Hirdetés


Lenin-nek, az édesanyja mellett a helye, de vannak akik szerint “maradnia” kell! Az oroszok megosztottak Lenin újratemetésével kapcsolatban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Moszkva, 2024. január 21., vasárnap ( MTI ) – Eljött az ideje, hogy teljesítsék Vlagyimir Iljics Lenin akaratát és az anyja mellé temessék – vélekedett vasárnapi Telegram-bejegyzésében Leonyid Szluckij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt ( LDPR ) elnökjelöltje és frakcióvezetője.

Szluckij a bolsevik forradalom vezetője halálának 100. évfordulóján osztotta meg álláspontját a kérdésben. Vlagyimir Uljanov ( Lenin ) bebalzsamozott holtteste a mai napig a moszkvai Vörös téren lévő mauzóleumban, üvegkoporsóban található, az anyja ( születési nevén: Marija Alekszandrovna Blank ) pedig a szentpétervári Volkovkai ortodox temetőben nyugszik. Szluckij emlékeztetett rá, hogy maga Lenin is azt akarta, hogy édesanyja mellé temessék el. “Úgy vélem, eljött az ideje, hogy teljesítsük a forradalmár akaratát” – írta a politikus, akinek pártja – melyet 2022-es haláláig Vlagyimir Zsirinovszkij vezetett – az elnevezése ellenére konzervatív politikai irányvonalat képvisel. Szluckij úgy vélekedett, hogy az elhunytak nyugalomba helyezése fontos rítus a keresztények és a civilizált emberek számára. Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái parlamenten kívüli párt központi bizottságának elnöke és elnökjelölt-aspiráns a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: követelni fogja az orosz parlament alsóházától, hogy Szluckijt a Lenin eltemetésére vonatkozó javaslata miatt fosszák meg képviselői mandátumától. “A párt a házelnöknek címezve követelni fogja, hogy Szluckij képviselőt fosszák meg mandátumától a Lenin újratemetésére vonatkozó megosztó javaslatával kapcsolatban. Az ilyen kijelentések ellentmondanak a társadalmi konszolidáció kurzusának a különleges hadművelet időszakában, ő egy felelőtlen politikus, és végleg el kellene veszítenie az orosz parlamenti képviselői státusát. A kérdést, hogy hol nyugodjon Lenin, már régen eldöntötték, többek között Vlagyimir Iljics rokonai” – mondta Malinkovics.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

I. Ibrahim ( 1640 – és 1648 között uralkodott )  vagy más néven "Őrült Ibrahim" oszmán szultán kegyetlen, kapzsi és költekező hírében állt, Egy nap elrendelte, hogy  280 ágyasát fojtsák bele a Boszporuszba, miután egyikük hűtlenségéről szóló pletykák kezdtek el terjedni. Bár vannak történészek akik ezt nem tekintik bizonyítottnak, hisz feltételezik, hogy ebben az esetben már Köszem szultána, a szultán édesanyja, aki a háttérből tartotta a kezében a főhatalmat, közbeavatkozott volna. De mások ezt nem így gondolják. A szultán ismert kegyetlensége, az egyébként is gyakori kivégzések, feltételezik az eset hitelességét. Két ágyast hagyott életben, az egyik Turhan Hidiche volt, aki korábban fiút ( Mehmed, később IV. Mehmed szultán, aki apja halála után, 1648 – és 1687 között uralkodott ) szült a szultánnak, és később az oszmán történelem legbefolyásosabb női alakjai közé küzdötte fel magát, és vele ért véget a nők szultanátusa. Illetve korabeli elbeszélésekből, arra lehet következtetni, hogy még egy lány maradt életben, akinek a zsákját nem kötötték meg elég szorosan, és  egy francia hajó húzta ki a vízből.

Lenin mauzóleuma ( A kép forrása:  Flickr as Lenin’s mausoleum 2. )

Mivel Malinkovics pártja nem rendelkezik parlamenti frakcióval, a politikus elnökjelölti bejegyzése Szluckijtól eltérően nem automatikus. A szavazólapra való felkerüléséhez a hónap végéig 100 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie. Az orosz parlamentben a második legnagyobb frakcióval rendelkező politikai erő, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja képviselői a centenárium alkalmából megkoszorúzták a mauzóleumot. Az eseményen jelen volt Nyikolaj Haritonov, a párt elnökjelöltje. “Lenin egy másik világba távozott, de örökre az emberiséggel maradt, ahol a Föld bolygón először próbált meg egy új világot építeni… amelyben a munka uralkodik, nem a tőke” – hangoztatta Gennagyij Zjuganov pártelnök a megemlékezést követően. Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ ( VCIOM ) minapi felmérése szerint az orosz állampolgároknak csak a 30 százaléka véli úgy, hogy Lenint mihamarabb el kellene temetni egy temetőbe. További 27 százalék szintén az elhantolás mellett van, de ezt csak akkor tartja majd esedékesnek, ha eltávozik az élők sorából az a nemzedék, amely nagyra becsüli a politikust. 33 százalék szerint a forradalmár földi maradványainak továbbra is a mauzóleumban a helye. Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át – március 15-én, 16-án és 17-én – tartják majd.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések