Hirdetés


A spekulánsok szerint vége a “válságnak”, de csak akkor lesz tényleg vége, ha a FED is azt mondja! De még nem mondja!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

A héten minden úgy történt ahogy azt általában megjósoltuk. Az izraeli hadsereg érvényesíti erőfölényét, kettévágta Gáza területét, és egyenlőre sikeresen számolja fel a Hamász ellenállást. A szomszédos országok egyenlőre “csendben” vannak, érdemben eddig senki sem avatkozott be a konfliktusba. Olajárrobbanás olyannyira nincs, hogy inkább jelentős esésről beszélhetünk az olaj esetén. Az arany és ezüst ára nem esett nagyon, de nem is emelkedett tovább. A tőzsdék egész héten emelkedtek,  volt néhány rövid szorítás, és ahogy jósoltuk a múlt heti pénteki vételek, és hét eleji vételek tökéletesen működtek, és nyereségesen sikerült zárni őket.

Jerome Hayden Powell amerikai bankár, aki 2018. február 5. óta a Federal Reserve System, az amerikai jegybank elnöke ( A kép forrása: flickr.com )

Ez történt a héten

Az emelkedés mértékét sokallom kicsit, hisz azért olyannyira nem változott semmi, hogy átforduljunk extrém optimizmusba, pedig úgy érzem, a végén még ez is megtörténik. A héten volt FOMC ( Federal Open Market Committee ) ülés, ahol a FED nem változtatott az irányadó kamaton. Vagyis még nem kezdte el csökkenteni, de nem zárja ki az esetleges tovább emelést. Jerome Powell pedig elmondta, hogy még mindig “túl” erős az amerikai gazdaság, de talán már vannak repedések, ( ekkor esett a tőzsde ), de a puha landolás egyre valószínűbb ( ekkor kezdett emelkedni még jobban ). Véleményem szerint ez elég újabb katalizátor volt a további emelkedéshez. Ahogy már többször említettem, ez a tőzsde már soha nem fog összeomlani. Ez gyakorlatilag lehetetlen. Egyfajta örök bikapiac van, és lesz, csak nagyobb visszahúzások lehetségesek. Na ez már idén is meg volt. Ennyi volt a “válság”. Legalábbis a piac ezt árazta a múlt héten ( is ), és erre számítottam én is. Ezért a vételek működtek. Egyenlőre működött a kínai piacon megfigyelt fordulópont is, ez támogatta az amerikai, és európai emelkedést is. Ez azonban csak addig lesz így, amíg ismét nem jön rossz hír, valamelyik nagyobb ingatlanszektorbeli szereplőről.

A fent grafikonon a múlt heti mozgást, és “döntéseinket láthatjátok” ( SP500 ), ezen mutatjuk be, de körülbelül minden tőzsdén ugyan ez történt.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1849-ben dobták piacra az Amerikai Egyesült Államokban a Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű gyógyszert, melyet nagyon hatásosnak tartottak a síró csecsemők lenyugtatására, illetve a fogzó kicsik csillapítására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban széles körben reklámozott szer morfint tartalmazott, és egészen 1930-ig forgalmazták. 

Mi lesz jövő héten?

Én  ismét átállok a “sötét oldalra”, vagyis shortolni fogom a tőzsdét, és venni az olajat! Miért? A múlt heti emelkedést, véleményem szerint spekulánsok hajtották, és a jó öreg rövid szorítás. Komolyabb befektetők, még mindig adatokra várnak. Az igaz ugyan, hogy ciklus váltás lesz, vagyis hamarosan újra ömlik majd a pénz, de azt is tudni kell, hogy ettől függetlenül strukturálisan továbbra sincs megoldva semmi. Vagyis ha ez a birkaként irányított embertömeg esetleg rossz irányba mozdul ( például Banglades ahol a munkások megelégelték, hogy pár dollárért dolgoznak a milliárdos cégeknek, és fellázadtak ) vagy a majd újra osztogatni kezdett ingyen pénz kevés lesz, a másik embercsoportnak, azoknak akik továbbra sem akarnak dolgozni, hanem csak home office-ban semmit csinálva irreális fizetéseket kapni, akkor a fogyasztás nem fog felpörögni, és “idén tényleg nem lesz karácsony”. Ez esetben pedig, veszteségbe fordulnak a cégek, vagyis tényleges válság alakulhat ki, persze csak rövid ideig 🙂

Ennek már vannak jelei. A mostani gyorsjelentések már nem voltak olyan jók, de a legnagyobb kockázat, hogy az előrejelzések sem voltak olyan biztatóak. A háborúk ha nem eszkalálódnak, senkit sem érdekelnek, és semmit sem befolyásolnak. Bár nem ezt mondják az elemzők, de akkor is így van. A háborúk miatt, nem fog történni semmi érdemleges, csak hirtelen “pánikrohamokat” tudok elképzelni. Nos pont erre számítok az olajnál. Ha “válságot” várunk, akkor esnie kellene az olajnak, hisz nem lesz rá szükség. De az ő esetében azt is tudjuk, hogy bármikor “mesterségesen” mozgathatják az árát. Ráadásul az izraeli-palesztin ( Hamász ) háború utáni emelkedésre, nagyobb eséssel reagált, ami véleményem szerint, tökéletes vételi lehetőség, szóval venni fogjuk. Váratlan háborús hír ellen, az olaj vétel a tuti 🙂 Egyfajta fedezet lesz az olaj pozíció, hisz ha “minden rendben” akkor neki is emelkednie kell, de ha “jaj mi lesz most” lesz 🙂 , ( és itt most inkább a geopolitikai kockázatokra gondolok ) akkor a tőzsdék esni fognak, az olaj pedig emelkedni. Szóval a jövő heti portfóliónk: tőzsde eladás, olaj vétel, arany és ezüst tartás, vagy óvatos eladás. Bár a befektetők tudják, hogy vége van a válságnak, ezt Jerome Powell, vagyis a FED még nem mondta ki, vagyis akkor még nincs vége. Mert csak akkor lesz vége, ha ezt a FED bejelenti, ha ők így döntenek!

Ja, és “grátiszként” Bitcoin, és Ehereum eladás lesz a “menü”. Miért? Mert rohadtul idegesít, hogy egy kézzel meg nem fogható semmit vesznek az emberek, hogy csökkentsék a kockázatokat. Érted? Nem kézzel fogható, nincs mögötte semmi, nem védi semmi, és mégis biztonságos? Egyetlen felbecsülhetetlen értéke van, amit én is annak tartok, az pedig az az, hogy a központi kormányok, bankok, országok, nem rendelkeznek felette, kvázi rendszeren kívüli “rendszerről” beszélhetünk. Bár egy nap pont ez lesz a veszte is….hisz vagy úgy működhet majd csak tovább ahogy megengedik, vagy sehogy….

Kiegészítés ( 2023. november 06. ): Megjelent egy cikk a portfolio.hu oldalon, amiben Mike Wilson, a Morgan Stanley vezető részvénystratégája közel hasonló véleményt fogalmaz meg a fenti elemzésünkkel. Íme:  Figyelmeztet a stratéga: nem fog sokáig tartani az öröm a tőzsdéken

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések