Hirdetés


Régészek 100 000 darabos ősi érme leletet találtak Japán középső részén!


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

A régészek egy 100 000 darabos ősi érmét tartalmazó leletet találtak a Japán középső részén fekvő Gunma prefektúrában, Maebashiban november 3-án – jelentette az Asahi Shimbun című országos lap Maebashi önkormányzati tisztviselőire hivatkozva.

A lelet ( A kép forrása:  Maebashi város önkormányzata )


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Az érméket egy olyan területen találták meg, ahol egy cég gyár építését tervezte – jelentette Asahi Shimbun. A régészek felásták a területet – amely 1,96 láb magas és 3,2 láb széles volt – és 1060 köteg érmét találtak, amelyek mindegyike 100 darabot tartalmazott a jelentés szerint. Az érméket szalmakötéllel kötegelték. Az ásatási helyszínről közzétett fotókon több száz szürke, kerek tárgy és egy nagy lyuk látható a földben. Számos más ereklyét is találtak az ásatási helyszínen.

A régészek úgy találták, hogy az érmék egy része Kínából származik, és mintegy 2000 évesek. A jelentés szerint 334 érmét vizsgáltak meg, és megállapították, hogy az érmék legalább 44 különböző évből származnak. A legrégebbi vizsgált érme egy Ban Liang volt – egy bronzérme, amely a Kínai Birodalomhoz nyúlik vissza, Kr.e. 175-ben –, a legújabb pedig 1256-ból származik. A legrégebbi talált érmére a “Ban” és a “Liang” szavakat gravírozták. A szakértők szerint, ezeket az érméket a viharos Kamakura-korszakban ( 1185-1333 ) rejtették el. Bár ritkák az ilyen méretű érme leletek, azonban az elmúlt években megnövekedett Japánban a régészeti ásatások száma, amelyek során megnövekedett a talált régi érmék száma is – közölték tisztviselők.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések