Hirdetés


Hihetetlen lelet segíthet végleg megfejteni, mi történhetett a rejtélyes Franklin-expedícióval!


A bejegyzés becsült olvasási ideje 3 perc

A CBC News jelentése szerint, az elsüllyedt HMS Erebus roncsai közül, sikerült a Parks Canada régészeinek 275 db újabb leletet a felszínre hozni, köztük egy igen jelentőset, egy bőrborítású könyvet, melyben fontos információk lehetnek, és talán további válaszokat kaphatunk a szerencsétlenül járt Franklin-expedícióval kapcsolatban.

A HMS Erebus egyike annak a két hajónak, amelyek elvesztek az Északi-sarkvidéken, amikor Sir John Franklin kapitány az északnyugati átjárót kereste 1845-ben. Az  Erebust 2014-ben fedezték fel a nunavuti Vilmos Király-sziget északnyugati partjainál, a  Victoria-szorosban. A búvárok csak a nyári hónapokban, rövid merülések során érhetik el a roncsot, miközben speciális, a felszínről kiszivattyúzott meleg vízzel fűtött ruhát viselnek. Az ezen a nyáron előkerült tárgyak többsége az “intéző” kamrájából került elő, beleértve a kidolgozott terítékeket és tányérokat, valamint egy bőrkönyvet, amelynek borítójába egy tolltollat ​​rejtettek.

Jonathan Moore, a Parks Canada víz alatti régésze egy mosdómedencét és egy tiszti ágyat figyel meg a HMS Erebus roncsának alsó fedélzetén 2022 szeptemberében. ( Marc-Andre Bernier/Parks Canada a CP-n keresztül )

A restaurátorok megpróbálják elolvasni az ebbe a könyvbe esetleg bejegyzett feljegyzéseket. Ezek az információk, történelmi jelentőséggel bírhatnak. A tisztek kabinjainak vizsgálata során feltártak még, egy sor rajzolóeszközt, amelyekről feltehetően Henry Thomas Dundas le Vesconte 2. hadnagy tulajdona volt, aki az expedíció térképkészítéséért volt felelős. A tisztek személyes ládái, egyenlőre  a kabinokban maradnak, és a későbbiek során kerülnek kiemelésre. 

Hirdetés


A HMS Erebus és a HMS Terror, amelyeket az Illustrated London News-ban mutattak be  ( 1845. május 24.), A két hajó még abban az évben elhagyta Angliát Sir John Franklin parancsnoksága alatt és az északnyugati átjáró felkutatásár indult. ( London News / Getty Images )

Sir John Franklin

Franklin-expedíció során, Sir John Franklin, angol utazó, felfedező, sarkkutató vezetésével, egy északi-sarkvidéki expedíciót szerveztek, aminek az északnyugati átjáró megtalálása volt a cél. Két hajó, az Erebus és a Terror indult útnak 1845. május 19-én  Angliából. A két hajó soha nem tért vissza, a legénységről sem hallottak többé. A későbbi években több kutatás is indult utánuk, mígnem az első információk, amiket a Baffin-öböl Társaság orvosa, John Rae a helyi eszkimóktól hallott, megerősítette, hogy a  két hajó nem érte el a célját, hanem befagyott a sarki jégbe. Majd későbbi, 1859-es, és 1866-os kutatóexpedíciók eredményei pedig megerősítették azt az információit is, hogy a 130 fős legénység elhagyta a két hajót, és gyalog próbálta, délnek indulva, elérni a szárazföldet. Az úton valamennyien meghaltak fagyás, skorbut és éhezés következtében. A későbbi ( 1980-as évekbeli ) exhumálások eredményei szerint az élelmiszertartalékukat jelentő konzervek rosszul voltak leforrasztva és a legénység ólommérgezést és súlyos bakteriális fertőzéseket ( botulizmust ) kapott. A helyi eszkimók elbeszélései szerint a matrózok kannibalizmusra is “ráfanyalodtak”, amit a megmaradt csontvázakon talált vágásnyomok is nagy valószínűséggel, megerősítenek. 

Amennyire nagy területen, és rejtélyes módon tűntek el a hajósok, idővel annál több információt sikerül kideríteni a pontos eseményekről. Egy tavalyi cikkben például, egy másik azonosításról írnak,  Az 1845-ös Franklin-expedíció tagját DNS segítségével azonosították

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések