Hirdetés


Megdöbbentő ritkaság került elő! Hollywoodi színész portréja szerepel 1977-es afganisztáni bankjegyeken!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Aristotelis “Telly” Savalas, vagyis Telly Savalas, egy híres görög származású,  Oscar-díjra jelölt és Emmy-díjas amerikai színész, énekes. A legtöbben csak Kojak-ként ismerik, nyalókával a kezében. Azonban természetesen NEM ő van az eredeti bankjegyeken. De a hasonlóság, szerintem elég látványos 🙂

Telly Savalas

Mohammad Daoud Khan 1973. július 17-én megdöntötte Zahir Mohammad Shah monarchiáját, és köztársasággá alakította Afganisztánt, és lett az ország első elnöke. Zahir Shah király unokatestvére és sógora volt. Hatalomra kerülve csökkentette Afganisztán Szovjetuniótól való függőségét, azonban az országot erős kézzel, autokratikus egypártrendszert kiépítve vezette. Társadalmi és gazdasági reformjai sikeresek voltak, külpolitikája azonban feszült kapcsolatokhoz vezetett a szomszédos országokkal.

Mohammad Daoud Khan


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. Talán a művész így próbálta meg ábrázolni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Miután átvette a hatalmat, Mohammad Daoud Khan arcképe megjelent az 1977-es kiadású különböző címletű afganisztáni bankjegyeken. 1978. április 27-én egy szovjet puccsban vetett véget elnöki hatalmának ( leváltották, majd meggyilkolták ), amelyet után a Nur Mohammad Taraki vezette kommunista kormányt jutott hatalomra. Íme egy 1000 afganis bankjegy, Mohammad Daoud Khan portrájával.

Itt pedig a Telly Savalas-os bankjegyet láthatjátok, amit én “szerkesztettem” 🙂

Mielőtt megköveznétek ezért a kis “színjátékért”, szeretném elmondani, hogy Telly Savalas az egyik kedvenc színészem. A karakterek amiket megformált, sok esetben olyanok voltak, akikre én is szívesen hasonlítottam volna. A kedvencek közül is az egyik kedvencem, “Bazi Joe” karaktere a Kelly hősei háborús vígjátékból, vagy a “Guffy” karakter A Halál 50 órája című háborús filmből. Ha igaz amiket írnak róla, akkor Telly pedig csak röhögött volna egy ilyen poénon, hisz az igazi életben is nagyon laza, kényelmes, bulis, vicces férfi hírében állt. Barátai nagyon szerették, igazi életművésznek tartották.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések