Hirdetés


Felismered-e, hogy miért számít igen ritkának ez a 2000 Ft-os, de ennek ellenére, nem igazán ér többet a névértékénél?


A bejegyzés becsült olvasási ideje 4 perc

Az alábbi kis cikknek az apropóját az adta, hogy hosszas keresgélés után, a napokban sikerült egy palindromos bankjegyet találnom. Egy 2020-as 2000 Ft-os bankjegyről beszélünk. Egy cikkben már írtam, a pillanatról 🙂 Végre megtörtént a “csoda” 🙂 amikor hosszú vízvonalas 200 Ft-os akadt a kezembe. Nos, az “első” palindromsorszámos bankjegyem megtalálása legalább annyi idő volt, mint a ritka típusú 200 Ft-osé. 

Nem vagyok matematikus, és nagyon tudományos számításokba nem is szeretnék belemenni, mert ahhoz nagyon pontos adatokra, statisztikákra, számításokra lenne szükség, amiknek összegyűjtése túlságosan sok idő volna, hogy még ez esetben is csak hozzávetőlegesen pontos szám  jöjjön ki eredményként azzal kapcsolatban, hogy mi az esélye annak, hogy palindrom, vagy  ritka típusú 200 Ft-os akadjon a kezedbe. Ráadásul a végeredményt rengeteg minden befolyásolhatja, olyan történések, amikről nem is tudunk, vagy nem tudnánk pontos információt gyűjteni. Éppen ezért, a pcgs.com oldal számításait fogom alapul venni.

Mindezek előtt, azonban nézzük meg, hogy egyáltalán mi is az a palindromszám,  vagy más néven számpalindrom. Ez egy olyan számot, még közelebbről nézve olyan  tízes számrendszerbeli természetes számot jelent, amelynek számjegyeit fordított sorrendben írva az eredeti számot kapjuk vissza. Maga a szó, a palindrom, ( régiesebb elnevezéssel palindróma ), a szójátékoknak, azon belül is az anagrammáknak az egyik fajtája. Kétféle értelemben használatos:

  • a szűkebb, az eredeti értelemben olyan szó vagy szókapcsolat, amely visszafelé olvasva is ugyanaz ( pld.: Rád rohan a hordár
  • tágabb értelemben pedig olyan szó vagy szókapcsolat, amely visszafelé olvasva is értelmes ( bár nem azonos az eredetivel ).

Az egyik legrégebbi ismert palindroma a Bizánci Birodalom időszakából, egy isztambuli templom keresztelőkútjának görög nyelvű felirata:

ΝΙΨΟΝΑΝΩΜΗΜΑΤΑΜΗΜΩΝΑΝΟΨΙΝ

( Azaz „Nipszon anómémata mé mónan opszin”, „Vétkeimet is mosd le, ne csak az arcomat” ).

Ha pedig visszakanyarodunk a számokhoz, nem olyan nehéz kitalálni, mik ezek a számok. Sorrendben, így néznek ki, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88, 99, 101, 111, 121, 131, 141, 151, 161, 171, 181, 191, 202, 212, 222, 232, 242, 252, 262, 272, 282, 292, 303, … és hát természetesen tovább a végtelenbe. Más megközelítésben:  palindrom prímek sorozata: 2, 3, 5, 7, 11, 101, 131, 151, …, vagy palindrom négyzetszámok sorozata: 0, 1, 4, 9, 121, 484, 676, 10201, 12321, … Vagyis a palindromszám középső ( páros számú számjegyből álló palindromszám esetén: középső kettő ) számjegyének tetszőleges számú megismétlésével kapott szám szintén palindromszám. Például: 101, 1001, 10001, … és “ugyebár” az egyjegyű számok és az azonos számjegyekből álló számok is palindromok. Könnyen belátható, hogy bármely egész alapú számrendszerben végtelen sok palindromszám van, mert az azonos számjegyekből álló számok minden számrendszerben végtelen sorozatot alkotnak. Ilyenek például a repunitok, amiknek minden jegye 1. Az első néhány repunit 1, 11, 111, …

Amúgy magamtól nem vagyok ám ilyen okos, szóval a  fenti definíciók, példák a wikipédiáról származnak, de hogy értsem, hogy értsétek, ilyen információkra is szükségünk van ebben a témában 🙂 A már említett pcgs cikkben az ilyen sorozatszámmal rendelkező bankjegyeket  “radar notes”-nak nevezik. Vicces, de a google fordító sem tudja ezt magyarosítva lefordítani úgy, hogy azt a témához illőnek érezzük. Az oldal számítása szerint, 1 a 10000-hez az esélye, hogy palindromszámú bankjegyet találj, de megkülönböztethetünk ezeken belül is további két típust. A “ladder radars” és “repeater radars”. Az első esetben négy egymást követő számjegyről beszélünk, amelyek egyenként számolnak felfelé, például „34566543”. A második esetben a sorozat, két különböző számjegyet tartalmaz, például „33555533”. Illetve megkülönböztetünk még egy sorozatot, ezt pedig a “super radar”amik csak  két különböző számot tartalmaznak, de az első és az utolsó számjegy megegyezik egymással, és a csoport középső hat számjegye ugyanaz, például „81111118”. Nos az ilyen sorozatszámmal rendelkező bankjegyek e legritkábbak. Ez esetben, a találati esély, 1 111 111-ből csak egy db. Az alábbi amerikai dolláron láthattok is egy példát. De ugyebár, azt megjegyezném, hogy ez esetben a sorozatszám 8 számjegyből áll, a magyar 2000 Ft-oson pedig csak 7 számjegy található. Azonban ha jól értelmezem, nagyjából a lényegen, ez nem feltétlenül változtat.

Hirdetés


Ennek az 1977-es sorozatú, 100 dolláros Federal Reserve bankjegynek a „radar” sorozatszáma, a különleges „00099000”. A kép a Heritage Auctions, www.ha.com jóvoltából készült .

A pcgs oldalon leírják a cikkben, hogy ezeknek, a különleges sorozatszámú bankjegyeknek az eladási ára magasabb mint ha csak “sima” sorozatszámmal rendelkeznének ( Amerikában ). Bár az igaz, hogy elsősorban a régebbieknél jelentős ez az árkülönbözet, de azért a mostani dátumoknál is van felár. Azonban nálunk Magyarországon láttam már csoportban megosztást, ahol a hozzászólásokban megmosolyogták, vagy egyenesen kinevették a szerzőt, mondván nem ér semmivel sem többet az általa hirdetett palindromszámú bankjegy. Nos “sajnos” ez esetben is az örök szabály érvényes. Vagyis minden annyit ér, amennyit adnak érte. Nálunk egyenlőre ( de javítsatok ki ha tévednék ) nem keresik érdemben a palindromszámos bankjegyeket. Azonban az én személyes véleményem szerint, ha van a birtokodban ilyen különleges sorozatszámú bankjegy, ne add el, hanem örülj annak, hogy neked van egy, vagy több ilyen. Igenis “ritkaságok”, még a matematika is ezt bizonyítja, vagyis megeshet, hogy egy nap elkezdik keresni a gyűjtők, ami megemeli majd ezek eladási értékét. Szóval, bár én nem e célból, de nagyon örültem a szerencsémnek :)… Íme az én “találatom”:

De mielőtt teljesen elfeledkeznénk az érmékről, megjegyezném, hogy természetesen léteznek palindromszámos érmék is, bár ez esetben kizárólag csak az évszámról beszélhetünk. ( azta, most gondoltam csak bele, hogy milyen találat lenne, egy bankjegy mondjuk 1991-ből, palindromszám sorszámmal 🙂 ) Nos tehát, íme egy érme példaként, különleges évszámmal:

1 Farthing, 1881

 

Hirdetés


Van véleményed? Valamit javítanál a cikkben? Vagy csak hozzászólnál?


Legfrissebb bejegyzések