Hirdetés


Legfrissebb bejegyzések


Stresszes hét után, még stresszesebb következik. Érdemes tartani az aranyat, ezüstöt, és figyelni az eseményeket!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

HirdetésEltelt egy hét, nem tört ki a háború Ukrajna és Oroszország között. De a helyzet, továbbra is pattanásig feszült, és sok ellentmondó hír érkezik nap, mint nap. Az Egyesült Államok állítja, Putyin támadásra készül, Oroszország állítja, hogy nem, csak hadgyakorlat zajlik. Nem lehet tudni mi a valóság, tény, hogy a csapatok érdemben nem mozdultak el a határ mellől, bár voltak erre utaló jelek. A monetáris környezet sem változott, továbbra is szigorítás, kamatemelés várható, ennek csak a mértéke kérdéses. Az infláció nem gyengül ( lassulni azért fog hamarosan ), a gazdaságok teljesítménye nem valószínű, hogy tovább emelkedik, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy lefelé veszik az irányt.

Mivel a helyzet bizonytalan, ez pont elég volt ahhoz, hogy az arany tovább erősödjön, és maximálisan betöltse “menekülő eszköz” szerepét. Az ezüst, mint egy  “kistestvér” mint ahogy az lenni szokott követte az arany mozgását, azonban nem a szokásos erős módon, hanem kissé lemaradva. Ez ilyen helyzetben normális, hisz az ezüst nem feltétlenül számít “menekülő eszköznek”. A tőzsdék erős korrekcióban voltak a héten, az olaj azonban egyenlőre nem emelkedett tovább, mert az Iránnal kötendő “atomalku” felújításának esélye, növeli annak is az esélyét, hogy pozitív fejlemények esetén, több Iráni olaj jutna ki a piacokra, ami csökkentené a kínálati hiányt. De egy konkrét háború, ezt azért felülírná, és megtörténne a 100$ / barrel-es árfolyamrobbanás. Nézzünk meg néhány heti grafikont.

Arany

Az arany árfolyamának heti alakulása ( február 14. – február 18. )

Február 15.-e környékén erősödött annak az esélye, hogy az oroszok visszavonják a csapataikat. Ez növelte a kockázati “étvágyat”, vagyis eladták az aranyat, és ezüstöt, de messze nem agresszív módon. Majd ahogy a héten világossá vált, hogy a béke lehetősége nem egyértelmű, plusz a jegybanki szigorítások el fognak kezdődni, újra erősödni kezdtek a nemesfémek, és ez a trend ki is tartott a hét végéig, ahol stabilizálódtak.

Ezüst

Az ezüst árfolyamának heti alakulása ( február 14. – február 18. )

Ezen a grafikonon nem rajzoltam be a fentieket, hisz a mozgás körülbelül ugyan az, bár ahogy említettem, nem olyan erős a korreláció mint egyébként szokott. Konkrétan az arany esetében erősebb vételt éreztem az egész héten.

NASDAQ

Hirdetés


A legutóbbi cikkben ( Befejeződött az orosz hadsereg felvonulása, bármikor megindulhat a támadás. Bizonyított az arany, és ( ezüst ) ! Itt a tavasz! ), a NASDAQ mozgását néztük meg, ezért maradok most is ennél. Fordított volt a mozgás, mint az arany és ezüst esetében. Hét elején pozitív volt a várakozás, a háború alakulásával kapcsolatban, ezért vették, azonban, a hét végére eladták, sőt olykor agresszív eladásokat is láthattunk.  Az összes többi index is hasonlót mozgott, országoktól függetlenül.

A NASDAQ árfolyamának heti alakulása ( február 14. – február 18. )

A lefelé nyíl legvégén, szándékosan nem rajzoltam “konszolidációs” területet, mert olyan nem is alakult ki. Tulajdonképpen a nyitvatartási idő, utolsó percéig esésben volt, mint ahogy az összes többi tőzsdeindex is.

Olaj

Az olaj, és benzin, mint ahogy azt fentebb is írtam, relatíve “túlélte” ezt az időszakot. Az árfolyam ingadozó volt, nem igazán estek, de nem is emelkedtek. Ezért sem rajzoltam területeket, csak egy felső, és alsó vonalat. Ahogy érkeztek hírek, az adott irányba meghúzták, majd vissza, és ugyan ez fordítva. Az az érzésem alakult ki, hogy extrém módon ( jobban mint egy sima ” hétköznapon ” ), csak a spekuláció mozgatja, a tartalék, készlet, termelési, gazdasági adatok most nem igazán érdekli a befektetőket. Az iráni, és ukrán hírekre figyelnek. Vagyis amíg a két esemény esetében, nem alakul ki végleges megoldás, legyen az bármi ( pozitív, vagy negatív ), addig sávon belül marad, bár továbbra is lesznek szélsőséges mozgások.

Az olaj ( WTI ) árfolyamának heti alakulása ( február 14. – február 18. )

Nos most következzen az összegzés, és hogy egy pizza futár mit dönt a következő héten. Az összegzés, most egyszerű. Káosz, bizonytalanság, hamis, és valós információk, amiket értelmezni próbálnak a befektetők, ezért érzelmi alapú kereskedésre számítok. A számok csak akkor fognak számítani, ha nagyok, várt alattiak, vagy várt felettiek. Egyébként, mindenki a Breaking News címsorokat fogja figyelni. Hogy én mit fogok tenni? Elsőnek bemásolom ide, is a szokásos mondatokat 🙂

Nem adom el az aranyamat, ezüstömet, tartom, és veszek még. Tartom a short pozíciómat a tőzsdéken ( Dow Jones, NASDAQ, S&P500, DAX, LSE  ), nem vásárolok kriptopénzt. Én egy buta, konzervatív nézeteket valló, tudatlan, régimódi ember vagyok. 

…és ezen felül nyitni fogok pár plusz pozíciót. A hét első felében további esésre számítok, majd reményeim szerint, érdemi hír érkezik arról, hogy a csapatokat visszavonják, csökken ( nem szűnik meg, csak csökken ) a háború esélye, ez bár hosszú távon nem oldja meg az infláció kérdését ( semmi köze nincs hozzá, csak súlyosbítani tudná ) pozitív esemény lesz, ezért megveszik majd a tőzsdéket, és eladják az aranyat, ezüstöt, olajat. Az iráni megegyezésről szóló pozitív, vagy negatív hírek, véleményem szerint csak az olajat fogják mozgatni, egyik, vagy a másik irányba. Ezt megjósolni nem lehet, bár marad a short ( eladás ) pozíció, a hosszabb távú trend ( legalábbis ahogy én gondolom ) mellet kitartva. Vagyis a plusz pozícióm, Kedd környékén, NASDAQ, és más tőzsde indexek óvatos vétele lesz. A portfólió természetesen a fenti marad, de az  esetleges felfelé mozgást ( véleményem szerint ) is megpróbálom megjátszani. A mostani helyzetben ez extrém kockázatos, de mint az előző cikkben is írtam, NEM LEHET HÁBORÚ, ebben kell, hogy higgyek, nem háborúval akarok pénzt keresni, hanem háború nélkül, “sima” tőzsdei mozgásokkal. Illetve tévedtem, még nincs Itt a Tavasz 🙂 De hamarosan valóban eljön, és remélem békével tudjuk köszönteni.

Semmiképpen ne vedd a fentieket befektetési tanácsnak, ez kizárólag az én véleményem, ha befektetési döntést kívánsz hozni, javaslom, hogy  előtte konzultálj profi befektetési tanácsadóval, én nem vagyok az!!

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?