Hirdetés


Miért “Ottomán”, és miért ” Oszmán” az egykori török birodalom?


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Az ottomán és az oszmán kifejezések gyakran ugyanarra a birodalomra utalnak, mégpedig az Oszmán Birodalomra. Az Oszmán Birodalom az egykori török birodalom, amely a 14. századtól a 20. század elejéig létezett. Az “oszmán” és “ottomán” szavak között nincs lényegi jelentésbeli különbség, mindkettő ugyanarra a történelmi és politikai entitásra utal.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

 Hagia Szophia, Isztambul,Törökország, 2017 ( A kép forrása: @Pc7, wallhere.com )

Az elnevezés különböző időszakokban és nyelveken változhatott. Az “oszmán” kifejezést például a török nyelven “Osmanlı” vagy “Osmanlı İmparatorluğu” formájában használták. Az “ottomán” szó gyakran más nyelveken, például az angolban, a francia­ban vagy a németben jelent meg, és egyes esetekben az adott nyelv sajátos hangzásának vagy nyelvtani szabályainak következményeként alakult ki. Összefoglalva, mindkét kifejezés azonos történelmi időszakot és birodalmat jelöl, tehát az Oszmán Birodalmat.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések