Hirdetés


Minden eddiginél részletesebb virtuálisan bejárható digitális modell készült, az ókori Rómáról!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Nemrégiben látott napvilágot Dr. Bernard Frischer régész munkái alapján készült ROME REBORN 4.0, az ókori Róma digitális modellje. A Flyover Zone által kiadott modell az ókori Róma teljes városának rekonstrukcióját kínálja tudományos tanulmányok és virtuális turizmus céljából. A Rome Reborn madártávlatból jeleníti meg a teljes digitális modellt, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy virtuálisan bebarangolják be a történelmi területeket, miközben 43 emlékműről, templomról, építményről és helyszínről szóló szakértői narrációkat hallgatnak. A Yorescape nevű mobil- és webalkalmazás lehetőséget biztosít a tanároknak, hogy virtuális túrákat szervezzenek diákjaiknak, melyeken keresztül felfedezhetik a Római Birodalom ókori fővárosának örökségi helyszíneit. Emellett az alkalmazás használható azok számára is, akik kényelmesen a foteljükből szeretnének utazni és felfedezni ezeket a történelmi helyszíneket.

1996 óta, Dr. Frischer vezetésével készült városi modell legújabb változata a Rome Reborn 4.0. A Rome Reborn projekt kezdetektől fogva egy globális együttműködési kezdeményezés, amely összehozza a római régészet, a számítógépes grafika és a virtuális valóság tervezőinek szakértőit. A korábbi verziók magukba foglalták az 1.0-t ( 2007 ), a 2.0-t ( 2008 ) és a 3.0-t ( 2018 ). Ezeknek a korábbi változatoknak a videófilmjeit milliók nézték meg világszerte. A Rome Reborn 4.0 hasonlóan a korábbi verziókhoz az i.sz. 320-ban ábrázolja a várost, azon a ponton, amikor a fővárost Konstantinápolyba költöztették.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A 14. századi Angliában a futball még egy szabályok nélküli, kegyetlen, játéknak nem igazán nevezhető időtöltés volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

A Flyover Zone szerint „Az ókori Róma városi tájának ez a rekonstrukciója megfelel a tudományos pontosságnak a rendelkezésre álló, de töredékes történelmi bizonyítékok alapján. Amint a bizonyítékok új megállapításai és értelmezései jelennek meg, a Flyover Zone csapata folyamatosan frissíti a Rome Rebornt, hogy biztosítsa a város megbízható és átfogó vizualizációját.” Dr. Frischer kifejtette: „A Róma újjászületése 4.0 a kultúrtörténet kutatására és digitális eszközökkel való életre keltésére irányuló huszonhét éves nemzetközi együttműködés csúcspontja.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések