Hirdetés


Ugye tudod, hogy az érme, nem ugyanaz, mint az érem? Mi is a különbség?


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Az “érme” és “érem” kifejezések különböző jelentéssel bíró, egymással fel nem cserélhető fogalmak. Ezt fogjuk most tisztázni. Az egyszerűség kedvéért, a magyarországi definiciót mutatnám be, de természetesen bárhol máshol is ugyan ez a helyzet:

Magyarországon kizárólag a jegybank jogosult a törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy- és érmekibocsátásra, ideértve az emlékbankjegyet és emlékérmét is.

A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét, külső jegyeit, bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki. Az MNB által meghatározott, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása a Magyar Pénzverő Zrt. feladata – áll a közleményben.

Vagyis:

Érme: A ( pénz )érme a törvényes fizetőeszköz, amelynek jellemző és fő tulajdonságai a névérték, a kibocsátás éve és a kibocsátó.

Hirdetés


Érem: Ezzel szemben az ( emlék )érem, az adott ország fontosabb történelmi eseményét, személyiségét, uralkodóját ( egyéb ) bemutató megemlékezés tárgyi formája. Ugyan kinézetre hasonló lehet az érméhez, ám az nem számít törvényes fizetőeszköznek. ( Csak abban az esetben, ha  a Magyar Pénzverő Zrt. bocsátja ki! ), Kibocsátója egy tetszőleges intézmény vagy magánszemély is lehet. Az érem mind pénzverési, mind öntési technikával készülhet. Érem, elsősorban emlékérem formában készül, de készülnek dísztárgyként, és önálló művészeti alkotásként is.

No de mivel  lassan kezdek én is összezavarodni ( már megint 🙂 ), és nehogy rosszul definiáljak vmit, segítséget kértem megint egy videó formájában. Íme:

További hasznos videót találhattok, ezen a csatornán: >>>>> EzüstHordó

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések