Ugye tudod, hogy az érme, nem ugyanaz, mint az érem? Mi is a különbség?

Ugye tudod, hogy az érme, nem ugyanaz, mint az érem? Mi is a különbség?
 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

IX. Gergely pápa a macskákat az ördögimádathoz társította. Ezután egész Európában tömegesen irtották ezeket az állatokat. A macskák hiánya aztán magával vonta a patkányok tömeges elszaporodását, amelyek nagyban hozzájárultak a pestis elterjedéséhez. A 14. századi nagy pestisjárványban a becslések szerint Európa lakosságának 30-60% meghalt, kb. 75-200 millió ember.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: < 1 perc

Az “érme” és “érem” kifejezések különböző jelentéssel bíró, egymással fel nem cserélhető fogalmak. Ezt fogjuk most tisztázni. 

Az egyszerűség kedvéért, a magyarországi definiciót mutatnám be, de természetesen bárhol máshol is ugyan ez a helyzet:

Magyarországon kizárólag a jegybank jogosult a törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy- és érmekibocsátásra, ideértve az emlékbankjegyet és emlékérmét is.

A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét, külső jegyeit, bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki. Az MNB által meghatározott, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása a Magyar Pénzverő Zrt. feladata – áll a közleményben.

Vagyis:

Érme: A (pénz)érme a törvényes fizetőeszköz, amelynek jellemző és fő tulajdonságai a névérték, a kibocsátás éve és a kibocsátó.

Érem: Ezzel szemben az (emlék)érem, az adott ország fontosabb történelmi eseményét, személyiségét, uralkodóját ( egyéb ) bemutató megemlékezés tárgyi formája. Ugyan kinézetre hasonló lehet az érméhez, ám az nem számít törvényes fizetőeszköznek. ( Csak abban az esetben, ha  a Magyar Pénzverő Zrt. bocsátja ki! ), Kibocsátója egy tetszőleges intézmény vagy magánszemély is lehet. Az érem mind pénzverési, mind öntési technikával készülhet. Érem, elsősorban emlékérem formában készül, de készülnek dísztárgyként, és önálló művészeti alkotásként is.

Hirdetés

No de mivel  lassan kezdek én is összezavarodni ( már megint 🙂 ), és nehogy rosszul definiáljak vmit, segítséget kértem megint egy videó formájában. Íme:

További hasznos videót találhattok, ezen a csatornán: >>>>> EzüstHordó

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Numizmatika fogalma, rövid története

A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed >>>

A Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatai, megalakulásának rövid története

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. Elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása, de kiemelt céljai között szerepel >>>

Premonetáris valuták a világból! ( kagylók, töltények, sórudak, fából készült sertés…stb )

Bemutatok nektek egy látványos úgynevezett "premonetáris valuta", fényképes listát. Ez most nem egy cikk, hanem inkább egy kis ízelítő arról, amiről, >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?