Hirdetés


Hamász, Izrael, Harmadik Birodalom, KISZ építőtábor Magyarország


A bejegyzés becsült olvasási ideje 6 perc

Mivel az elemző cikkeink, elemzések 🙂 , fontosnak tartom mindig, hogy pár szóban megemlítsem az előzőt. Most is így teszek. Az előző cikkünk címe ez volt:  Az arany és ezüst pillanatai következhetnek megint, “köszönhetően” a Hamász támadásának! Nos ezek a pillanatok be is következtek, de nem is akárhogyan…

Tiszakécske-Újbög, KISZ építőtábor, krumpliszedés, 1976. ( A kép forrása:  Fortepan / Urbán Tamás )

A Hamász 2023 október 7.-én támadta meg Izraelt. Pár nap alatt rengetek embert öltek meg, gyerekeket is, kegyetlenül, módszeresen. Abba nem mennék bele, hogy maga Izraelnek mekkora a felelőssége ebben, mert bármilyen furcsa, ezt sem szabad elfelejteni. De azt el kell fogadni, úgy mint Ukrajna esetén is, hogy ha egy országot megtámadnak, és az “harcos” ország, akkor az nem tárgyalgatni fog, hanem visszatámadni, harcolni! Nos Izrael is így tett, előbb megtisztította a saját területét, biztosította a határt, majd légitámadások Gáza ellen, tegnap pedig ( október 27. ) megindította a szárazföldi támadásokat. Az előző cikkemből idézek: “Ez csak egy irányba vezethet, totális háborúba a régióba. Vagyis csak akkor nem, ha majd a napokban indítandó ( vagy még ma ) izraeli szárazföldi katonai támadás teljesen felszámolja a Hamászt. Mert most ez jön.” A támadások ugyebár később kezdődtek, mert azért azt Izrael is tudta, hogy akár több 10 ezer fegyveres is várhatja őket az “utcákban”. Amiben most más lesz ez a háború, hogy Izrael nem fog leállni, nem fog tárgyalni, és nem fog kegyelmezni ( a civileket sem óvja úgy mint eddig ). Lentebb néhány grafikont láthattok az arany, ezüst, tőzsdék, és olaj mozgásáról ezekben a napokban. A “terv” eddig működött, arany és ezüst vétel, tőzsde short, az olaj pedig kiegészítő vétel, vagy eladás. De vajon működik-e ezután is?

 

Azonban az én véleményem szerint, és ezt szőrnyű leírni ( gondolva a sok ártatlan áldozatra, és itt most mindkét oldalra gondolok!! ) most “végre” ez tűnik a “helyesnek”. A Hamásszal nem lehet tárgyalni. Ők ( is ) gyűlőlik Izraelt, és úgy általában mindenkit aki nem iszlám, és rendkívül szélsőségesek is hozzá. Most nem csak erőméregetés lesz, hanem 100%-os kontakt a harcoló felek között, és itt jön a lényeg…

Itt volt egy megemlítendő dolog. A háború hírére, venni kezdték a részvényeket, mivel sokan úgy gondolták, hogy ez ok lehet arra, hogy a központi bankok, és itt elsősorban a FED-re, és  Európai Központi Bankra ( EKB ) gondolok, le áll a szigorral. Mostanra úgy néz ki, hogy ez nem befolyásolja őket a döntéseikben. ( egyenlőre legalábbis )

A kínai tőzsde eddig egy egész éves masszív esésen van túl. Őt a saját gazdasági problémái mozgatják, amit ő okozott saját magának, és úgy veszem észre, hogy egyenlőre viszonylag kívülállóként viselkedik mindkét konfliktus ( ukrán-orosz, palesztin ( hamász )-izreali ) esetén is, hogy figyelmét a saját gondjaira tudja fordítani. Ennek lehet meg is lesz az eredménye, és fordulat történik náluk. Ha ez így lesz, akkor ebben tévedtem az előző cikkemben, mert abban már temetni kezdtem Kínát. Ez azonban segítheti, és igazolja majd a pénteki, és további tőzsdei vételeimet, amiről majd lentebb fogok írni.


Tudtad? ( történelmi érdekességek )

Az Oxfordi Egyetem régebbi, mint az Azték Birodalom. Az Oxfordi Egyetem már 1096-ban fogadta az első hallgatókat. Ezzel szemben Tenochtitlán városát a Texcoco-tónál, amely az Azték Birodalom fővárosa lett, "csak" 1325 táján alapították.

 

Mi várható?

Ahogy az előző cikkemben is írtam, elsősorban két ország a kulcs. Szaúd-Arábia véleményem szerint úgy igazán, sosem akarna már háborúzni, mert meg van mindenük, és még Cristiano Ronaldo-t is megszerezték 🙂 Elképesztő jólétben élnek, ezt nem kockáztatnák, bár a háború eszkalálódása olajár robbanást okozna, ami csábító lehet, de nem biztos, hogy hosszabb távon megéri, cserébe a Közel-Kelet instabilitásáért. Szóval ők megpróbálnak majd “semlegesek” maradni, és a saját gazdaságukra, biztonságukra koncentrálni. A legveszélyesebb, ami a legkockázatosabb, az Irán szerepe. Irán, iszlám,  szélsőséges, és nagy valószínűséggel a Hamász egyik fő támogatója ( elsősorban anyagi, és közvetett katonai ). Fontos, hogy ez csak ennyiben maradjon, és konkrétan katonailag semmit se tegyenek. Jordánia, Szíria, Egyiptom, most valamelyest “mellékszereplő”. Libanon pedig függ attól, mit tesz a Hezbollah, akik szintén szenvedélyesen gyűlöli Izraelt, és olykor már-már megszokásból átlő néhány rakétát. Ami azonban a legfontosabb most ( mármint eszkalálódás ellen ), hogy az izraeli hadsereg a lehető leggyorsabban elfoglalja Gázát, és számolja fel a Hamászt, ami amúgy egyébként gyakorlatilag lehetetlen! Ez az időszak most ami meghatározza a Közel-Kelet jövőjét, és merem állítani, hogy a világ többi részére is komoly hatással bír majd.

Amikor ilyen feszült a helyzet, ráadásul most több rossz bevételi eredmény is jött, szép csendben lecsengett a mesterséges intelligencia hype ( egyenlőre ) és egyre többen negatívan elemeznek, logikus a tőzsdei esés. Ezt leírtam az előző cikkben is, és ez tökéletesen működött is. Az arany vétel pedig egyértelmű ilyenkor, de ennek mértéke még engem is meglepett. Majdnem, hogy pánik vételeket érzékeltem, főleg a pénteki napon. Persze ez ilyenkor mindig így van. Jön a hétvége, nagy a bizonytalanság, bármi történhet. Arany, ezüst vételen, minden részvény eladáson, kitárazás. Aki extrém kockázat tűrő, az lassan vásárolni kezd majd, én például ezt fogom tenni, és óvatosan eladom az aranyat, ezüstöt. Már pénteken nyitottam vételi pozíciókat. Mire gondolok? A fentebb említett “gyors” izraeli győzelemre, és itt most nem arra gondolok, hogy ott sosem lesz teljesen béke, hanem arra, hogy Izrael ellenőrzése alá vonja Gázát, Irán nem avatkozik be, Libanon felől nem támad a Hezbollah, és ezt “boldogan” jelenti majd be egy katonai vezető. ( Ezt tényként kezelem az erőviszonyok miatt, még akkor is, ha tudjuk, hogy a Hamász fanatikusok halálukig fognak harcolni ) Mikor ez megtörténik, bár ismét hangsúlyozom, még koránt sem lesz vége, ezt pozitívnak tekintik majd a piacok, és belevesznek majd a tőzsdékbe, az aranyat pedig valamelyest eldobják. Ez lesz ( van ) megfűszerezve néhány most még mellékesen kezelt hírrel ( Pusztítanak a háborúk, közben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás ).

Egyenlőre olajárrobbanás sincs. Lényegében nem változott az ára. Ennek talán az az oka, hogy végül is van olaj, és nem is kell olyan sok, pláne a recessziós félelmek is felerősödtek. Magam körül azt látom, hogy most már tényleg fogy a pénz, kevesebbet költenek az emberek, vagyis a magasabb kamatok, az “ajándék” pénzek hiánya érződik, és ez végre jó hír!! Egyre kevesebben tankolják tele a kocsijukat. Normalizálódhatnak az árak, olyan hatalmas áremelkedések nem várhatóak. Egyedül akkor, ha a kínálati oldal szűkül tovább. Konkrétan itt arra gondolok, hogy ha még mindig mindenki jogász, közgazdász, marketinges, logisztikus akar lenni, vagyis nem akar dolgozni, akkor egyre kevesebben fognak érdemben termelni, földeket művelni, bányászni, termékeket előállítani, ez még okozhat problémákat, és erre nem is nagyon tudnék megoldást. Nyilván nem lehet erőszakkal a földekre kikényszeríteni az embereket, pedig régen ez simán működött, példaként említeném a  “kötelező” szüreteket, vagy “önkéntes” építőtáborokat amikről azóta is szép emlékeket őriznek a legtöbben, akik részt vettek ilyenen. A Harmadik Birodalom felemelkedéséhez is nagyban hozzájárult az, hogy tényleges munkára “kényszerítette” az embereket, és a fiatalokat is. De ennek akkor örültek, mert akkor éppen már munka sem nagyon akadt Németországban, de ez egy másik történet…

A krumpliszedést a szántókon a tűző napon, 1976. A diákok, mégsem tragédiaként élték meg ezt, Tiszakécske-Újbögön is egy közösség alakult a munka közben. ( A kép forrása:  Fortepan / Urbán Tamás )

Az építőtábori mozgalom 1958 nyarán indult, az első igazán nagyszabású feladat a Hanság lecsapolása volt. A KISZ által szervezett munkálatokban 1958 és 1972 között 20 ezer fiatal csapott fel csatornát ásó kubikusnak, hogy mezőgazdasági művelésbe lehessen fogni a Fertő-tó körüli területet. A természetre akkoriban inkább egy leigázandó kihívásként tekintettek. A képen a fővárosi Madách Imre Gimnázium tanulói érkeznek bőröndjeikkel a Szikrai Állami Gazdaság lakitelki táborába majd’ három évtizeddel később. ( A kép forrása: Fortepan / Dési János )

A balatonaligai KISZ építőtábor lakói a Badacsonyi Állami Gazdaság alsótekeresi üzemegységében ribizlit szednek, 1974 ( A kép forrása:  Fortepan / Urbán Tamás )

Illetve fontos megjegyezni, hogy az utóbbi 10-15 éveben nem engedték összeomlani a tőzsdéket, ez legutóbb pár hétig sikerült csak a Covid világjárvány kezdetekor. Azt még mindig állítom, ez most sem lesz másképp. Ha pedig igen, vagyis teljesen kihátrálnak a tőzsde mögül, olyan szinten más világ jön, hogy azt majd csak akkor lehet “elemezni”, jóslatokba bocsátkozni, amikor a “törés” megtörténik. A törés, ami hatalmasat fog szólni, nagyon hangos lesz. Azonban ez ép oly váratlan lesz, mint az 1929. október 24-e, csütörtöki nap, amikor a tőzsdenyitás utáni órákban a részvénypiac elvesztette értékének 11 százalékát. Ez volt az első rettenetes nap, amit később több is követett. A Dow Jones index az 1929. szeptember 3-i csúcsát legközelebb csak 1954. november 23-án volt képes túlszárnyalni.

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések