Hirdetés


II. világháborús nemzeti hősök helyett, egy majomevő sas lesz látható a Fülöp-szigeteki 1000 pesós bankjegyen!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 2 perc

A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) december 11-én, mutatta be az új 1000 pesós bankjegy új dizájnját, amely majd 2022 áprilisában lesz forgalomba helyezve. 

A régi bankjegyeken II. világháborús nemzeti hősök arcképe volt látható,  Vicente Limet, Josefa Llanes Escodát és Jose Abad Santos. Az újságírok kérdésére, hogy miért történik a csere, Benjamin Diokno, a BSP elnöke ennyit mondott:

Az új sorozat a Fülöp-szigetek állat- és növényvilágára fog összpontosítani.

A bankjegy előlapján egy Majomevő sas (Pithecophaga jefferyi)  feje és a szampaguita virág, a nemzeti madár és a nemzeti virág lesz látható.

A bankjegy hátoldala nagyrészt érintetlen marad, kivéve a sampaguita virágot, a Fülöp-szigetek címerét és a BSP logót, amelyek felkerültek ide, és egyébként az előlapon is megtalálhatóak. A bankjegy polimerre lesz nyomtatva.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

A Bastille ostroma ( 1789. július 14. ) idején összesen csak 7 fogoly volt bebörtönözve. Közülük négyen váltóhamisítók voltak, ketten elmebetegek, a hetediket pedig a szexuális perverziói miatt zárták be.

Ezt fogja váltani:

A II. világháború hőseinek családjait feldühítette a döntés.

„Olyan ez, mint újra megölnénk ezt a három embert, és fájdalmasabb, mint amit a japánok tettek, mert azok, akik újratervezik a bankjegyet, filippínók” – mondja Josefa Llanes, Escoda leszármazottja.

Vicente Lim IV, Lim dandártábornok dédunokája szerint, a legtöbb filippínó már az újratervezés előtt sem tudta pontosan ki a három mártír a bankjegyeken. Éppen ezért is  hangsúlyozta, hogy a képek megjelenítése fontos, és  hatással van a hősiességükre való emlékezésre.

„A bankjegyek bepillantást engednek a Fülöp-szigetek történelmébe, még akkor is, ha a lakosság csak futólag érdeklődik iránta. Nincs semmi problémám a nemzeti madarunkkal és nemzeti virágunkkal, és mindenképpen támogatom az ilyen nemzeti kincsek iránti tudatosságot. Azonban ezeknek az 1000 pesos bankjegyen való elhelyezése annak az árán történik, hogy eltöröljük az utolsó néhány (mindenütt jelenlévő) mód egyikét, amelyeken keresztül emlékezünk és tiszteljük a mesés múltunkat, és azokat a hősöket, akik mártírhalált haltak a hazánkért” – mondta Lim 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések