Jutalmat kaptak, a simontornyai érmelelet ( 2020, szeptember ) megtalálói

Hirdetés

Jutalmat kaptak, a simontornyai érmelelet ( 2020, szeptember ) megtalálói

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

1816-ban nem volt nyár a Földön. A "Dido building Carthage" című William Turner festményen egy szokatlanul ragyogó Napot láthatunk. talán a művész így próbálta meg ábráozlni az indonéz Tambora vulkán kitörése miatt keletkező szokatlan fényhatásokat. 1815 áprilisában szokatlan természeti katasztrófa következett be a Földön: a Tambora vulkán kitörése annyi gázt és hamut lövellt a légkörbe, ami éghajlatváltozást okozott az egész bolygón. 1816-ot ezért nyár nélküli évnek nevezik, és a mai napig ez volt a leghidegebb év az emberiség történelme során, amióta csak dokumentáljuk az időjárási megfigyeléseket. A hőmérséklet világszerte csökkent, ami hatalmas terméskiesést, állatpusztulást és globális élelmiszerhiányt okozott. A tudósok szerint az abnormális hideg oka az 1815-ös indonéz vulkánkitörés, valamint számos más nagyobb kitörés volt 1808 és 1814 között. A légkörben felhalmozódott jelentős mennyiségű hamu következtében kevesebb napfény jutott át a sztratoszférán. Több hónapba telt, mire a hamu teljesen szétterjedt a Föld légkörében, így az 1815-ben bekövetkezett hatalmas kitörés hatása ebben az évben még nem is volt igazán észlelhető Európában, 1816 márciusában azonban már annál inkább, amikor nem érkezett a tavasz, hanem továbbra is szokatlanul télies maradt a hőmérséklet. Áprilisban és májusban rengeteg hó, eső és jégeső esett, júniusban és júliusban pedig nulla fok alatti hőmérsékletek voltak az Egyesült Államokban: New Yorkban és New Englandben a hó is esett. Németországot szokatlanul erős viharok sújtották ebben az évben, sok folyó kiöntött, Svájcban pedig az év minden hónapjában esett a hó.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: < 1 perc

XVI. századi ezüstpénzleletre bukkant egy férfi Simontornyán a kertjében. A lelet becsült anyagi értéke 12 millió 794 ezer forint.

Fotó: K. Németh András, Wosinsky Mór Megyei Múzeum

Gárdonyi Róbert nagyszülei kertjében figyelt fel, még 2020 szeptember 18.-án egy vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénz volt ( a vakond túrhatta fel az érmét 🙂 ). Alaposabb vizsgálat után egy korsót találtak a földben, melynek sérülései miatt annak ezüstpénz tartalmának egy része a felszínre került. Végül a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársai fejezték be a XVI. századi érmelelet feltárását.

Az 1646 darabból álló, XVI. századi érmeleletben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjain kívül, 5 db aranyforint ( kettő Hunyadi Mátyás, három pedig Szapolyai János verete ) és ritka török akcse, volt található. A lelet jelentőségéhez hozzájárult az is, hogy viszonylag ritka, hogy érem- vagy kincslelet feltárása szakszerűen, régész által történik, majd a pénzes edény szétbontása laboratóriumi körülmények között lehetséges. A “kincset”, az edény záróverete alapján 1543-ban rejtették el.

A jogszabály szerint minden, ami Magyarországon a földben van, az a magyar állam tulajdona. A talált leletek becsült értékének 10% százaléka, de legfeljebb 2 millió forint adható a megtalálóknak.

A vakondtúrásból előkerült kincsek megtalálóit, Gárdonyi Róbertet és Bencze Kornélt, Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes Államtitkárságának vezetője a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért “megtalálói” jutalomban részesítette 2021. december 16.-án.

Hirdetés

A „kincseket” márciusig a simontornyai vár kiállításán lehet megtekinteni, utána bekerül a múzeum numizmatikai gyűjteményébe.

 

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
A numizmatika magyarországi történetének legfontosabb állomásai

A magyar numizmatika kezdetei a 18. századra nyúlnak vissza. Ebben a korszakban elsősorban a főúri éremgyűjtemények őrei, gondnokai foglalkoztak hivatásszerűen a >>>

Római Birodalomból származó ezüstérméket találtak, Augsburg közelében!

Augsburg közelében, római kori ezüstpénzeket találtak – írja a Live Science. A leletet egy egykori folyó medrében találták, és mivel nagy >>>

A brit királyi pénzverde, a Royal Mint, II. Erzsébet királynő 1952-es trónra lépésének 70. évfordulójára emlékezik majd, egy ünnepi kollekcióval!

A Brit királyi pénzverde nemrégiben bemutatott egy új 50-pennys érmét, vagyis annak az egyik oldalát, amelyet hivatalosan 2022-ben fognak majd >>>

Werner Burger, a német numizmatikus, aki Kínát kutatta

Werner Burger (kínai nevén: Bu Weina; 1936 – 2021. november 15.) német numizmatikus, aki a kínai Qing-dinasztia (1644–1911) érméire szakosodott. Ő írta az első PhD-t a >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?