Hirdetés


A II. világháború idején elrejtett aranyérméket találtak egy lengyelországi erdőben!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

Egy fémkereső csapat a Szczecini Keresőcsoport Egyesületből egy kincsleletre bukkant Szczecin közelében, Lengyelország erdeiben. A csapat tagjai második világháborús emlékek után kutattak, különösen a Szczeci csata nyomai után, amelyet a Szovjet Vörös Hadsereg és a Wehrmacht vívott. Mielőtt kitört volna a második világháború, a Wehrmacht Stettint ( Szczecint ) tette székhellyé a Wehrkreis II számára, amely ellenőrzése alatt tartotta a katonai egységeket egész Mecklenburg és Pomerania területén. Ekkoriban a város lakóinak kevesebb mint 1%-a volt lengyel, akiket a növekvő náci rezsim marginalizált és üldözött.

A kép forrása: Szczecin Search Group Association

1944-ben az Szövetséges légicsapások és az Wehrmacht, valamint a Szovjet erők közötti heves csaták eredményeként Stettin ( Szczecin ) épületeinek 65%-a elpusztult, beleértve a városközpontot, a kikötő. A helyi ipar szinte teljes megsemmisülését. A várost végül 1945-ben elfoglalták a szovjet erők, ami azt eredményezte, hogy a maradék lakosság többsége elhagyta otthonait. A sajtóközlemény szerint a Szczecini Keresőcsoport Egyesület detektoraik egy erősen korrodált fém dobozban találtak 70 érmét, amelyet körülbelül 15-20 cm mélyen temettek el. A teljes felfedezett értékét mintegy 100 000 zlotyra becsülik, ami a jelenlegi átváltási árfolyamok alapján több mint 24 000 dollárnak felel meg.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Eiffel-torony eredetileg Barcelonának készült. Az Eiffel-torony otthonosan néz ki Párizsban, és a legnépszerűbb turisztikai látványosság a francia városban – de nem ott kellene lennie! Amikor Gustav Eiffel bemutatta a tervet Barcelonának, a város túl rondának gondolta. Ezért az 1889-es párizsi nemzetközi kiállításon "ideiglenesen" lett bemutatva, de azóta is ott van.

A kép forrása: Szczecin Search Group Association

Az érmék előzetes vizsgálata már azonosította a Liberty Head double eagle-t, amelyet Coronet double eagle-nek is neveznek, ami egy amerikai húszdolláros aranyérmét jelent, amit az Egyesült Államok Pénzverőjének 4. fővésője, James B. Longacre tervezett. Az érmen az “In God We Trust” mottó szerepel, ami egy olyan harmadik típusú érme, ami 1877 és 1907 között forgalmaztak. Továbbá azonosítottak tíz dolláros Indian Head eagle aranyérméket is, amelyeket 1912-re datáltak, és Augustus Saint-Gaudens tervezett, 1907 és 1933 között forgalmaztak. Találtak továbbá arany 15 és 5 rubeles érméket is. Az aranyérmék összsúlya 404 gramm.

Szczecini Keresőcsoport Egyesület elnöke, Łukasz Istelski ( A kép forrása: Szczecin Search Group Association )

Łukasz Istelski, a Szczecini Keresőcsoport Egyesületének tagja, azt mondta: “Ez minden fémkereső álma. Ez nemcsak anyagi kincs, hanem mindenekelőtt egy fantasztikus felfedezés.” Istelski megjegyezte, hogy az érméket a háború eseményei miatt rejthették el, de valódi eredetük egyenlőre rejtély.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések