Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Jutalmat kaptak, a simontornyai érmelelet ( 2020, szeptember ) megtalálói


A bejegyzés becsült olvasási ideje < 1 perc

XVI. századi ezüstpénzleletre bukkant egy férfi Simontornyán a kertjében. A lelet becsült anyagi értéke 12 millió 794 ezer forint.

Fotó: K. Németh András, Wosinsky Mór Megyei Múzeum

Gárdonyi Róbert nagyszülei kertjében figyelt fel, még 2020 szeptember 18.-án egy vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénz volt ( a vakond túrhatta fel az érmét 🙂 ). Alaposabb vizsgálat után egy korsót találtak a földben, melynek sérülései miatt annak ezüstpénz tartalmának egy része a felszínre került. Végül a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársai fejezték be a XVI. századi érmelelet feltárását.

Az 1646 darabból álló, XVI. századi érmeleletben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjain kívül, 5 db aranyforint ( kettő Hunyadi Mátyás, három pedig Szapolyai János verete ) és ritka török akcse, volt található. A lelet jelentőségéhez hozzájárult az is, hogy viszonylag ritka, hogy érem- vagy kincslelet feltárása szakszerűen, régész által történik, majd a pénzes edény szétbontása laboratóriumi körülmények között lehetséges. A “kincset”, az edény záróverete alapján 1543-ban rejtették el.

Hirdetés


A jogszabály szerint minden, ami Magyarországon a földben van, az a magyar állam tulajdona. A talált leletek becsült értékének 10% százaléka, de legfeljebb 2 millió forint adható a megtalálóknak.

A vakondtúrásból előkerült kincsek megtalálóit, Gárdonyi Róbertet és Bencze Kornélt, Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi helyettes Államtitkárságának vezetője a régészeti örökség megmentése érdekében végzett önkéntes munkájáért és jogkövető magatartásáért “megtalálói” jutalomban részesítette 2021. december 16.-án.

A „kincseket” márciusig a simontornyai vár kiállításán lehet megtekinteni, utána bekerül a múzeum numizmatikai gyűjteményébe.

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?