Hirdetés


Heti makronaptár – Az MNB kamatdöntő ülést tart, emellett államháztartási adatok is érkeznek a jövő héten


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

Budapest, 2023. december 17., vasárnap ( MTI ) – A jövő héten kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank ( MNB ) Monetáris Tanácsa, megjelenik az államháztartás novemberi helyzetéről szóló részletes tájékoztató, a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ) pedig kereseti és külkereskedelmi adatokat publikál.

Kedden a jegybank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. A legutóbbi, november 21-ei kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal, 11,50 százalékra csökkentették az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét ugyanilyen mértékben mérsékelték.

 

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

IX. Gergely pápa a macskákat az ördögimádathoz társította. Ezután egész Európában tömegesen irtották ezeket az állatokat. A macskák hiánya aztán magával vonta a patkányok tömeges elszaporodását, amelyek nagyban hozzájárultak a pestis elterjedéséhez. A 14. századi nagy pestisjárványban a becslések szerint Európa lakosságának 30-60% meghalt, kb. 75-200 millió ember.

Csütörtökön közli a Pénzügymisztérium az államháztartás november végi részletes adatait. Az előzetes adatok szerint november végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3824,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Szintén csütörtökön teszi közzé a KSH a keresetek októberi statisztikáját. Szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 557 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 384 900 forint volt. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,1 százalékkal, míg a reálkereset – 2022 augusztusa óta először – 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Pénteken a KSH a külkereskedelmi termékforgalom októberi második becsléséről közöl adatokat. Az első becslés szerint idén októberben az export euróban számított értéke 1,2 százalékkal nagyobb, míg az importé 13 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,0 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 0,6 százalékkal csökkent, míg az importoldalon 1,9 százalékkal nőtt. Októberben a kivitel értéke 12,8 milliárd eurót ( 4930 milliárd forintot ), a behozatalé 11,7 milliárd eurót ( 4530 milliárd forintot ) tett ki.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések