Heti makronaptár – Ipari, beruházási, külkereskedelmi statisztika jelenik meg a jövő héten

Heti makronaptár – Ipari, beruházási, külkereskedelmi statisztika jelenik meg a jövő héten

Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A japánok a második világháborúban különleges fegyverként használták fel a legyeket. Mindegyiket kolera vírussal fertőzött edénybe mártották és Kína határában engedték szabadon őket. Mivel a japánok beoltatták magukat a betegség ellen, ezért őket nem fertőzte meg. Ám a határ mellett élők közül, közel fél millióan kapták el a betegséget.

Hirdetés


A bejegyzés olvasási ideje, körülbelül: 2 perc

Budapest, 2022. november 27., vasárnap ( MTI ) – Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH ) a beruházások idei harmadik negyedévi statisztikáit.  A beruházások volumene  7,8 százalékkal nőtt a második  negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest pedig – szezonálisan kiigazítva – 2,5 százalékkal emelkedett. A beruházások növekedése a háztartások erőteljes, illetve a vállalkozások és a költségvetés mérsékelt aktivitásával magyarázható. A meghatározó súlyú feldolgozóipari fejlesztések, valamint a lakásépítések és az ingatlanfelújítások növelték, a szállításhoz, raktározáshoz és a kereskedelemhez kötődő beruházások visszafogták a nemzetgazdasági teljesítményt.

Szerdán az ipari termelői árak októberi alakulását közli a KSH. Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 42,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, a belföldi értékesítés árai 66,2, az exportértékesítésé 30,7 százalékkal emelkedtek. A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,5 százalékkal, az exporté 1,5, az ipari termelői árak pedig összességében 1,8 százalékkal nőttek.

Pénteken a GDP idei harmadik negyedévi részletes adatait teszik közzé, valamint a szeptemberi külkereskedelmi forgalom második becslését. Az első becslés szerint a bruttó hazai termék ( GDP ) négy százalékkal bővült 2022 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint, és 4,1 százalékkal a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. Az első háromnegyed évben a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan, valamint naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Ugyancsak az előzetes adatok szerint szeptemberben az export euróban számított értéke 27,5, az importé 32,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az áruforgalmi egyenleg 570 millió euróval romlott, és 652 millió euró deficitet mutatott. Az első három negyedévben az export 19,6, az import 29,7 százalékkal nőtt, az 5,707 milliárd euró deficit 8,153 milliárd euróval rosszabb az egy évvel korábbinál.

Hirdetés

HASONLÓ BEJEGYZÉSEK EBBEN A TÉMÁBAN
Nemzeti kincsünk az agár

Folytatódik a sikersorozat, és egy újabb magyar kutyát ábrázoló emlékérmével bővült a paletta. A vizsla és a komondor után megjelent >>>

II. világháborús nemzeti hősök helyett, egy majomevő sas lesz látható a Fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyen!

A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) december 11-én, mutatta be az új 1000 pesós bankjegy új dizájnját, amely majd 2022 >>>

Kezd az az érzésem lenni, hogy menthetetlen a világ, mert túl sok a pénz!!!

Már régen írtunk az arany, és ezüst piacról. Ennek egyszerű oka volt... Nem volt mit írni róla! Kb. ugyan az >>>

Hirdetés

Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?