Hirdetés


Nem hittem volna, hogy a “Monk – A flúgos nyomozó”-t nézve ismerem meg Józef Piłsudski-t!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Több cikkben is megvicceltünk már titeket 🙂 Már “találtunk” afgán bankjegyet, amin Telly Savalas “szerepelt” ( Megdöbbentő ritkaság került elő! Hollywoodi színész portréja szerepel 1977-es afganisztáni bankjegyeken! ), és mi voltunk az elsők, ( és utolsók is 🙂 ) akik megszellőztettük ezt:  Emlék 200 Ft-os bankjegyet bocsát ki az MNB, volt és jelenlegi magyar labdarúgó-válogatott játékosok portréjával! Természetesen ezek csak vicces hasonlóságok, vagy ötletek, de úgy gondoljuk, néha ilyen is belefér. Az alábbit is ebbe a kategóriába sorolnám 🙂

Józef Piłsudski, a lengyel nemzeti hős, aki majdnem diktátor lett

Minden országnak vannak tisztelt, és elismert alakjai, nemzeti hősei ha úgy tetszik. A lengyeleknél Józef Piłsudski is ilyen. Józef Piłsudski ( 1867. december 5. – 1935. május 12. ) lengyel államférfi és katonai vezető volt, aki jelentős szerepet játszott Lengyelország történelmében az első világháború utáni időszakban. Piłsudski a cárista Oroszország elleni függetlenségi harcokban és a harmincéves hadifogság után vált ismertté. Fiatalon csatlakozott a lengyel szocialista mozgalomhoz, és számos politikai aktivitás miatt többször bebörtönözték. Az első világháború alatt, 1914-ben megpróbálta megszerezni Lengyelország függetlenségét a központi hatalmakkal folytatott együttműködés révén, de a terv kudarcba fulladt. Az orosz forradalom és az azt követő polgárháború során Piłsudski katonai vezetőként kialakította saját független lengyel erőit, az ún. “kék hadsereget”. 1918 novemberében kikiáltotta a második lengyel köztársaságot, és röviddel ezután a hadszíntéren is harcolt, hogy megszilárdítsa az ország függetlenségét.

Piłsudski a puccs alatt, a varsói Poniatowski hídon. ( 1926 június ) Balról jobbra: ppłk Kazimierz Stamirowski , por. Marian Żebrowski , Gustaw Orlicz-Dreszer , Józef Piłsudski, mjr Włodzimierz Jaroszewicz, por. Michael Galinski ( A kép forrása: de.m.wikipedia.org )

1920-ban Piłsudski vezetésével a lengyelek győzelmet arattak a Varsói csatában a bolsevik csapatok felett, amely kulcsszerepet játszott a Lengyelország függetlenségének kivívásában. Piłsudski ezután a köztársaság elnökévé választotta magát, majd 1926-ban egy katonai puccs során hatalomra került, és autoriter rendszert vezetett be. A lengyel vezető azonban élesen ellenállt mind a nácizmusnak, mind a szovjet kommunizmusnak. 1935. május 12-én Varsóban halt meg. Piłsudski halála után Lengyelország politikai rendszere változott, és az ország visszatért a demokratikus kormányzáshoz. Öröksége mégis szorosan kapcsolódik a lengyel nemzeti identitáshoz és az ország függetlenségének kivívásához. A második világháború alatt a németek és a szovjetek megszállták Lengyelországot, és Piłsudski halála után az ország sorsa tragikusan alakult. Piłsudski egész életében próbált megfelelni hazája függetlenségi vágyainak a XX. század elején, miközben az európai történelem viharai körülvették őt. Bár sokan kritizálták is, senki sem kételkedett politikájának helyességében. Ezt támasztja alá az is, hogy a későbbi kormányok tovább folytatták az általa kezdeményezett politikai irányvonalat. Halála után még inkább tisztelet övezte személyét. Életében sokan nacionalistának és diktatúra hívének tartották, ám végül mindenki elismerte igazi hazafiasságát, szeretetét a hazája iránt, valamint az államteremtő tevékenysége helyességét.

Nos, egy biztos, számtalan érmére, és bankjegyre rákerült a portréja. Ezek közül nézzünk meg egyet, egy érmét. 1934-től, 1939-ig verték az ezüst ( .750 ) 10 Złotych-t. Ez forgalmi érme volt, de 1934-ben vertek egy emlék 10 Złotych-t, az másképp nézett ki az előlapi oldalon. De most egyáltalán nem ez a lényeg, hanem maga a portré. Az mindkét esetben ugyan az, Stanisław Kazimierz Ostrowski szobrász munkája. Íme egy 1935-ös évjáratú darab.

10 złotych, 1935 ( A kép forrása: wcn.pl )

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A reneszánszkori Velencében egy erőszakot tévőnek kétféle büntetési lehetőséget kínáltak. Az első szerint börtönbe mehetett, és büntetést kellett volna fizetnie, a másik szerint feleségül kellett vennie a megerőszakolt nőt. A férfik általában a  házasságot választották.

Piłsudski ezen a portrén, elég markánsul néz ki, talán egy kicsit “vastagabb” is az arca, mint amilyen az valójában volt. Íme:

Józef Piłsudski ( A kép forrása:  muzeumpilsudskiblog.pl )

Semmiképpen sem szeretném lekicsinyíteni azt az elismerést, és tiszteletet amit a lengyelek éreznek iránta, és megsérteni sem szeretnék senkit. Azonban a minap éppen a Monk – A flúgos nyomozó-t néztük a barátaimmal, és egyszer csak beugrott egy arc, az pedig Piłsudski arca volt. Őt magát akkor még nem ismertem, de emlékeztem az érmékre ( bankjegyek nem ugrottak be, azt később tudtam meg, hogy azokon is láthatjuk ), amiken szerepel. De miért is ugrott be az arcképe, és ezek az érmék? Nos azért, mert volt valaki a fent említett sorozatban, aki nagyon hasonlított rá. Ő pedig nem volt más, mint Leland Stottlemeyer ( a sorozatbeli neve ) százados, akit az amerikai színész, Ted Levine személyesít meg. Levin-re rákeresve is meglepődtem, hisz akkor esett le, hogy ő volt a A bárányok hallgatnak című filmben a sorozatgyilkos, Buffalo Bill-is. Íme:

Szóval próbáltam keresni megfelelő szögből képet Levin-ről, és egymás mellé illesztettem Piłsudski portréjával. Íme a végeredmény:

Jó, jó tudom, azért nem olyanok mintha ikrek lennének, de szerény véleményem szerint, igenis van hasonlóság, és ezt elsősorban akkor láthatjuk, ha oda illesszük közéjük magát az érmét is. Ezt pedig itt láthatjátok:

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések