Hirdetés


Hogyan tüntessünk el egy diktátort a bankjegyekről úgy, hogy azok forgalomban maradhassanak? ( Kérdések, és válaszok a kilyukasztott Mobutu bankjegyek történetével kapcsolatban! )


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Ha különleges bankjegyekről szeretnél olvasni, szinte biztosra veheted, hogy találkozni fogsz zaire-i bankjegyekkel is. Ezek közöl is kiemelt figyelmet szoktak kapni, azok a bankjegyek, amik Mobutu diktátor arcképét viselik, viselték, de végül kilyukasztottak őket, mégpedig oly módon, hogy a volt diktátor arcképe helyén csak egy nagy üres kör maradt. A történet szerint 1997-ben Mobutu lemondása ( eltávolítása ) és a készpénzhiány miatt kénytelenek voltak újra használatba venni ezeket a régi bankjegyeket, azonban az új kormány csupán egyszerűen kivágta Mobutu arcképét a bankjegyekről, ahelyett, hogy teljesen eltávolította volna azokat a forgalomból. 

Valóban létezik ilyen bankjegy? 

A történetnek valóban van valós alapja, és ilyen bankjegyek is valóban léteznek. Azonban nem teljesen fedi a valóságot, az amit ezekről a bankjegyekről állítanak. Elsőként nézzük meg ki volt Mobutu. Mobutu Sese Seko ( eredeti nevén Joseph-Désiré Mobutu ) az egykori Zaire ( ma Kongói Demokratikus Köztársaság ) elnöke és diktátora volt. Mobutu 1965-től 1997-ig állt a hatalom élén. A hatalomra jutását követően nevéhez köthető volt a politikai stabilizáció látszata, ugyanakkor az országban kialakult erőszakos és autokratikus rendszer. Mobutu hatalma alatt megtapasztalhatta az ország a gazdasági romlását, korrupciót, politikai elnyomást és az infrastruktúra hanyatlását. Nevéhez fűződik az ún. “Zairizáció” politikája, amely az európai nevek afrikai nevekre cserélésével és a kulturális identitás erősítésével volt kapcsolatos. A gazdaság államosítása és a politikai ellenzék elnyomása is jellemző volt a Mobutu-korszakra. Az 1990-es évek elején egyre erősödött az ellenzék, és Mobutu népszerűsége csökkent. 1997-ben, miután az országban kitört polgárháború és más térségbeli konfliktusok is kihatással voltak a helyzetére, Mobutu kénytelen volt lemondani és száműzetésbe vonulni. Ezt követően Laurent Kabila vette át a hatalmat a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Mobutu 1997-ben Svájcban hunyt el.

Mi az igaz, és mi a hamis állítás a kilyukasztott Mobutu bankjegyekkel kapcsolatban?

Az egyik furcsaság, hogy korabeli újságcikkekben nem találunk utalást ilyen bankjegyekre, azonban az ilyen bankjegyek létezése bizonyított, és néhány közvetett bizonyíték alátámasztja azt is, hogy valóban használták őket forgalomban is. Ami szintén nem passzol a történetbe, az a “készpénzhiány” kifejezés, mivel ez nem igaz. Nem volt készpénzhiány. Az igazság az, hogy Zaire, majd a Kongói Demokratikus Köztársaság pont, hogy túl sok készpénzzel rendelkezett, mivel az ország meglehetősen masszív hiperinflációtól szenvedett. 1988-ban, már 80%-os, 1994-ben pedig már 23773%-os volt az infláció. 1997-ben, Mobutu lemondásakor bár enyhült addigra, még mindig 176%-os volt a pénzromlás. Azért hogy értsétek ez mit jelentett: Ami 1987-ben 1,0 új Zaire-be került, azt 1997-ben 4,25 milliárd új Zaire áron tudtad csak beszerezni. De ami mégis igaz lehetet. Túl sok volt a készpénz, de ennek ellenére, mégis kevésnek bizonyult. Legalábbis ha azt vizsgáljuk, az ország melyik területéről beszélünk. Akkoriban ugyanis több részre volt szakadva az ország, és mivel egyes területeket  hadurak uraltak, máshol pedig a kormány irányított, előfordulhatott, hogy forogtak néhol kilyukasztott Mobutu bankjegyek.

Mit hagyott hátra Mobutu? Üres államkincstár, üres bankszámlák. Eltűnt az ország arany, és drágakő készletének nagy része. Káosz volt a minisztériumokban, volt olyan épület, ahol még a bútorok is hiányoztak. Mindazonáltal az új kormány első intézkedési is károsak voltak. Például az 1999 januárjában bevezetett deviza tilalom nagyon káros volt a nemzeti gyémántgazdaságra.  A külföldi gyémántkereskedők nem örültek annak a kötelezettségnek, hogy az összes devizájukat kongói bankokban helyezzék el, amiért azonos összeget kaptak az instabil helyi valutában. Továbbá, mivel a kormány a háborús erőfeszítéseinek fedezésére pénzt nyomtatott, a kongói frank értéke meredeken esett, miközben a hivatalos és a párhuzamos árfolyamok közötti különbség nőtt. Tehát mindent figyelembe véve elmondható, hogy ezek a bankjegyek léteztek, és nem napjaikban lyukasztották ki őket. Mwana Nanga Mawanpanga politikus volt az, aki levezényelte a monetáris rendszerváltásért, azonban az 1997 májusa és júliusa közötti időszakról kevés feljegyzés maradt  fenn. Vagyis az lyukasztásos érvénytelenítésről  hivatalos kormány feljegyzés nincsen. Végül mikor megállapodtak az új frankról, és 1998-ban bevezették azt, ezek a bankjegyek valóban teljesen értéktelenné váltak. Úgy tűnik tehát, hogy ezeket a bankjegyeket 1997-ben lyukasztották, de nem szánták forgalomba, csak mindössze érvénytelenítették őket. Nézzünk meg egy ilyen bankjegyet:

10 Zaires 1977 Október 27. Zaire, lyukasztott. SINCONA Auction 45 – 26.10.2017. 7493. tétel, a kikiáltási ára 50 CHF ( svájci frank ) volt 


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Mindazonáltal abban a kaotikus helyzetben, amikor a helyi hadurak hosszú polgárháborúban irányították az ország egyes részeit, a korrupt rezsimtagokkal közösen, eláraszthatták a piacokat régi bankjegyeikkel, és azok egy ideig még forgalomban maradtak. A hozzá kapcsolódó történetek, a „pénzhiány” és „új rezsim új pénztervezésre vár” részei inkább jól kitalált körítésnek tűnnek, nincs sok értelmük az adott helyzetben. Az biztos, hogy történelmi narratívájuk elég erős, és az ilyen bankjegyek továbbra is keresettebbek, mint az “épségben” megmaradtak. De nem lennék meglepődve, ha lennének olyanok, akik a nagyobb haszon érdekében szándékosan lyukasszák ki azokat a példányokat, amik még nincsenek “érvénytelenítve”. Ezért ilyen darabot, csak kizárólag neves aukciós háztól érdemes beszerezni. 

…és még valami…. hogyan is nézett ki ez a Mobutu? 

Nem csak ebből, vagy erről a címletről ( 10 zaires ) távolították el a diktátort, hanem tulajdonképpen minden címlet esetében találkozhatunk lyukas darabokkal. De nézzünk meg alább egy olyan darabot, ahol épségben van a bankjegy, és láthatjuk a kivágott részt 🙂 Íme:

10 Zaires 1977 Október 27. Zaire ( A kép forrása: © gyoschak ( CC BY-NC-SA ) )

Egy különleges fénykép.1974. szeptember 22. Mobutu Sese Seko középen, amint felemeli a két nehézsúlyú bokszoló, George Foreman ( neki jobbra, az akkor még veretlen nehézsúlyú bajnok ) és Muhammad Ali ( neki balra ) karját a Zaire állambeli Kinshasában. Majd 1974. október 30-án, nem sokkal hajnal előtt megmérkőzött egymással a két bokszoló a Kinshasában. Muhammad Ali végül kiütéssel nyert a nyolcadik menetben. ( A kép forrása: AP Photo/Horst Faas )

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések