatok, moratóriumok, helikopterpénzek, támogatások újra segítettek növekedési pályán tartani a világot. A tőzsde hatalmas bezuhanását, megdöbbentő, 1 hónap leforgása alatt visszafordították, és az elkövetkező 2 évben, rekord magasságba lökték. Ez mind jól hangzik, és az is volt, eddig…

Nos tehát láthatjuk, hogy a képlet egyszerű 🙂 Pénz, pénz, pénz, dolgozni, igazi értéket teremteni nem kell ( mert a  megfoghatatlan, semmire sem való digitális vagyonok, nem azok, ez elég vicces 🙂 ) elég spekulálni, home office-ba vonulni, online dolgozni. Oké, ez jó, ez szuper, végre szintet lépett a világ, hurrá!!… Nem, nem lépett. Kizárhatsz, kikerülhetsz sok mindent, de van amit nem. Amíg te otthon, “biztonságban” vészelted át a járványt, önkéntes karanténban blogoltál arról, hogy milyen nehéz ez, és majdnem depresszióba süllyedtél, a kamionosok, futárok, szemét szállítok, mentősök, tűzoltók, rendőrök…stb, dolgoztak, a konténer ( áruszállító ) és olaj szállító hajók szelték a tengereket, óceánokat, a benzinkutak, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, szinte sosem zártak be. Az élelmiszerboltokban, benzinkutakon az alkalmazottak igazából nem “voltak veszélyben” ( nem hivatkozhattak erre, hisz létszükséglet volt, hogy nyitva legyenek ) , de ha valaki nem vett fel maszkot, nekik kellet volna kidobni, mert ha nem, őket is megbüntették volna. Igen, a sarki kisboltos néninek, egy részeg, agresszív maszk nélküli férfit, akit még a rendőrök is gyakran elkerülnek. Nálunk, a polgármesteri hivatalban, tulajdonképpen megszűnt az ügyintézés, mert vészhelyzet volt. Ki volt írva, nincs ügyfélfogadás, mert vészhelyzet van. Oké megértem, deee csak kérdezem. A szemetedet elvitték akkor is? Ugye el. A szemét szállítóknak nem volt vészhelyzet. Haverom, aki kukás autón dolgozik, azt mondta, hogy kaptak pár új kesztyűt, leállás nem volt, ennyi volt a vészhelyzet.

 Kamionok várakoznak, A kép forrása: Drazen Nesic

Én pizza futár vagyok, és mi például ( főnökömék azonnal úgy döntöttek, segítsünk ahol tudunk ), egyetlen, ismétlem, egyetlen napra sem zártunk be, ingyen vittünk ételt több családnak, akik karanténban voltak. Csak felakasztottam a kerítésre, és indultam tovább. Nem, nem sajnálni kell ezért, hanem megérteni amit akarok ezzel mondani.

A 2008/09-től teremtett pénz szinte teljes mértékben spekulatív eszközökbe áramlott, árfolyamokat pumpált fel, értelmetlen beruházásokra ment el. Nem jutott el érdemben a fogyasztóhoz, a gazdagoknál, bankoknál, multiknál maradt. Nem alakult ki egyensúlyhiány a keresletben, kínálatban. Úgy is mondhatnám, hogy pont annyi pénzed volt, mint amennyiért vásárolni akartál, és azt el is tudtad költeni. A szegényebb társadalmi rétegekhez, ekkor még csak az olcsóbb, majd szinte ingyenes hitelek formájában jutott a pénztortából.

A 2020-as “válság” után következett 2 évben változott meg ez a folyamat. A leállások idején, az ingyen pénzek ( segélyek, támogatások ) most eljutottak közvetlenül a fogyasztóhoz, amit természetesen, nem megtakarítottak, hanem még válság idején is!! felelőtlenül elköltöttek haszontalan dolgokra, és mindezt természetesen online. Közben a korlátozások drasztikus módon lelassították, és olykor teljesen leállították az ellátási láncokat. A emberek jelentős nyereséghez jutottak a száguldó eszközárakból, amit a FED, az EKB és más központi bankok végeláthatatlan pénzpumpája táplált, és kialakult egy narratíva. Minek dolgozni, ha több pénzt kereshetek munka nélkül? Miközben extrém módon, a “világválság” idején, növekedésbe kapcsoltak a gazdaságok, nőttek a háztartások jövedelmei, pénzügyi vagyona, 2022-re gyakorlatilag korlátlan számú munkalehetőség van ( egyenlőre ), mégis kevesebben dolgoznak, és növekedni kezdtek a fogyasztói árak, az alapanyagok, termények ( réz, acél, olaj, búza, kukorica, kávé…stb ), szinte mindegyike hatalmasat drágult.

A magyarázat véleményem szerint, egyszerű. Több pénz lett teremtve, közben kevesebb értéket, árut hoztunk létre, és nem költöttünk fejlesztésre, legyintettünk a bányákra, földekre, hisz eddig is jöttek onnan a dolgok, hát majd jönnek azok eztán is. Nem, nem jönnek, ha nincs aki a földeken dolgozzon, de gépek sincsenek rá, ha nem megy le senki a bányába szénért ( Kínában a nyugdíjba vonult, akár 60-70 éves bányászokat “parancsolták” vissza munkába ) mert a fiatalok nem mennek le a bányába, miért is menne le. Jobb az okos telefonnal Faceboook-on idővonalazni, szelfizgetni, Instagramozni, Tik-Tok-ozni,  ( a lista jóval hosszabb is lehetne ). De zöld energiát akarunk, megfelelő alternatíva nélkül, ha pedig van ilyen, sokalljuk, és inkább nem költünk rá. Szó szerint túl sok pénzünk van, és azért nem dolgoztunk meg. Tudom, hogy te is dolgozol, de hidd el, hogy mesterséges pénzügyi környezetben tetted mindezt, míg eközben a vagyoni egyenlőtlenség is extrém módon sújtja a világot. Van olyan ország, ahol napi pár dollárért várják el ugyan azt az emberektől, amiért te egy órát sem lennél hajlandó dolgozni. Ha van megtakarításod ügyes vagy, ha nincs gratulálok! Volt több mint 10 éved erre. Az infláció növekedésével pedig a reálbérek csökkenni fognak, ami csökkenti majd az életszínvonalat.

Ki a hibás, kié a felelősség?

Ezért nem csak TE vagy a hibás, hanem a KÖZPONTI BANKOK is! Sőt elsősorban ők, mivel ők elvileg okosabbak nálunk, tehát ezt láthatták, láthatnák előre. Amiben extrém gyengék, az a felelősségvállalás, és a hosszú távú tervezés. Rövidtávon a drogos is jobban érzi magát, de ha leteszi a drogot, szenvedni fog, fájdalma lesz, és annak pozitív hatásai, amik hosszútávon jelentősen túlmutatnak, a rövidtávú mámor nyújtotta örömök “hasznosságán” , csak jóval később jelentkeznek. A központi bankok mindig a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldást választották, nagy valószínűséggel sokszor politikai nyomásra. Nem akartak rossz fiúnak feltűnni, de ennek most már muszáj véget vetni.  Régebben ez nem így volt, erre több példa volt már a történelemben. Magyarországon az egyik legjobb példa erre a Bokros-csomag ( 1995 ), ami életszínvonal eséssel járt, és természetesen népharagot váltott ki, de a kiigazítási csomag megmentette az ország fizetőképességét. Vannak akik szerint elkésett, felesleges terheket kiváltó intézkedés volt, de mások szerint mintaértékű. Nos én azt mondanám, hogy szükséges! Egy másik példa. Az Egyesült Államokat az 1970-es és 1980-as években súlyos infláció sújtotta, amikor Paul Volcker lett 1979-ben a FED elnöke. Nos ő is helyesen látta meg, hogy kizárólag a pénzkínálat csökkentésével, kamat emeléssel lehet megállítani az inflációt. Ezért elképesztő magasságba, a csúcson egészen 21,5 százalékra emelte az irányadó kamatlábat. Ez már elég volt, hogy terve sikerüljön, de az országnak, és világnak fájdalmas volt. Nem lett túl népszerű az átlagos munkások körében. Azt tudnod kell, hogy ha most is hasonló megoldással próbálkoznak majd, akkor egy ideig párhuzamosan lesznek magasak az árak, és magasak a kamatok, vagyis szörnyű érzésed lesz majd, de megnyugtatlak, csak ki kell tartani. Reméljük, hogy nem lesz hosszú folyamat.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A középkori udvari divat gyakran minden volt, csak kényelmes és praktikus nem. Kiválóan példázzák ezt a korszakról készült képeken gyakran látható hosszú orrú cipők, amelyekben járni is alig lehetett. 1366-ban V. Károly francia király kísérletet is tett eme eszement hóbort felszámolására és betiltotta az ilyesfajta cipők gyártását, azt remélve, hogy a készletek elapadásával a divat is átalakul – utólag azonban tudjuk, hogy törekvéseit kevés siker koronázta.

A közgazdaságban több irányzat is létezik, ezért ez sokszor szubjektív. Én annak a híve vagyok, hogy előbb-utóbb minden eszköznek a valós érékét kell beáraznia, hogy a gazdaság helyesen működjön. Vagyis olyan gazdasági fellendülésnek, ami mögött valós értékteremtés nincs, egyszer vége lesz. Ez a fájdalmas rész, ez pár évig is tarthat. Ez a recesszió. Ilyenkor növekszik a munkanélküliség, szegényednek el sokan, vesztenek vagyonokat, és növekszik a társadalmi feszültség, buknak el kormányok. Ez fog megtörténni most. Hacsak nem folytatódik tovább a pénzpumpa ( azonnal eredmény, hosszú fájdalom ), vagy nem kezdenek szigorításba ( azonnal fájdalom, hosszú eredmény ). Az infláció, rákényszeríti a központi bankokat, kormányokat, hogy szigorítsanak! Kiesnek majd a szuper, tökéletes, megmentő szerepből, ők lesznek a hibásak mindenért. De ez lesz a helyes, és így is van. Ők lesznek a hibásak a következő nehéz időszakért, de végre talán ez a generáció is megtanulja a leckét, és megerősödve jön ki majd ebből. Munka nélkül nem lehet a világot működtetni, nincs ingyen ebéd, legyél alázatosabb, és gondolkodj többet, erőltesd magad, nem kell mindent vakon elhinni, olvass és tanulj. Ezek a régi, “konzervatív” értékek sosem vesztenek az értékükből.

Inflációs ütem változása Magyarországon, az utóbbi pár évben

Lesz akkor hiperinfláció?

A Magyar Nemzeti Bank, a világon elsők között reagált a növekvő inflációra. Nagyon helyesen. Kamatemelési ciklusba kezdett.  A kormány természetesen nem örült ennek, és számtalan intézkedéssel próbálja, próbálta korlátozni az MNB, és bankok szigorítási mozgásterét ( kamatstop, moratórium ). Ez politika, ebből a szempontból érthető. Az Orbán-kormány választásokra készül, nem szeretné ha közvetlenül a választások előtt zuhanna az életszínvonal, mert ők is tudják, hogy párt hűség ide vagy oda, az emberi természet egyszerűen működik. Az éppen hatalmon lévő kormánynak köszönhetünk minden jót, de ő a hibás minden rosszért is. Legalábbis a jelenlegi kormány, már olyan régen van hatalmon, hogy az esetleges gazdasági visszaesés, recesszió, infláció növekedés kiváltó okaként, már nem tudja az elődjeit hibáztatni. A migráció probléma!, meg kell oldani, de az árak emelkedéséért, az sem használható kiváltó narratívaként. A járványnak reméljük lassan vége, az oltások működnek, ez sem lehet már kiváltó narratíva. A problémát mélyebben kell keresni, és csak szigorítással lehet kezelni.

Alapkamat változása Magyarországon, az utóbbi pár évben

Amennyiben az MNB tovább szigorít, és ezt nem torpedózza meg a kormány, és a jelentős központi bankok ( FED, EKB, Bank of England, Kínai Jegybank  ) is hajlandóak szigorítani, ha mozgási korlátozásokat megszüntetik, nem erőltetik tovább a védettségi igazolást, a szabad mozgás feltételeként, ha nem pumpálják tovább mesterségesen a tőzsdét, eszközöket, ha nem támogatják tovább az életképtelen “zombi” cégeket, ha csökkentik a felesleges munkakörök támogatását, és oda érkezik a segítség, ahol ténylegesen dolgoznak, értéket teremtenek, akkor van esély, hogy nem lesz hiperinfláció. Ja, és még valami. A váratlan események. Mint most például az ukrán-orosz konfliktus. Ha háború lesz, akkor minden megváltozik. Enne ellenére, a  véleményem szerint, szerencsés helyzetben vannak még mindig a kormányok, központi bankok. A fenti listából elég 2-őt, 3-at teljesíteni, és már meg is úszhatjuk a rosszabb helyzetet. Ha lesz súlyosan befolyásoló váratlan esemény, akkor a fenti listából mindet meg kell majd oldani a siker érdekében. Erre látok esélyt. Vagyis hiperinfláció nem lesz, de magas infláció egy ideig, igen! Erre kell most készülni, fontos, hogy hasznos dolgokra költsük el a pénzt, és ha tudunk, kezdjünk el végre megtakarítani.

Összefoglaló

A fent leírtakban szerepelnek előzmények, a jelenlegi helyzet, és az esetleges jövőbeni intézkedések. Az összefoglalóban pedig szeretnélek ismét megijeszteni. Szokták mondani az emberek, egy megcsalás után, egy szerettük eltűnése után, hogy csak az igazat szeretnék hallani. “Csak legyél őszinte, nem bántasz meg vele, tudni akarom!”…. Nos legyen. Kegyetlenül őszinte leszek veled:

Most egy ideig szar lesz! Az árak tovább fognak emelkedni. Akár 1 évig is. Kevesebb árut tudsz majd megvenni, ezért visszaesik a cégek forgalma, nyeresége. Idővel elküldenek majd ezért embereket a cégek, és nem lesz könnyű munkát találni. Bérfeszültségek lesznek. Kell majd a munka, de amit kínál a cég, az nem lesz elég, a magas árak miatt, de te akkor is elvállalod. Ha elvállalod, a cég nem megy csődben, de te újra csak egy rabszolga leszel, magadat nem mentetted ( csak vegzálni fogsz ) meg, csak a céget, hogy ingyen dolgozol neki. Ha nem vállalod el, éhen halsz a családoddal együtt, és a cégek is csődbe mennek. Ha jön ingyen pénz, az már semmire sem lesz elég, ha rengeteget küldenek, akkor nem áll le az infláció, akkor opció lehet a hiperinfláció. A hiperinfláció elképzeléshez pedig elég pár képet megnézned Németországról ( 1923 ), Magyarországról ( 1945/46 ), Jugoszláviából ( 1993/94 ), vagy Venezuelából ( 2019 ). Olyankor már csak egy megoldás marad, a teljes reset! Egy új pénz, új monetáris rendszer.

Szóval most nem lesz jobb ( véleményem szerint, erre 70% feletti az esély ), fogadd el. Túl sokáig éltél jól. Ha ismered ezt a mesét akkor tudod miről beszélek. A Tücsök és a Hangya. Mindenki tücsök volt eddig, és kevesen voltak a hangyák. Most hangyaként kell tovább élned, csendben, kitartóan, hogy idővel, ismét megszólalhasson a zene.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések