Hirdetés


A díj, és aukció, amiről lemaradtam, és lehet te is, pedig bővelkedett történelmi pillanatokban!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A Heritage Auctions oldalát nézegettem, amikor találtam egy oldalt, ahol a legmagasabb áron eladott tételeket gyűjtik össze. Szép kis lista 🙂 Nos ott láttam, hogy egy 2022-es aukción eladott Nobel-békedíj medál ( érem ) van az első helyen. Szóval sajnos erről a hírről is lemaradtam anno, ez pótolnám most.

Aktuálisnak, “aktuális”, még most is, mivel mint ahogy írtam, ez a valaha volt legdrágábban eladott Heritage Auctions tétel, vagyis ilyen formán nem csak a tényleges aukció napján, vagy környékén van hírértéke. Egyébként ez a tétel 2022. június 20.-án lett értékesítve, a leütési ára pedig  103 500 000 dollár volt.  Ez mostani árfolyamon kb 37 milliárd Ft. A tétel a 2021-ben oda ítélt  Nobel-békedíj ( az egyik medál ) volt, amelyet Dmitrij Muratov orosz újságíró, a 2021 márciusában bezárt Novaja Gazeta című független orosz lap volt főszerkesztője ajánlott fel árverésre. Muratov, az árverésesen befolyt teljes összeget az orosz-ukrán háború miatt az otthonukat elhagyó gyerekek támogatására ajánlotta fel. Muratov egyébként a korábban már a díjjal járó 500 ezer dollár készpénzt is felajánlotta jótékony célra. Azt mondta: az adomány célja, hogy esélyt adjon a menekült gyerekeknek a jövőre.

A 2021-es Nobel-békedíjat 2 újságíró, Maria Ressa fülöp-szigeteki és a fentebb említett Dimitrij Andrejevics Muratov orosz újságírók kapták megosztva. A díjat odaítélő bizottság indoklása szerint “a szólásszabadság fenntartásáért tett erőfeszítéseik érdekében, mely a demokrácia és a tartós béke egyik előfeltétele”. és bátor harcukért a Fülöp-szigeteken és Oroszországban. A bizottság fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ők ketten kapják a díjat, ám párosuk képviseli mindazokat az újságírókat, akik éljenek bár a világ bármely szegletében, fellépnek a demokrácia és a sajtószabadság védelmében az egyre ellenségesebb körülmények között is.

Ressa korábban azt nyilatkozta hogy hazájában olyan a helyzet, mintha Demoklész kardja lebegne a feje felett, mert a Fülöp-szigeteken ugyan megvannak a szólásszabadságot “biztosító” törvények, de a “bizonyos” témákról szóló riportokat az újságírók csak saját felelősségükre publikálhatják. Muratov pedig úgy fogalmazott, hogy a demokrácia Oroszországban is „rehabilitációra szorul”. A Nobel-békedíjról itt olvashatsz részletesen: Nobel-békedíj

Íme a díjátadó ünnepség:

Ha pedig még nem láttál még ilyen aukciót “élőben” nézd meg az alábbi videót. A videó közepétől indul igazán az érdekes rész, ahol láthatod, ahogy mennek fel a licitek, 100 millió dollár főlé!!

Az aukció tulajdonképpen jótékonysági aukció volt, vagyis a rendkívül magas, rekord licit, nagy valószínűséggel ennek tudható be, mindazonáltal, hivatalosan is, ez a tétel tartja innentől a rekordot.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Vladimir Pravik volt az egyik első tűzoltó, aki 1986. április 26-án elérte a csernobili atomerőművet. A sugárzás olyan erős volt, hogy a szeme színét barnáról kékre változtatta. A radioaktív katasztrófa első reagálóinak többségéhez hasonlóan Vladimir 15 nappal később meghalt súlyos sugármérgezésben.

A teljes tételfotózás pedig így nézett ki:

Egyébként maga az, hogy Nobel-békedíjat árvereznek el, nem az első eset. Azonban ilyen jellegű felajánlás még nem volt. Nehéz őket “numizmtikai kategóriába” sorolni, azonban történelmi jelentőségük, a történelemben betöltött szerepük, rendkívül ritkává teszi őket. A Nobel intézet először engedélyezte, ezt a fajta eladást. Olav Njølstad igazgató az árverés előtt elmondta, hogy „A humanitárius nagylelkű cselekedet nagyon is Alfred Nobel szellemiségéhez igazodik. A tervezett eladás tehát a Norvég Nobel-bizottság teljes jóváhagyásával történk.”

2017-ben a Morton & Eden angol aukciósház ajánlotta fel az 1944-ben George Charles de Hesney vegyésznek odaítélt arany Nobel-díjat. A becslések szerint 120 000 GBP ( körülbelül 140 000 euró ) lett volna az eladási ár, azonban az aukciós katalógus szerint  végül nem adták el.

2018-ban a Heritage az eddigi legrégebbi Nobel-díjat ajánlotta fel aukcióra, mégpedig azt, amelyet 1902-ben Theodor Mommsen német klasszika-tudósnak ítéltek oda műveinek irodalmi minőségéért. Ez az érem és hitelessége azonban botrány tárgyává vált, melynek során a Heritage bebizonyította, mennyire fontos a megfelelő kutatás és a körültekintés megőrzése. Mert bár valószínűleg nem Mommsen medálja volt, de nem volt hamisítvány sem.

A “Muratov aukció” előtti legdrágább Nobel-békedíj érmet a Christie’s adta el 2014-ben 4,76 millió dollárért ( kb. 4,5 millió euróért ). Ezt az orvosi és élettani Nobel-békedíj címén, James Watsonnak ítélték oda 1962-ben a DNS-szerkezet felfedezésében való részvételéért.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések